Oletko itsemyötätuntoinen vai itsesi pahin vihollinen?
Yksi myötätuntoinen hetki voi muuttaa päivän kulun ja useat hetket koko elämän”, näin toteaa Ronnie Grandell, joka on kirjoittanut ensimmäisen kotimaisen kirjan itsemyötätunnosta.
Olen viime aikoina pohtinut paljon omaa suhtautumista itseeni. Kuinka helposti sitä kritisoikaan itseään – no niin, taas nolasit itsesi, mokasit, kylläpä olit taas tyhmä, huono, ruma tai muuten vain vääränlainen. Erityisesti nyt itselle sopivaa työtä etsiessä olen kyseenalaistanut usein itseni, oman osaamiseni ja pystyvyyteni. Et tietenkään pääse mihinkään tai onnistu missään.
Harjoittelenkin kovasti itsemyötätuntoista suhtautumista itseeni. Grandellin mukaan itsemyötätunnolla tarkoitetaan yksinkertaisemmillaan ajatusta siitä, että suhtautuisi itseen kuten ystävään. Tämä on mielestäni hyvä ajatus, sillä kuinka usein moitit ystävääsi siitä, kuinka tyhmä tai huono hän on. No, hyvässä ystävyyssuhteessa rehellisyys on valttia – mutta kyllähän ystävää tulee kannustettua hölmöilyistä huolimatta.
Ehkäpä oikea termi onkin sydämellisyys. Ystävään suhtaudutaan sydämellisesti, eikä häntä rangaista ankaruudella, vaatimuksilla tai torumisilla. Vaadimme usein itseltämme enemmän, emmekä aina muista olla itseämme varten – etenkään vaikeina hetkiä, jolloin tarvitsisimme myötätuntoa kaikkein eniten.
Onneksi itsemyötätuntoista puhetta voi harjoitella läpi elämän, vaikka se tuntuisi aluksi vähän hassulta. Itselleen voi kuitenkin puhua lannistamisen sijaan motivoivasti, kannustavasti, lempeästi ja ymmärtävästi, niin että saat itsesi yrittämään ja innostumaan.
Tämä saattaa kuulostaa alkuun yhdentekevältä, mutta kokeile, millainen tunne sinulle tulee kun kerrot itsellesi olevasi maailman surkein? Entäs kun kerrot olevasi pätevä, hyvä tai ihana? Tällaista puhetta olisikin hyvä harjoitella, etenkin jos saa itsensä kiinni itsekriittisyydestä. Pohdi siis, mitkä sanat olisivat sinulle kannustavia tai lohduttavia juuri tällä hetkellä ja kerro ne itsellesi.
Grandellin mukaan tutkimusten pohjalta itseensä myötätuntoisesti suhtautuvat ihmiset ovat tyytyväisempiä, vitkuttelevat vähemmän epämiellyttävien tehtävien kohdalla, kestävät vastoinkäymisiä paremmin ja ovat tarpeen tullen jämäkämpiä. Tämän arvioidaan johtuvan siitä, että itsemyötätuntoiset ihmiset suhtautuvat itseen lempeämmin virheiden tullessa, palautuvat näin niistä nopeammin ja jaksavat yrittää uudelleen nopeammin. Olisiko tässä hyviä syitä aloittaa itsemyötätuntoinen puhe?
Entä jos sanoisi itselleen vaikkapa, että
✨ virheet ovat inhimillisiä
✨ saat olla väsynyt
✨ olet hyvä ihminen
✨ osaat kyllä
✨ riität sellaisena kuin olet
Mitkä voisi olla siun voimalauseet?
Lähteinä käytetty teos:
Grandell, Ronnie. Itsemyötätunto. Tammi, 2015.