Talvi totiseksi tekee

Hetki on vierähtänyt jo edellisestä postauksesta ja tänään satoi jo ensilumikin maahan meillä Keski-Suomessa. Kaamosväsymyksestä selviämiseen liittyviä artikkeleita vilisee nyt kaikissa aikakauslehdissä, joten pääsin kantaa oman korteni kekoon itsenä näkökulmasta

Täytyy sanoa, että aikaisemmin en ole juurikaan huomannut edes vuodenaikojen vaihtelua. Jokaisessa vuodenajassa on hyvät puolensa ja ehkä syksyn pimeys ei iskenyt minuun. Tänä syksynä koin kuitenkin valaistumisen. Yhtäkkiä puut olivat kaljuja eikä ympärillä ollut auringosta tietoakaan. Sain ehkä pienen pilkahduksen siitä, miltä kaamosmasennus tuntuu. Reaktiot ovat yksilöllisiä enkä usko että minun ”kaamoiluni” on pahemmasta päästä. Tässä kuitenkin muutamia simppeleitä asioita, joista minä olen kokenut saavani apua:

1. Kodin siisteys

Pidän siitä, että koti on puhdas ja siisti ympäri vuoden, mutta erityisesti aikaisina ja pimeinä aamuina olen oppinut arvostamaan sitä erityisen paljon. 

Kauhuskenaario: Herään liian pitkän torkutuksen jälkeen pieneen paniikkiin, sukkuloin lattialla olevien vaatekasojen läpi ohi kettiön, jossa on edellisen illan (edellisten päivien?) astiat levällään. Jatkan matkaa kylpyhuoneseen, jossa meikit ovat leviteltyinä kätevästi vessanpöntön päälle ja pyykkikori tursuaa kaapista ulos. Kuulostaako tutulta?

Asunnon läpikäyminen vielä illalla ennen nukkumaanmenoa on osoittautunut erinomaiseksi stressinpoistajaksi. Myös töistä/koulusta on mukava tulla kotiin kun ovella ei tule ensimmäisenä vastaan ummehtueiden roskiten tuoksu.

2. Aamuun panostaminen

Ajan varaaminen aamuun. Vaikka kahdenkymmenen minuutin lisäunet tuntuvat houkuttelevilta juuri herättynä, minulle ainakin iskee paniikkiahdistus, kun joudun juoksemaan ovesta ulos ilman meikkiä ja aamupalaa housut väärinpäin jalassa. Vaikka herääminen on hirveää, pyrin menemään aikaisin nukkumaan ja noudattamaan omia aamurutiinejani. Ihannetilanteessa napsautan illalla ladatun kahvinkeittimen päälle, käyn suihkussa, puen valmiiksi valitut vaatteet päälle ja meikkaan samalla kun kuuntelen radiota ja syön aamiaista. Jos tämä kaikki onnistuu, saa päivä loistavana alun!

3. Hyvä aikataulu

Itselläni ongelmana on nk. minuuttiaikataulun luominen, jossa ei ole laskettuna aikaa spontaaneille päiväunille tai muunlaiselle virkistäytymiselle. Oravanpyörässä jaksaa juosta hetken, mutta jossain vaiheessa laiminlyödyt tehtävät ja velvollisuudet alkavat häiritsemään. Pyrin suunnittelemaan päivistä yksinkertaisia eikä liian kunnianhimoisia. Palautettavien koulutehtävien ja tenttien varalle teen usein pidemmän tähtäimen suunnitelman, jota pyrin noudattamaan. Tämä lievittää stressiä ja nostaa huomattavasti oppimisen tasoa! Yritän varata jokaiselle päivälle myös pienen hetken omaa aikaa tekemisen parissa, josta nautin, että aivot pääsevät nollautumaan. Säännöllisestä ruokailusta huolehtiminen kuuluu jokaiseen tasapainoiseen päivään.

4. Oman ajattelun muuttaminen

Iternetissä vilisee triljoonittain erilaisia ”ajatelmia” (englanniksi ”quotes”) positiivisuudesta ja onnellisesta elämästä. Pidin näitä pitkän aikaa silkkana hölynpölynä, kunnes törmäsin johonkin artikkeliin, jossa puhuttiin itseensä sopivien positiivisten ajatuksien ”toistelemisesta” ja negatiivisten ajatusten kääntämisestä tietoisesti positiivisiksi. Päätin kokeilla tätä täysin skeptisenä huvin vuoksi, ja täytyy sanoa että yllätyin lopputuloksesta. Toisaalta, eihän negatiivisuus mitään auta. Parempi suojella omaa hyvinvointia kääntämällä asiat aivoissaan toisinpäin ja sitten miettiä miten asiaan voi vaikuttaa: mitä sen muuttamiseksi voi tehdä tai miten seuraavalla kerralla voisi välttää vastaavan tilanteen. Toimii!

talvi_tekee_totiseksi_0.jpg

5. Veden juominen

Veden määrän tarve vaihtelee aineenvaihdunnasta ja henkilön koosta riippuen, mutta perussääntönä olen yrittänyt juoda 1,5-2l vettä päivässä. Ja tämä on yllättävän vaikeaa! Itselläni on puolen litran juomapullo johon on merkitty desilitrat kylkeen. 

Viime keväänä Pitkäaikaishoitotyön harjoittelussa tajusin juovani aivan liian vähän vettä. Seurasin muutamana päivänä vedenjuontiani ja jaon 2l tasaisesti päivälle. Aluksi tämä tuntui vaikealta, oudolta ja raskaalta. Vaikutukset olivat kuitenkin helposti nähtävissä. Olo virkistyi huomattavasti ja jaksaminen sekä ihon kunto parani. Saati sitten miten paljon hyviä vaikutuksia tällä on aineenvaihduntaan ja sisäelinten toimintaan. Kokeilkaa!

6. Uni

Säännöllinen unirytmi (vaikeaa ja tylsää) sekä riittävä unimäärä muodostavat yhdet peruspilareista, jotka auttavat olemaan hyvällä mielellä. Rauhoittuminen, elektronisten laitteiden pois laittaminen ja stressiä aihettavien tekijöiden käsitteleminen riittävän ajoissa auttavat nukahtamisessa. Silloin kun erehdyn ottamaan puhelimen sänkyyn, valvon tarpeettomasti liian pitkään ja myös unen laatu kärsii. Pimeinä vuodenaikoina tuntuu välillä siltä, että koko ajan väsyttää, mutta pyrin olla ottamatta päiväunia ellei ole aivan pakko. Reipas 15 minuutin lenkki tekee ihmeitä, jos ulos uskaltaa mennä.

 

Yksinkertaisia asioita muuttamalla olen huomannut voivani itse paljon paremmin. Toki retkahduksia tulee, välillä tuntuu että kokonaisia päiviä menee sellaisessa selviytymissumussa. Mutta tämäkin on normaalia. Aina ei voi olla iloinen ja pirteä ja sekin pitää antaa anteeksi. Hyvänä lääkkeenä olen tähän huomannut toimivat teekupposen, kynttilöiden, sohvan ja vaikka Netflixin.

Ja kohta saadaan tunti lisää päivään, kun kelloja siirretään!

Nautitaan ensilumesta tai sen odottamisesta!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *