Sanoja, jotka ottavat päästä

ite puin

On sanoja, jotka satuttavat ja sitten näitä vielä paljon, paljon pahempia. Niitä, joiden edellisen kanssa rimmaavan teonsanan nössösti sensuroin otsikosta laimeampaan. Tänään siis näitä jälkimmäisiä.

  • Dinneri. Niin, se onni siinäni breakfastin ja lunchin jälkeenni.
  • Tomsku. EI. Se on tomaatti. Sano se: tomaatti.
  • Benchmarkata. Ai luulitko, että kukaan ei tajua, että "benchmarkataan tuo" on kiertoilmaus lauseelle "nyysitään tämä ominaisuus meille"?
  • Kera. Myönnä, käytät tätä vain niissä ärsyttävissä fb-statuksissasi, jossa yrität herättää muissa kateutta juuri syömästäsi perusruuasta. Myönnä!

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

"Kera" on mulle vielä hyväksyttävän rajoissa, mutta "tomsku" on sana, jota käyttää mun kokemuspiirissä vain sellaset ärsyttävällä tavalla lässyttävänoloisesti puhuvat täti-ihmiset. (Pyydän anteeksi kaikilta nuorilta, dynaamisilta ja muutenkin miellyttäviltä ihmisiltä, jotka sitä sanaa ehkä käyttää. En vaan oo päässy tapaamaan teitä ikinä.) Huomaan sietäväni sellasta lässyäänensävyä paljon paremmin, jos se ei sisällä mitään tällasia lässysanoja. Ja ihan ennakkoluulottomasti kyllä jollain tasolla inhoan ihan jokaista, joka opettaa lapsensa sanomaan "tomsku" ennemmin kuin "tomaatti".

tiiti
ite puin

Mulle tuosta kera-sanasta tulee jotenkin ihan välittömästi mieleen semmoinen pikkusievistelevä kielenkäyttö. Että kun oikeasti söit makaroonilaatikkoa ja ketsuppia niin sitten yhtäkkiä koetkin jotain tarvetta kertoa syöneesi kiviuunissa pitkään gratinoitua italialaissuomalaista-crosskitchen lihahöystöpastaa rustiikkisen tomaattisoseen kera. AAAARGH.

Vierailija (Ei varmistettu)

Now I get you! Mä ajattelin ihan siis vain sanoina. "Kera" voi tulla myös sellasessa yhteydessä, jossa se ei välttämättä ärsytä. Tomsku ja dinneri ei voi.

isseessi (Ei varmistettu)

Ranut! Missä välissä ranskalaisista tuli ranuja?

Ylivoimainen suosikkini on ketä. "Ketä menee tänään leffaan, siis niinq?"

tiiti
ite puin

JOO! EI RANUJA! EI! EI! EI!

Tuo ketä toisaalta kuuluu tämmöisen varsinaissuomalaisen perusrepertuaarin, joten siitä en itse ärsyynny taas juuri yhtään :D

sanumaria

Ketä on vaan säästeliästä sanojen käyttöä. Ei tarvii sanoa kuka, ketkä, keitä kun voi vaan sanoo että ketä.

Kristaliina
Puutalobaby

Eiiiih, ai tomskukin?!? Mä oon mielestäni vannoutunut kieliärsyyntyjä (lemppari-inhokkeja mm. "pitkässä juoksussa"), mutta en ole tajunnut, että tomsku on ärsyttävä. Auts. Paljonkohan mä oon sitä käyttänyt...?

Mun tuttu laittoi kerran tv-kanavalle palautetta, kun tv-kokki (oisko ollut Harri Syrjänen) kehui avocadoja, että ne on niin helppoja, kun ne on redituiitteja. Sai tv-kanavalta ihan asiallisen vastauksen. Mun mielestä se oli jotenkin ihanan hupaisaa. Kieliärsyyntyminen <3

tiiti
ite puin

Joo, sehän se, eihän siinä ole mitään järkeä, että jotkut sanat vaan ärsyttää. Ja silti ne riipii ja kalvaa sisältä ja syvästi. Esim. toi tomsku. Mä näytän suurinpiirtein tältä joka kerta:

Enkä yhtään tiedä miksi :D

_mona_ (Ei varmistettu)

Minä näytän juuri tuolta, kun töissä joku sanoo, että jossakin ongelmallisessa asiassa on vähän jumppaamista! Voi arggh!!! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

No kun se tomsku on ehkä turhin sana ikinä. Tomaatti on jo valmiiks ihan hyvä sana. Miks sitä pitää väännellä jotenkin typerän kuulosesti? Aika harva aikuinen puhuu enää ompuistakaan, vaikka se on paljon vakiintuneempi sana.

tiiti
ite puin

Just näin! Ai yritätkö sää olla jotenkin söpö noine sanaväännöksinesi? NO ET OLE. NII.

Suluissa

Kääk! Sama juttu, itsekin sanon tomsku ihan jatkuvasti, eikä ole tullut mieleenkään, että se voi olla jonkun mielestä ärsyttävä! Apua! Ja olen ihan nuori ja viilee.

