On niin paljon nähtävää ja elettävää

Teen töitä kaupan kassalla ja kaupan eri osastoilla hyllyttäjänä. Olen kiertävä vuokratyöntekijä sekä osa vakituista henkilökuntaa. Yhtään työtehtäviä vähättelemättä kaupantyöt ovat aika nopeasti opittavissa. Kahden ketjun erot hallitsee helposti. Ja sittenpä ei paljon enää uutta tulekaan.
Kun oma yliopistoon pääsy kestää vielä ainakin vuoden, on tullut käytyä läpi miksi enää hakea. Miksei vain tee tätä mitä nytkin? Palkka ok, osaan työn ja työtä riittää. Koska työ ei riitä. Tuotteiden siirtäminen hihnalla tai laatikosta hyllyyn ei vain ole kovin mielenkiintoista, haastavaa tai kehittävää. Tiedän, että maailmalla on muutakin tarjottavaa.
Elämä on lyhyt, mutta todennäköisesti niin pitkä että sen aikana ehtii oppimaan monia asioita. Asioita, joita ei edes tiedä voivansa oppia. Nähdä paikkoja, joita ei tiennyt voivansa nähdä. Pysymällä yhdessä paikassa on kulmat nopeasti nähty. Erilaiset työt mahdollistavat uudet opit ja maailman kolkat ihan huomaamatta. Ilman, että täytyy lähteä kiertämään maailmaa omakustanteisesti tai täyttää illat erilaisilla kursseilla. Bonuksena kaiken päälle tutustuu ihmisiin, joihin ei muuten tutustuisi. Ehkä ymmärtää tämän lajin käyttäytymistä paremmin ja on parempi toveri toisille. Eikö se ole hyvä tavoite elämälle? Tulla mahdollisimman taitavaksi mahdollisimman monessa avaralla maailmankatsomuksella.
Tekstin tarkoitus ei ole vähätellä kaupanalan tai minkään muun alan töitä. Työ kuin työ on arvokasta. Olen todella kiitollinen, että töitä on vaikka pitkää koulutusta mihinkään minulla ei olekaan. Mutta on terveellistä kyseenalaista miksi tekee mitä tekee ja mihin pyrkii tai pyrkiikö. Olen asemassani onnekas, mutta tiedän niin monen muunkin olevan. Töitä ei ole välttämätöntä tehdä vain siksi, että saa ruokaa jääkaappiin ja katon päälleen.
Ps. Kiertävänä työntekijänä olen päässyt näkemään monia kauppoja. Aiemmin, kun olin vain yhdessä kaupassa töissä, luulin tällä alalla olevan eniten työhönsä ja elämäänsä tyytymättömiä ihmisiä. Miten päiväsi meni? Peruspaskaa oli hyvin yleinen vastaus. Ilokseni olen voinut todeta, ettei kaikkialla ole näin. Olen ollut sijaisena ihan tavallisissa lähiön ruokakaupoissa, joissa olen tuntenut olevansa ihan jossain muualla. Esimiehen kannustus ja tsemppi luo henkilökuntaan yhteisöllisyyttä. Työ tuntuu tärkeältä ja oma panos arvokkaalta. Kun esimies vielä pystyy vilpittömästi välittämään tämän viestin jopa päivän satunnaisselle vuokratyöntekijälle, ei voi kuin toivoa samanlaista meininkiä vähintään kaikkiin maailman työpaikoihin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *