Kun äitillä on masennus

Tämä on aihe, josta olen aina halunnut puhua ja vaikka siitä pikkuhiljaa puhutaan enemmän ja enemmän, silti mielenterveysongelmat herättävät aina negatiivisen kuvan ihmisestä. Niinpä haluan kertoa tästä täällä.

Koen olevani perusiloinen äiti, en ole itsetuhoinen, en ole aina mieli maassa, silti diagnoosinani komeilee sekamuotoinen ahdistuneisuushäiriö ja keskivaikea masennus. En häpeä niitä, kerron hyvin avoimesti ihmisille sairauksistani, jos ne tulevat puheeksi. Sillä ne ovat osa minua nyt ja myös tulevaisuudessa. En itse usko, että koskaan pääsen kokonaan näistä eroon, mutta tällä hetkellä tilanteeni sairauksieni osalta on todella hyvä.

Lääkitykseni on tasapainossa, en tosin ole pitkään aikaan käynyt missään puhumassa asioistani, vaan olen opetellut käsittelemään asioitani itse päässäni, kirjoittamalla ja muulla luovalla toiminnalla. Tähän voin palata myöhemmin, miksi näin.

Miten sairauteni sitten näkyy meidän elämässämme?

Ei juuri mitenkään, mutta silti se vaikuttaa elämäämme todella paljon. Emme käy lapsen kanssa niin usein kahviloissa, ravintoloissa, elokuvissa emme ole käyneet ikinä, sillä suurimpana osana ajasta nämä paikat ajatuksen tasolla jo aiheuttavat ahdistusta ja vaikeutta lähteä. Vaikka itse ne paikat ovat juuri niitä missä tykkäisin aikaa viettää, mutta jostain syystä en osaa niihin enää lähteä.

Kun on huonopäivä, sen huomaan jo heti aamulla herätessäni. Vaikka kuinka koittaisin kääntää ajatukseni positiiviseksi, ne eivät käänny, mikään ei lohduta tai tunnu auttavan. Silloin olen se väsynyt, kiukkuinen ja turhautunut äiti, jolla menee hermot, kun mikään ei mene niinkuin olen ajatellut, purskahtelen itkuun ja soimaan itseäni kaikesta. Silloin pysytään usein myös sisällä. Vaikka tiedän, että ulkoilma saattaisi hiukan piristää mieltä, en kykene siihen. Olen tyytyväinen jos suoriudun päivän loppuun edes jotenkin.

Me emme myöskään kyläile kovin paljoa, emme edes sukulaistemme luona. Sillä minua ahdistaa. En tunne kuuluvani joukkoon, ja ahdistukseni osaa vakuuttaa minut siitä, että kukaan ei oikeasti halua nähdä minua. Kyläilemme kuitenkin, koska A:lla on oikeus saada tutustua sukulaisiinsa ja luoda heihin suhteen jollaisen haluaa. Minun sukuni on mielestäni aivan ihana, he ovat välittäviä ja rakastavia, mutta en ole saanut selätettyä tätä ajatusta siitä, että minä en kuuluisi perheeseen. Olen puhunut tästä tätinikin kanssa ja hän ei ymmärrä mistä olen moisen ajatuksen päähäni saanut, mutta ymmärtää, että sitä on vaikea selättää.

Mistä saan apua?

Lähisukuni tietää mielenterveysongelmistani ja herkästi tulevat apuun, jos annan vähänkin ymmärtää, että voimavarani alkavat hiipua, mutta en usein ilmaise asiaa, kun vasta sitten kun kuppi kaatuu nurin ja en kykene enää muuhun kuin itkemään. Ja se on yleensä aivan liian myöhään.

Olemme myös olleet varhaisentuen asiakkaita ja en voisi olla kiitollisempi siitä ajasta, kun he auttoivat minua jaksamaan paremmin. Sain elämäni pikkuhiljaa raiteilleen, hoitosuhteeni oli hyvää vauhtia alkamassa ja lääkitystäni katsottiin uudelleen. A muistelee vieläkin lämmöllä kotipalvelun työntekijöitä jotka meillä kävivät.

Elämämme on silti täysin normaalia, toisina päivinä hankalempaa niinkuin kaikilla muillakin, osaan hakea kuitenkin apua jos tilanne sitä vaatii, puhumme tunteista A:n kanssa ja meillä tunteet saa näkyä ja kuulua, sillon kun itkettää saa itkeä ja jos suututtaa niin sitten suututtaa, asioista voidaan aina puhua.

Diagnooseistani huolimatta olen ihana kamala äiti!

Perhe Oma elämä Mieli Vanhemmuus

Etävanhemman velvoittamattomuus

Haluan jo heti alkuun sanoa, että tämä teksti voi provosoida etävanhempia ja tarkoitukseni ei ole heitä väheksyä, tuomita tai yleistää.

