Kouluavautuminen
Heijsan!!
Juuh elikäs tällä kertaa vuorossa avautumista koulusta. Saliavautumisen jälkeen jotain hyvää on tapahtunut, nimittäin pääsen taas reenaan!
Opiskelen siis tällä hetkellä Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen -nimisessä korkeakoulussa, Suomen päässä TAMKissa.
AP:ksi tätä koulua sanotaan ja kerrottakoon, että se on vasta pari vuotta ollut nykyisenlainen. Pari vuotta sitten kaksi korkeakoulua yhdistyi yhdeksi, ja päättelin että osa ongelmista johtuu tästä hiljattain tapahtuneesta yhdistymisestä. Annan siis hieman armoa koulun henkilökunnalle, mutta c’moon ei pitäis olla niin vaikeeta…
kieli
Ensinnäkin on ihan hirveän vaikeaa löytää tai saada tietoa yhtikäs mistään englanniksi. Koulun ilmoitustaulut, sähköposti, blackboard (vrt TAMKin Tabula) ja osa ensimmäisenä kouluviikkona saaduista käytännön ohjeista ovat kaikki hollanniksi. Koulun koneita on vähintäänkin raivostuttavaa käyttää, kun Windows ja kaikki sen ohjelmat ovat hollanniksi ja näppäimistökin erilainen kuin mihin on tottunut.
N. 4/5 saapuneista (koulu)sähköposteista joutuu lukemattomana roskakoriin ihan vain siksi, etten ymmärrä niistä mitään. Myös Helpdeskin sähköpostit ovat hollanniksi, hetki meni arvuutellessa mikä onkaan uusi salasanani ja käyttäjätunnukseni kun niitä sähköpostitse tiedustelin…
byrokratia
Ehdottomasti eniten harmaita hiuksia aiheuttanut asia tässä koko vaihto-opiskelussa ja elämässäni Antwerpenissä.
AP tarjoaa melko vähän business-painotteisia kursseja kevätlukukaudella, ja vielä Suomessa ollessani jouduin valitsemaan kaikki business related -kurssit ja yhden ICT related –kurssin koulun listalta learning agreementtiini, jotta saan tarvittavat 25 opintopistettä kasaan kevään aikana.
Ensimmäiset ongelmat learning agreementissani ilmenivät jo ennen lähtöäni; valitsemani webdesing-kurssi ei kuulemma sovi opiskelijalle, joka ei ole aiemmin opiskellut tietojenkäsittelyä. No ei siinä mitään, pari kaavaketta esiin ja muutokset allekirjoitettavaksi TAMKin kv-koordinaattorille ja vaihtoon lähtevien opiskelijoiden sihteerille (OutGoingStudents-sihteeri).
Seuraavat varsinaiset ongelmat ilmenivätkin sitten ensimmäisenä varsinaisena koulupäivänä. Lukujärjestyksestä ilmeni, että osa valitsemistani kursseista pidetään päällekkäisinä ajankohtina, joten jouduin tässä vaiheessa jättämään yhden kurssin pois ja miettimään minkä otan tilalle. Koska monella muullakin vaihtarilla tuntui olevan sama ongelma, AP:n kv-koordinaattorit lupasivat järjestää meille pari case-projektia, josta voisimme saada puuttuvat opintopisteet. Nämä siis suoritettaisiin omalla ajalla ilman opetusta, joten lukujärjestyksen kanssa ei tulisi ongelmia.
Kaikenlaisen häikän ja epäselvyyden takia meille annettiin kolme viikkoa aikaa tehdä muutoksia learning agreementeihin ja ottaa pois jäävien kurssien tilalle jotakin muuta. Tässä ajassa jätin kesken myös Environmental managementin, joka oli ihan uskomatonta huuhaata.
Kun vihdoin mielestäni sain kasaan 25 opintopistettä sellaisista kursseista, jotka pystyisin taitojeni puitteessa suorittamaan, lähetin learning agreementin TAMKiin kv-koordinaattorille ja OGS-sihteerille allekirjoitettavaksi. Tässä kohtaa täytyy moittia myös TAMKia; en kuullut 2,5 viikkoon mitään, joten oletin, että OGS-sihteeri on lähettänyt allekirjoitetun learning agreementini suoraan AP:n kv-koordinaattorille. No eipä ollut. Paperini olivat 2,5 viikkoa allekirjoitettavana. Miten siinä voi mennä niin kauan??
Sainpa sitten perjantaina kuulla, että koska learning agreementini on myöhässä, mitään muutoksia ei voida enää toteuttaa. Näillä puheilla tulen keräämään tältä keväältä vain 18 opintopistettä tarvitsemani 25:n sijaan ja olen käynyt kahdella kurssilla nyt 1,5kk turhaan, koska niitä ei voida enää lisätä opintoihini. Voi kun kiva!
(Tosin aion valittaa asiasta sekä AP:hen ja TAMKiin niin kauan että asiaan saadaan jotain jiitä.)
opettajat
AP:n opettajista mulla ei ole onneksi pelkkää huonoa sanottavaa, he ovat itse asiassa erittäin mukavia jokainen. Jotkut pienet asiat vain ärsyttävät, esimerkiksi hollannin- ja ranskankielisten ”suosiminen”. Eräs opettajamme, joka puhuu myös ranskaa, antoi meille opiskelijoille luvan kirjoittaa 5 sivun esseen omalla äidinkielellään, kunhan hän itse vain tajuaa sitä (hollanti, englanti ja ranska siis kelpasivat, mutta suomi tietenkään ei). Myös tunneilla moni asia selitetään englannin lisäksi joko hollanniksi tai ranskaksi, että ”kaikki” varmasti ymmärtävät. No eivätpä ne hollanti ja ranska mua kauheasti auta ymmärtämään jotakin asiaa, jos en sitä englanniksikaan tajua…
Myös syystä X perutut tunnit välillä ärsyttävät. Eivät siksi, että hinkuisin päästä kouluun, mutta kun ne tunnit ovat peruttu aina juuri silloin kun pääsisin kouluun ja olisin motivoitunut menemään. Päin vastoin silloin, kun joudun olemaan koulusta pois esimerkiksi jonkin reissun takia, koko päivä onkin täynnä luentoja… Monet tunnit myös perutaan muutaman tunnin varoitusajalla, jolloin on tietenkin vaikeampi keksiä muuta tekemistä, kun aikatalu on jo suunniteltuna koulun mukaan.
Jooh, tämän jälkeen kyllä arvostan suomalaista tapaa hoitaa asioita, tuntuu että täällä asiat tehdään vaikeimman kautta vain siksi että ne menisivät byrokraattisesti oikein.