Japan
Ennen Englannin vaihtoa, minulle ehdotettiin lähtöä Japanin intensiivikurssille kymmeneksi päiväksi Tokioon yhden opiskelijan perumisen johdosta. Minulle annettiin vuorokausi aikaa päättää lähdenkö ja lähtöön oli enään noin viikko aikaa. Tietenkin lyhyellä aikataululla ei heti tiennyt mitä olisi sanonut, yön yli asiaa mietittyäni päätin lähteä näin ainutlaatuiselle matkalle mukaan. Minulla oli lyhyt aika järjestellä asioita, onneksi tarvittavat dokumentit olin jo hyvin pitkälle hoitanut Englannin vaihdon takia. Kuitenkin Japaniin vaadittiin hieman perusteellisimpia dokumentteja, mutta onneksi kouluterveydenhoitajan kanssa saimme hyvin hoidettua asiat kuntoon nopealla aikataululla. Ja muista matkaan lähtevistä opiskelijoista oli vertaistukea, meitä oli lähdössä neljä terveysalan opiskelijaa, yksi opettaja sekä koulumme vaihtokoordinaattori.
Aiemmin en ole matkustanut Aasiaan, joten tuntui kuin olisi matkustanut uuteen maailmaan. Lentomatka kesti noin 9 tuntia. Aluksi se vaikutti pitkältä, mutta meni nopeasti nukkuen, katsoen elokuvia ja keskustellen muiden opiskelijoiden kanssa. Kello Japanissa oli Suomeen verraten seitsemän tuntia edellä.
Saapuessamme Tokion keskustaan ilma oli sateinen ja pilvinen, tyypillinen sää Japanissa. Kävimme tutustumassa Tokion TDMU:n yliopistolla, jossa meidät otettiin hyvin vastaan. Kaikki luki japanin kielellä kaupoissa ja kaduilla. Turistikohteissa löytyi osasta ravintoloita ruokalista englanniksi. Ruokakaupasta tuli otettua aina summissa jotain ja piti kokeilla maistuuko ruoka vai ei -periaatteella. Aasialainen ruoka on tietenkin täysin oma verrattuna suomalaiseen ruokakulttuuriin. Tärkeintä oli olla avoimin mielin ja rohkeasti maistaa erilaisia ruokia. Otin ruokakuvia, joiden avuilla pystyin yliopistolla kysymään mitä sitä tulikaan syötyä. Alla yksi esimerkki eli kyseessä on merisiili.

Täältä löytyi myös todelliset Suomi fanit. Marimekko, muumit sekä fazerin suklaat olivat täällä erittäin tunnettuja. Tokiosta löytyi kaksi muumikauppaa ja muumikahvila, sekä Japaniin oli juuri aukeamassa oma muumimaailma. Suomalaisina olimme nähtävyys, joista otettiin kuvia. Japanilaiset opiskelijat, joiden kanssa aikaa vietimme, tunnistivat meidät suurenkin väkijoukon keskeltä.
Toisten huomioiminen, tilan antaminen ruuhkasta huolimatta, hillitty käytös, ei puhelimeen puhumista liikennevälineissä, ei tupakointia kaduilla, ei tönimistä ja rynnimistä. Paikalliset tutut ja tuntemattomat kumarsivat ja toivottivat hyvää päivää, japanilaiset olivat erittäin kohteliaita ja huomaavaisia. On jotenkin huvittava yhdistelmä: valtava ihmismäärä, vähän tilaa, vähän aikaa, mutta siitä huolimatta olo, että olisi maailman ainut asiakas.
Keksinnöt, järjestelyt ja käytännöt ovat olemassa, että asiat sujuisivat väkimäärästä huolimatta ja vältettäisiin kiusallisia tilanteita. Maininnan tarvitsee wc:n lukuisat toiminnot. Oikeastaan jokainen wc oli aina erilainen ja sai aina miettiä, miten se toimii. Huuhtelupainikkeen löytäminen ei ollut itsestäänselvyys, istunto hetkelleen sai taustamusiikkia, lukuisia pesuohjelmia oli saatavilla, bidee suihku sekä julkisten rakennusten wc:stä saattoi löytää hätäkutsu napin.
