Ladataan...

Hei ihanat! 

Täällä ilmoittautuu yksi syksyn suuri rakastaja, miten siellä? Syksy on luultavasti suosikkivuodenaikani, rakastan raikkaita syysaamuja, luonnon upeita värejä ja pimeneviä iltoja. Kurpitsoja joka paikassa, Pumpkin spice latteja, kynttilöitä ja koti-iltoja viltin alla netflixin parissa. <3 Cozy! 

Ajattelin myös listata teille muita suosikkijuttujani viime ajoilta, olkaa hyvät! :) 

 • Sudion langattomat kuulokkeet, Vasa Blå malli on mun suosikki. Koodilla jennajuulia15 saat muuten 15% alennusta kaikista heidän tuotteistaan! 
 • Wildkind Kidsin egologiset lasten vaatteet. Aivan ihania kuoseja ja malleja sekä tytöille että pojille! Mun suosikki on tää rento pitkä huppari taaperolle. 
 • Treeni, ravinto& hyvinvointi- verkkokurssi äideille. Kurssi alkaa huomenna maanantaina 8.10 ja kurssin ovh. on 99€ mutta vielä tänään sen saa mun kautta hintaan 49€! Täältä pääset mukaan kurssille. 
 • Pilatesta vauvan kanssa Erottajalla tai Kulosaaressa. Miian pilates tunnit ovat ihan mahtavia ja loistavaa kuntoutusta synnytyksestä palautumiseen. 
 • Lidliin ensi torstaina 11.10 saapuva Cherokee-mallisto. Erityisesti mua miellytti mallistosta löytyvät lasten vaatteet, sekä tytöille että pojille löytyi mm. tosi kivoja takkeja. 
 • Vitamiineja vitamiineja! Syksyn tullen otan yleensä taas vitamiinit käyttöön ruokavalion tueksi, kesällä ne tuppaa monesti unohtumaan. Tällä hetkellä käytän d-vitamiinia, probioottia ja monivitamiinia. Käytän Terranova-sarjaa jonka koen olevan yksi laadukkaimmista ravintolisäsarjoista markkinoista. 
 • Mossan mansikka-shampoo. Ihan paras luonnonkosmetiikan shampoo!
 • Pumpkin spice latte. Makers-kahvilasta ja Brooklyn cafesta löytyy Helsingin parhaimmat juomat. 
 • Raitis ilma ja ulkoilu, ihan parasta syksyllä<3 
 • Mukavat neuleet syksyn suosikkiväreissä; viininpunainen, beige ja ruosteen oranssi. Omat suosikkini olen löytänyt H&M:stä ja Second Femalen mallistosta.
 • koti-illat perheen kanssa<3 

 

 

 

 

Ihanaa syksyä teille muruset, nautitaan ja ollaan lempeitä itseämme ja toisiamme kohtaan<3 

Jenna

*sisältää kaupallisia linkkejä 

Ladataan...

Ladataan...

Hei ihanat! 

Raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen- aihe josta onneksi puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän, onneksi niin. Ainakin oma kiinnostukseni aihetta kohtaan on kasvanut näiden kahden raskauden aikana ja nyt suhtaudun siihen paljon vakavammin ja haluan todellakin kuntouttaa kehoani oikealla tavalla. Raskaus ja synnytys (vaikka miten hyvin olisivat menneetkin) ovat niin isoja mullistuksia naisen keholle ja niistä palautuminen ei todellakaan tapahdu muutamassa viikossa, vaan se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Ainakin minulle oli todella vaikeaa ensimmäisen raskauden jälkeen suhtautua palautumiseen rauhassa ja lempeästi, halusin päästä takaisin liikkumaan "normaalisti". Aloitin myös juoksemaan tuolloin aivan liian aikaisin sekä tekemään rankempia hyppyjä sisältäviä treenejä, toiste en enää samaa virhettä tee. (Syynä miksi näitä kannattaa välttää liian aikaisessa vaiheessa on heikot lantionpohjanlihakset ja vaarana voi olla esimerkiksi kohdunlaskeuduma). 

Ensimmäisen raskauden jälkeen kehon oma luonnollinen palautuminen oli melko nopeaa ja helppoa, ehkä syynä oli myös ikä tuossa vaiheessa ja se ettei vatsani missään vaiheessa ollut kovin iso. Mutta koska tämä ulkoinen palautuminen oli niin nopeaa ja jopa helppoa, niin erehdyin treenaamaan liian kovaa liian aikaisin koska "oloni oli niin hyvä". Oma olohan ei siis kerro esim vatsalihaksien erkauman tilanteesta tai lantionpohjan heikkoudesta, ne selviävät oikeastaan vain osaavan ammattilaisen tutkimuksessa (valitettavasti neuvolan jälkitarkastus ei ole tähän pätevä). Ja tarkoituksena ei tosiaan ole pelotella tai negistellä aiheen kanssa vaan auttaa muita samassa tilanteessa olevia äitejä ja estää heitä tekemästä samoja virheitä joita itse tein ekalla kerralla :) Valitettavasti somen kautta saa helposti kuvan että on täysin ok lähteä tekemään burbeita viikko synnytyksen jälkeen tai juosta maratoni kuukausi synnytyksestä, mutta keskustelemieni alan ammattilaisten kanssa ei tämä ole hyvä ratkaisu oikeastaan kenellekään. Maltti on valttia, vaikka se maailman rasittavin sanonta onkin ainakin omasta mielestäni;) 