Missä mennään?

A:n tapaturmasta on kulunut jo jonkun aikaa, kipsi on ollut nyt viikon ja elämä on ollut melko kuormittavaa, mutta onneksi on hyvät tukiverkostot joiden avulla varmasti selviämme tästä. A saa toisinaan ”raivareita” kipsin takia ja ne kuormittavat henkisesti meitä molempia kaiken muun lisäksi. A on kuitenkin ollut aivan super reipas kaiken tämän ajan. Myös nyt, kun kipsi aiheutti kipua kantapäähän ja kipsi vaihdettiin yhden päivän aikana kaksi kertaa! Toivottavasti tämä kolmas kipsi nyt olisi tarpeeksi hyvä, eikä kipuja tulisi.

A:n isä ei ole osallistunut A:n hoitoihin mitenkään, olemme menneet hyvin pitkälti minun jaksamisella, sekä isäni perheen avustamana.

Etävanhemman helppous

A:lla kuuluisi olla nyt menossa lomaviikko isänsä luona. Tein kyllä alkuun selväksi isälle, että en mielelläni antaisi pyörätuolissa istuvaa lasta hänen luokse, hänen asuntonsa koon ja ihmismäärän takia, sillä vaikka A:n pyörätuoli on pieni, se vie paljon tilaa asunnosta jossa sitä ei ole tarvittavaa määrää, edes siihen että ovesta pääsisi sisään. Tiedän itse asunnon ahtauden sillä olen siinä samaisessa asunut A:n ja hänen isänsä kanssa itsekkin. A:n isä ymmärsi tilanteen ja sovimme, että katsomme lomalle parempaa ajankohtaa myöhemmin.

Muutaman päivän päästä A:n isä kuitenkin kysyi voisiko A siitä huolimatta tulla luokseen lomaviikoksi. Annoin suostumukseni ja kerroin millaista A:n hoito tällä hetkellä on ja miten paljon se vaatii. Tässä kohtaa A:n isä kajauttaa ilmoille lauseen ”Ei minusta ole hoitamaan sitten lasta, katsotaan tapaamisia sitten, kun jalka on kunnossa”. Ja näin etävanhemmalla on kaikki helppous vain jättää hoitamatta lapsi, joka hoitamista ja tukea kaipaa juuri sillä hetkellä eniten. Lähivanhemmalla ei tätä mahdollisuutta ole, oli tilanne mikä hyvänsä se on vain purtava hammasta ja mentävä vaikean ajan yli. Mikään ei velvoita etävanhempaa tapaamaan lastaan, noin vain elämää voidaan jatkaa normaaliin tapaan ja katsotaan sitten, kun lapsi voi taas toimia normaalisti.

Jossittelut eivät yleensä kuulu tapohini, mutta tässä kohtaa mietin, mitä jos olisi käynyt vielä pahemmin, mitä jos olisi tapahtunut jotain, mistä A saa pysyvän vamman, pysyvän rajoitteen liikkumiselleen, häviäisikö isä vain, koska hänestä ei ole hoitamaan lasta, joka vaatii niin paljon, tarvitsee aikuista tuekseen lähes kaikessa. Tarvitseehan A muutenkin aikuisen tukea ja apua, mutta nyt tietenkin paljon enemmän ja erilaisemmissakin asioissa missä ei normaalisti. Miten etävanhempi ei kykene hoitamaan lastaan?

Ja kuten sanoin, en ollut itse hirveän halukas antamaan A:ta isälleen lomaviikoksi, joten olen henkisesti valmistautunut kokoajan siihen, että minä hoidan tämänkin tilanteen yli ja sitten palataan ns. normaaliin. Mutta tuo lause loukkasi, tuntui pahalta A:n puolesta. En tietenkään voi A:lle sanoa, että et voi mennä isille, koska isi ei koe olevansa kykenevä hoitamaan sinua nyt, mutta miten voi luottaa, että toinen osaa sitten normaaleissa olosuhteissa hoitaa lapsen, näyttö on ollut aika huteraa viime aikoina sen suhteen kyllä. Lapsi tuodaan kotiin aikaisemmin, koska isä ei kykene viemään lasta lääkäriin, lapsi ei nää isäänsä koska isä ei kykene hoitamaan lastaan. Toisinaan sitä miettii miten helppoa olis olla se etävanhempi ja tiukanpaikan tullen nostaa vain kädet ylös ja sanoa ”ei pysty”. Mutta minusta ei olisi sanomaan niin, kun kyse on omasta lapsestani, lapsesta jota rakastan yli kaiken. Miten kukaan vanhempi voi tehdä niin?

Perhe Terveys Vanhemmuus Tasa-arvo