En edes aio ruveta listaamaan inhoamiani sanoja ja sanontoja ja kielentappotapoja, koska niitä on niin loputon määrä. Kun on kielinatsi niin on.

Mutta yhteen juttuun on pakko koettaa saada vertaistukea: onko kukaan muu huomannut, että sana olevinaan on yhtäkkiä ruvennut toimimaan samalla tavalla kuin muka-? Sitä käytetään ihan pokkana esim. tällaisessa yhteydessä: "Söin äsken jonkun olevinaan lounaan." SIIS MITÄ? Kyllä olevinaan tarvitsee kaverikseen sen olla. SÖIN ÄSKEN JONKUN JUTUN, JOKA OLI OLEVINAAN LOUNAS. Stn! Kuolen!

saltzviini

Tv-kokeista puhuheen ollen: Tomi Björck menetti kaiken kiinnostavuutensa mun silmissä, kun hän hoki omassa ohjelmassaan, kuinka hän tekee salaatille/kallalle/jälkiruualle dressinkiä. Eikö se nyt vaan voisi olla ihan vaan kastiketta??

Mari123 (Ei varmistettu)

EI ranuja edes pitkässä juoksussa, asia on juurikin niin ;)

possu (Ei varmistettu)

...broisku...eli broileri.AAAAAAAAAARRRRRRRRRGGGGHHHHHHHHHHH!

tiiti
ite puin

Miten mää voin unohtaa tämän.

Jotenkin niinko luulis, että Ross 508:lla olisi muutenkin riittävän paska elämä, ettei tarttis enää nimellä halventaa.

Kaista (Ei varmistettu)

Mutta kumpi on pahempi, broisku vai chikkeni? Mun korvat pystyy kyllä elämään kummankin kanssa, ainakin jos on kova nälkä ja joku muu maksaa.

Maria Hakkala
The Variety Show

Oon töissä isossa jenkkikonsernissa, jonka virallinen kieli on englanti, joten noita dinnereitä ja muita tulee kuultua harva se päivä. Jännästi jopa tämmöinen reilu vuosi sitten valmistunut englannin kielen puoliammattilainen osaa antaa asian olla kun sille ei vaan voi mitään. :D

Helli Pippanen (Ei varmistettu) http://hellipippanen.blogspot.fi/

"Kera" tulee multa siis ihan joka reiästä ulos jo. Sitä ei pelkästään käytetä sun mainitsemissa hienosteluyrityksissä ruuan suhteen, vaan nykyään ei jakseta edes miettiä esim. ilmaisua "kavereiden kanssa", vaan se pitää vääntää "kera ihanan ystävän". Mua vaan ällöttää. Onneksi joku muukin ärsyyntyy näin mitättömistä jutuista, vaikkakin tuntuu että ne eivät ole mitättömiä. :D

somewhere

Aargh, todellakin ihanaa löytää muita joita tuo ärsyttää. Facebook-päivityksistä imelimpiä ja kauheimpia ovat juuri nuo "siemailemme viintä kera rakkaan toverin" :D Yöööh! Kuka enää tällä vuosikymmenellä käyttää sanaa "toveri". Myös tuo "viintä"-taivutus ärsyttää, "viiniä" kuulostaa paljon järkevämmältä. 

HelloAochi

Viintä! YÄK en kestä, niin junttia!

HelloAochi

Toveria sen sijaan käytän.

somewhere

Mulla taas tulee mieleen "viintä"-sanan käytöstä sellainen tekotaiteellisuus ja boheemius. 

HelloAochi

Hih, mun eksän 85v isä käyttää 'viintä' ja se on kyllä niiiiiin juntti kun vaa voi olla. Ottaa vähän viintä ja jupisee kellojen siirtämisestä.

Eilisen lupaukset

Käsittääkseni nuoliviini taipuu muotoon viintä ja juoma muotoon viiniä. Kuka sitten lienee näin päättänyt, eli ilmeisesti sopimuskysymys.

Lotta L (Ei varmistettu) http://pinewithoutapples.blogspot.com

Hah, mun mies tykkää ihan huvikseen käyttää sanoista vääriä taivutuksia ja vanhahtavia sanoja ja sanamuotoja, joita ihmiset ei juurikaan enää käytä :D Oon siis niin tottunut niihin, etten osaa pitää niitä lainkaan ärsyttävinä.

tiiti
ite puin

Toi on muuten totta, jos sen tekee _tahallaan_ niin sitten se ei ole niin ärsyttävää. Kielioppisäännöt on vähän kuten käytössäännöt: jos ei osaa niitä on juntti, mutta jos rikkoo niitä tietoisesti on James Bond.

heta margareta
Viinillä

Kara ja karsu karkista puhuttaessa. Menee broiskun kanssa samaan kategoriaan. Myös prode pistää jostain syystä vereni kiehumaan. Dressinki ärsyttää myös isosti.

Petra Ilona

Ai kamala, onneksi en noita karkkia tarkoittavia sanoja ole koskaan kuullut kenenkään käyttävän.

heta margareta
Viinillä

Mun poikaystävä sanoo karkkeja oh sweet jesus, HEMUIKSI, koska joku sen inttikaveri käytti karkeistä kyseistä nimitystä... 

tiiti
ite puin

Sää kyllä voitit nyt tämän ketjun :D

Hemut? Kuulostaa joltain, jota namusedät tarjoaa pimeillä kujilla. "Ota sedän hemuja, otaotaota."

heta margareta
Viinillä

Kiitos tiiti! Vihdoinkin official seal of disapproval hemuille! <3

UnnaNannu (Ei varmistettu)

Miesystäväni käytti tavatessamme sanaa "fleivori" ruoasta puhuttaessa. Mielestäni se oli söpöä. Hän käyttää sitä edelleenkin, mutta musta tuntuu joka kerta että mä alan kirkumaan koska se on niin s*****an raivostuttavaa!!! Ystäväni pisti poikki kiinnostavan miehen kanssa joka parin viikon jälkeen laittoi viestin jossa kertoi että on "iksu". Ymmärrän 1000%:sesti, ei mies vaan voi sanoa noin. Eikä kyllä nainenkaan.

Mahdoton Nainen

Mitä helvettiä tarkoittaa iksu?! :O

UnnaNannu (Ei varmistettu)

Iksu aka Ikävä. Sopii hienosti 185 senttiselle äijälle. No ei. Ymmärrän jos teineillä on iksu, mutta toi on sama kun jos aikuinen käyttää x-kirjainta viesteissään. Kakotuttaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Totuus oli kyllä nyt moninkertaisesti kamalampi kuin osasin kuvitella. Iksu aiheutti oksun.

Laurella
Pilkku otsassa

Kiitos kerasta. KIITOS. Ihanaa, etten ole ainoa, jota sana korpeaa niin pal mahottomasti. 

Kerran ihan hyvätasoisessa ravitsemusliikkeessä (inhokkisana!) nuori tarjoilija kysyi: "punkkuu vai valkkarii?" vähän narisevalla äänellä. Olisin lähtökohtaisesti halunnut sitä punkkua, mutten voinut suostua tarjoukseen, koska "punkkuu vai valkkarii." Ei, puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, kiitos. Näin periaatteellinen olen. Muilla oli hauskaa, mulla ei.

Piippi (Ei varmistettu)

Mä inhoan tuon koska sanan käyttöä väärin, kun tässä kommentissa. ;) Tai "mennäänkö ulos?" "ei, koska kylmä." Se ei vaan menen noin! "En voinut suostua tarjoukseen, koska hän kysyi punkuu vai valkkarii." "Ei, koska siellä on kylmä."

Oksut, masukit, pitkät juoksut ja jumppaamiset saa myös verenpaineen kohoamaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä myös!

Kaista (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä, tuo muka-humoristinen koska-maneeri on vuosikymmenen ärsyttävimpiä kielen muoti-ilmiöitä.

possu (Ei varmistettu)

Näitä inhokkeja riittää...asiakaspalvelussa sopimuksesta puhuttaessa sanotaan asiakkaalle soppari...tuli tosta punkusta ja valkkarista vaan mieleen.

Joo tuo KERA. Argh. "Valmistin tuossa iltapalaksi ranuja kera nakkien ♥"

KUKAAN ei sano noin facebookin ulkopuolella, varsinkaan tuolla sanajärjestyksellä. "Nakkien kera" voisi olla vielä ehkä edes vähän siedettävissä mutta tuo "kera nakkien" on just sellasta sietämätöntä hienostelua :D

Kylmät väreet (Ei varmistettu)

Tomskun, broiskun ja ranujen kera yksi lässynlässyn inhokkisanani on masuasukki. Masuasukki! Ihan kuin puhuttaisiin jostain lastenohjelman hahmosta eikä todellisesta ihmisestä!

Elina U.
Lentoaskeleita

Tuo "kera" särähtää kyllä niin kamalasti korvaan, ja vielä kaikkein pahiten silloin kun puhtaan ihmisistä! Mutta aivan kauheimpia ovat äityli ja kenkuli. Minun tekee mieli oksentaa, jos joku puhuu karkista MÄSSYNÄ. Ihan hirveää! Jossain vaiheessa huomasin sosiaalisessa mediassa myös puhuttavan tyytskäristä (suom. tyytyväinen). Tyytskäri saa kylmät väreet hiipimään niskaan.

Mut ei täs mitään. Tää äityli alkaa metsästämään tyytskärinä kenkuleita netistä kera mässyjen! <3

Vau mikä vauva!

Joo kyllä se on TOMPSU eikä tomsku.

Huomautan, että ei sanota "breakfast" vaan brekkari. Juuri ennen kuin saadaan aamuvihaiselta työtoverilta turpaan. Ja ihan aiheesta.

Sarppa (Ei varmistettu)

Into piukkana. Voiko olla oksettavampaa ja typerämpää sanontaa.

Mahdoton Nainen

Siksi käytänkin mieluummin versiota 'into piukeena'. Paljon hauskempi.

HelloAochi

Eiks se oo intopinkeenä? :D

Ärsyttää minuakin.

Pages

Kommentoi