Kala kuivalla maalla
Oloni puolen vuoden Tallinnan elämän jälkeen on käsittämätön. Typötyhjä ja täpötäysi yhtä aikaa.
En ymmärrä, missä olen tai olenko missään, mutta keittiön tunnistan aina. Se on onni ja autuus elettyäni viime kuukaudet asuntolassa, jossa kolme kerrosta jakaa yhden keittiön. Huone on korkea ja valoisa mutta kaikkea muuta kuin siisti. Kaasuhella voi kuulostaa ihanteelliselta; tämän yksilön liekit ovat kuitenkin oikukkaat ja uuni lämmittää vain alapuolelta.
Nukuttuani matkaväsymykseni pois valtasin siis talomme keittiön. Valmistin vertauskuvallisesti kalaa. Lohi ui vapaana, mutta ongittiin sätkimään kuivalle maalle. Vapautin sen tuskistaan ja päästin uimaan kermamereen. Rakkaani, siellä sinun ei tarvitse kärsiä. Uunissa on lämpimät oltavat, ja sipulista saat uuden ystävän.
Uunikala
lohifilee
voita
suolaa
mausteita
kermaa
tuorejuustoa
juustoa, esimerkiksi emmentalia
hunajaa
valkoviiniä
valkoviinietikkaa
sipuleita
sitruunaa
Laske lohi nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja mausteita, kuten valko- ja mustapippuria, ruohosipulia. Kaadoin myös hieman kasvisfondia. Lisää loput aineet. Viimeisinä päälle kerma, juustoraaste, tuorejuusto, valko- ja keltasipuli sekä voinokareet. Pihallamme kasvaa lipstikkaa, joten nappasin kalan pinnalle muutaman lehden. Nosta potti uuniin ja paista meheväksi!
Lisäkkeinä tarjosin salaattia ja esikeitettyjä perunoita, jotka murskasin kevyesti rikki, peittelin voilla, oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Koloihin oliiveja ja vuoka vielä hetkeksi uuniin. Käärin päälle folion, joilloin lopputulos oli pehmeän muheva. Rapean pinnan saa tietysti ilman kääreitä. Älä kuitenkaan anna kuivua liikaa!
Ateria oli simppeli ja maukas. Luksusta minulle toi syönti oikean ruokapöydän ääressä – sellaisia kun ei sijoiteta kahden hengen asuntolahuoneisiin.
P. S. Tein myös jälkkäriä. Siitä myöhemmin!