Eräs mainitsemisen arvoinen paikka on Akihabara: viimeisintä elektroniikkaa, mangaa ja animea, peliautomaatteja, maid café:ita, värikkäitä valoja, paljon musiikkia soimassa yhtä aikaa, leluja ja laitteita joiden olemassa olosta en ole tiennytkään. Näistä suurinta osaa ei varmaan kukaan tarvitse, mutta näyttivät ne silti hauskoilta ja saivat nauramaan.
Kävimme erilaisissa temppeleissä ja pyhätöissä, kun niitä tuli vastaan. Niitä löytyi siis melkein joka kulman takaa. Ja olivat todella vaikuttavia ja jokainen on uniikki nähtävyys. Näissä paikoissa sai ostaa itselleen ennustuksen tulevaisuudesta. Saadessaan huonon ennustuksen, lappu solmittiin niin, että teksti jää sisäpuolelle, jonka jälkeen se solmittiin tiettyyn telineeseen. Ja toivotaan, ettei ennustus toteudu. Toiveensa, rukouksensa tai tervehdyksensä sai kirjoittaa puiseen laattaan ja kiinnittää sen sille tarkoitettuun telineeseen.
Matcha, joka on japanilainen hienoksi jauhettu tee. Sitä käytetään myös ruoanlaitossa ja sitä voi löytää melkein mistä vaan elintarvikkeesta. Mainittakoon tässä, että olen hieman addiktoitunut jäätelöön, niinpä minun piti tietenkin maistaa matchan ja viinirypäleen makuista jäätelöä, jotka suomalaiseen makuun kuullostavat hieman erikoiselta. Näitä suosittelen ehdottomasti maistamaan, jos tulee tilaisuus siihen!
Pääsin kokeilemaan perinteistä teeseremoniaa, japanilaisessa kodissa perinnekimonoissa. Siihen kuuluu teen valmistaminen ja vihreän teen nauttiminen. Useimmiten se on muutamien tuntien kestoinen tapahtuma. Seremoniassa edetään tietyn kaavan mukaisesti ja kulhosta pidetään molemmin käsin kiinni, perinteitä kunnioittaen. Teeseremonia vaatii paljon harjoittelua ja siksi osa japanilaisista omistaa koko elämänsä sen opettelulle ja harjoittelulle.
Lopuksi hieman Japanin terveydenhuollosta. Terveydenhuolto toimii siten, että jokaisella japanilaisella pitää olla vakuutus. Valtio tukee hieman pakollista sairausvakuutusta. Riippuen vakuutuksen tasosta, japanilainen maksaa noin 10-30% sairaalakäynneistä. Japanissa ei ole lähetekäytäntöä, kuten Suomessa on. Siellä voit hakeutua juuri sinne paikkaan hoitoon minne haluat, toki hoitoon pääseminen voi kestää pitkän ajan.
Vierailimme useissa eri sairaaloissa Tokion alueella. Kävimme muun muassa pääkaupungin yliopistollisessa sairaalassa. Ensimmäinen ihmetykseni aihe oli, kun sairaalassa oli vahvasti käytössä manuaalinen kirjaaminen ja potilastiedot olivat kansioissa. Sairaalan käytäviltä pystyi lukemaan, ketä potilashuoneissa oli ja mikä heidän hoitoisuutensa oli. Muutenkin yksilöllisen hoidon toteutus oli hyvin erilaista kuin Suomessa. Roskia ei näkynyt ja tavarat olivat siistissä järjestyksessä, mutta muuten siisteys oli heikommalla tasolla. Lisäksi hygieniataso oli alhaisempaa, käsidesin käyttö oli huomattavasti vähäisempää. Japanissa on paljon yksityisiä sairaaloita, jotka olivat taas moderneja ja heillä oli käytössä uusinta tekniikkaa. Melkein jokaisella hoitajalla oli käytössään suusuoja, jos oli itse hieman kipeä tai vaan yleisen käytännön vuoksi, ilman varsinaista syytä varotoimena.
Japanilaiset ovat maailman pitkäikäisintä kansaa. Yleisesti on mietitty tämän johtuvan terveellisestä ruokavaliosta, aktiivisesta elämäntavasta sekä hyvistä sosiaalisista verkostoista. Japanissa on kuitenkin sama ongelma kuin Suomessa, joka on alentunut syntyvyys. Japanissa pohditaankin ratkaisua, millä saataisiin varmistettua taloudellinen huoltosuhde.
愛を込めて,
アナ
(Rakkaudella,
Anna)