Mihin ensikertalaisena sijoitin?

Tässä postauksessa kerron mihin itse ensikertalaisena sijoitin. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja usein sijoittaminen mielletään vaikeaksi ja perehtymistä vaativaksi. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin ja markkinoilla on vaihtoehtoja, missä sinä voit nostaa jalat pöydälle ja nauttia matkasta.

Ihan ensimmäiseksi olisi hyvä miettiä mikä on sellainen summa, minkä voi kuukaudessa sijoituksiin laittaa. Puhun kuukausisäästämisestä, sillä mielestäni se on erittäin hyvä tapa hajauttaa ajallisesti salkkua. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että et ikinä osta pelkästään silloin kun hinta on kalleimmillaan, mutta et myöskään silloin kun on kaikista halvinta. Tämä siksi, että valitettavasti koskaan ei voi sanoa onko nyt halpaa vai kallista. Se selviää vasta jälkikäteen pidempää aikakautta tarkasteltaessa. Lisäksi kerran tehtävät kertasijoitukset ovat usein suurempia summia esimerkiksi 500 tai 1000 euroa. Tällöin et myöskään tiedä osuuko osto juuri kalliiseen tai edulliseen ostoajankohtaan. Yleisesti kuukausisäästäjäksi voi päästä jopa 10 eurolla kuukaudessa.

Kerroin tässä postauksessa tarinani kuinka minä päädyin sijoittamaan. Aloitin siis 30 euron kuukausisäästöllä yhdistelmärahastoon. Ensimmäisessä kappaleessa mainitsin, että on vaihtoehtoja, missä voit itse nostaa jalat pöydälle. Yhdistelmärahasto on juuri sellainen ratkaisu. Se sisältää nimensä mukaisesti osake –ja korkosijoituksia salkunhoitajan markkinanäkemyksen mukaisesti, yleensä jopa maailmanlaajuisesti. Eli sinun ei tarvitse miettiä onko nyt hyvä aika painottaa juuri osakkeita vai korkosijoituksia tai ostaako osuutta Euroopan tai Kiinan markkinoilta. Yhdistelmärahastoilla on toki omat sääntönsä minkä puitteissa varainhoitaja tekee sijoituspäätöksiä ja näitä rahastoja on erilaisia riskinsietokyvyn mukaan.

Otetaan esimerkki: Olet aloitteleva sijoittaja, etkä halua hirveästi ottaa riskiä, mutta haet parempaa tuottoa rahoillesi mitä tilisäästäminen toisi. Ratkaisu voi olla matalariskinen yhdistelmärahasto, joka sisältää pääsääntöisesti korkosijoituksia, mutta silti myös hieman osakkeita, jotka saattavat tuoda vielä hieman lisätuottoa sijoituksellesi. Jos rohkenet ottamaan lisää riskiä, voi suurempiriskinen yhdistelmärahasto olla sinulle. Siinä pääpaino on osakkeilla ja vastaavasti korkosijoituksia on vähemmän.

Yksi sijoittamisen pääperiaatteista on mitä vähemmän riskiä, sitä pienempi tuotto-odotus kun taas mitä suurempi riski on, sen paremmat mahdollisuudet suurempaan tuottoon ovat. Suurempiriskisen rahaston arvo heilahtelee myös enemmän ja isommin. Täytyy myös muistaa, että rahastojen tuotto voi välillä käydä myös pakkasen puolella. Silloin on hyvä pitää vaan pää kylmänä. Rahaston arvo on silloin pienempi, eli juuri tällaisessa tilanteessa saat rahasto-osuuksia kuukausisäästösummallasi enemmän. Melkein kuin alennusmyynneissä kävisi.

Mielestäni tämä oli helppo tapa aloittaa sijoittaminen ja rahaston kehitystä oli todella hauska seurata. Hurahdin aikalailla jo heti alussa ja kävinkin viikoittain kurkkimassa mikä sijoitusteni tilanne oli. Sittemmin olen luopunut yhdistelmärahastosta ja hieman varmuutta saatuani päätin itse kasata eri indeksirahastoista oman salkkuni. Näistä tulen kirjoittamaan myöhemmin.

Rahastoilla on myös tiettyjä kuluja mitä kannattaa ottaa huomioon. Itse suosin sellaista, missä ei ole merkintäpalkkiota tai lunastuspalkkiota. Toisin sanoen ostosta ja myynnistä ei veloiteta kulua. Myös rahaston hallinnointi –ja säilytyskulu, sekä juoksevat kulut on oltava mahdollisimman pienet. Mitä pienemmät kuut, sen vähemmän ne tuottoa syövät. Tämä vaatii  rahastojen vertailua ja voisin kirjoittaa rahastojen kuluista vielä tarkemmin, jotta myös teidän olisi helppo vertailla.

Vinkki minkä haluan antaa: Aloittaminen on tärkeintä. Siitä on hyvä lähteä perehtymään lisää ja samalla kasvattaa omaa mielenkiintoa ja osaamista. Siihen asti (ja sen jälkeenkin toki) palveluntarjoajat ovat apunasi ja neuvovat mielellään. Lopulta kaikki on hyvin yksinkertaista. Toinen neuvo minkä annan on, että raha on loppupeleissä sinun ja teet itse lopulta päätöksen mihin rahasi laitat tai jätät laittamatta. Mikäli joku ei saa sinua heti innostumaan tai tuntemaan oloasi hyväksi, nuku yön yli.

Onko teillä toiveita mistä haluaisitte lukea? Mukavaa keskiviikkoa!

-Investing Mama

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *