Uusia perunoita ja sipulikastiketta, melkein.
Ehdoton lempi ruokani niin kauan kuin vain jaksan muistaa, on ollut uudet perunat ja sipulikastike. Olin aina suvun ihmelapsi joka veteli kymmenenkin pottua kerralla, jos vain oli tarpeeksi sitä soossia päällä! Kesä kuukaudet elin tällä ruualla.
Amerikan vuosien aikana olen ihmetelly (ja itkeskelly) kun täältä ei siis saa oikeita uusia perunoita mistään. Ei MISTÄÄN. Olen kolunnut kaikki kaupat missä nyt pottuja myydään. Käynyt lukemattomilla farmeilla missä kaikki muu vihannes tavara oli kyllä suoraan pellosta nostettua, paitsi ne potut.
Olen luovuttaneena tehnyt ”vanhoista” potuista ja ”vanhoista” sipuleista monta kertaa ruokaa, ja vaikka se ei ihan täydellistä olekaan, paremman puutteessa kyllä menee.
Olin epäilevän innostunut kun kaupassa käydessä näin näitä ”baby potatoes” hyllyllä. Epäilevä koska näitä baby pottuja myydään täällä ympäri vuoden, ja ei ne mitään uusia ole. Nämä perunat kuitenkin näytti siltä että kuori oli suht ohut, alta vilkkui vähän sitä tuoretta perunaa…koppasin mukaan!
Sipulitkaan ei ole helppoja löytää…vanhoilla sipuleilla olen tehnyt kastikkeen usein, ja lisännyt kevät sipulia niinku väriksi. Tänne kaliforniaan muuton jälkeen olen löytänyt näitä ”mexican onions”. Omaan silmään ne näyttää (ja maistuu) ihan tuoreille, uusille sipuleille! Näitäkään ei täällä ihan tavan kaupasta saa, vaan pitää mennä pieneen (meksikolaiseen!) lähi kauppaan!
Tässä potut testissä. Kuori ei oikein lähtenyt harjalla pesemällä, mutta vaikutti kuitenkin sen verran ohuelta että heitin sellaisenaan kattilaan kiehumaan.
Fancy! Voin muuten sanoa ettei amerikkalainen mieheni voi ymmärtää tätä ”herkkua”. Missä kaikki lihat on, kysyy hän.
En muuten ole vieläkään varma, että onko tämä ruoka yleistä ihan koko Suomessa, vai pelkästään pohjois suomessa ja savossa? Reseptissä on myös eroja. Itse laitan sipulin lisäksi voita ja maitoa, toiset jättää maidon pois kokonaan! Omaan makuun se maidon lisäys tekee kastikkeesta asteen keveämpää, hah!
Ai että mie nautin! Koitin muka syödä hitaasti että voisin nauttia maku elämyksestä, mutta parin ekan lusikallisen jälkeen hotkin kaiken alas.
Onneksi olin tehnyt tupla annoksen, joten söin iltapalaksi toisen lautasellisen!