Mutta miten meni oma palautumiseni synnytyksestä tällä kertaa? Warning, luvassa rehellistä puhetta aiheesta! (raskaudesta palautuminen kestää ainakin sen vuoden eli se on vielä käynnissä itselläni, synnytyksestä koen palautuneeni hyvin tässä vaiheessa kun aikaa on kulunut reilu 5 viikkoa tapahtumasta) 

 • Koska treenasin tällä kertaa lantionpohjanlihaksia raskaana ollessa (ja myös niiden rentouttamista, mega tärkeää!!!) niin sain yhteyden lantionpohjaan jo synnärillä about 5 minuuttia sen jälkeen kun vauva oli syntynyt. Tästä olin todella yllätttynyt sillä ekan synnytyksen jälkeen, excusez-moi, olo oli kuin alapää olisi räjähtänyt ja mitään tuntoa sinne ei saanut heti alkuun. Liekö syynä se että keho oli kerran jo käynyt saman rumban vai mikä. (Haluaisin myös lisätä tähän liittyen sen mitä moni synnyttämään menevä pohtii, mutta mikä on hieman tabu aihe, eli seksielämä synnytyksen jälkeen. Mitä itse olen puhunut ystävieni kanssa ja oman kokemukseni mukaan rakkauselämä on vain parantunut synnytyksen jäljiltä. Eli ei syytä huoleen vaikka alapää olisi kerran "räjähtänyt" :D kyllä se sieltä palautuu ja hyvin palautuukin,tosin hieman treeniä se vaatii ja tietysti aikaa :) )
 • Vatsan iho palautui ekan synnytyksen jälkeen normaaliksi melkein heti, nyt tokan jälkeen ei niin käynyt. Vatsakin oli paaaljon isompi eli se vaikuttaa tietysti. Iho vatsan alueella on löysempää ja iho on todella kuiva, rasvailen ja öljyän sitä siis todella ahkerasti, jopa enemmän kuin raskaana ollessani. Raskausarpia en ole saanut kummassakaan raskaudessa. 
 • Rinnat:D no ne on taas kokoa EEE ja laskeutuneet alaspäin taas muutaman sentin:D Nyt tietää jo mitä tulemaan pitää; eli eka jättibosat, sitten ne alkaa vähitellen pienemään ja imetyksen loputtua on jäljellä taas ne pikkurusinat ja rintsikoita saa metsästää lastenvaateosastolta. Itse en ole ikinä erityisemmin kiinnittänyt huomiota rintoihini muutenkaan joten en koe tätä asiaa mitenkään maata mullistavaksi tai kamalaksi. Mutta kyllä sen vaan rinnoista näkee kuka on äiti ja kuka ei:D Thank god for pushups! 
 • Ryhti, siinä on taas treenamista ja harjoittelua että löytää sen oikean asennon. Keho on niin mutkalla ja vinossa (ainakin omasta mielestäni) raskauden jäljiltä että oikean ryhdin metsästämiseen kannattaa todellakin käyttää aikaa ja energiaa. Se heijastuu kaikkeen hyvinvointiin ja ainakin itselläni alaselkäkivut jotka johtuvat huonosta ryhdistä ja heikoista vatsa- ja selkälihaksista ovat aika rajut tällä hetkellä. Lisää siihen soppaan vielä kahden lapsen kantelu niin voila. 
 • Peräpukamat.. Jo ensimmäisestä raskaudesta tuttu vaiva palasi entistä pahempana melko kovan ponnistussession jälkeen, fun. Mutta onneksi nyt viiden viikon jälkeen voin todeta että adios peräpukamat, teitä ei tule ikävä! Ilman tätä vaivaa oloni olisi ollut täysin normaali jo pari päivää synnytyksen jälkeen.

Mutta mitä voi tehdä edistääkseen palautumista raskaudesta ja synnytyksestä? Kuten olen aiemmin mainunnut olen tehnyt raskausajan ja nyt synnytyksen jälkeen yhteistyötä naisten terveystalon, Femihealthin kanssa josta löytyy huippuosaajia niin äitiysliikunnan, fysioterapian kuin osteopatiankin saralta. Reilu viikko synnytyksestä kävin aivan ihanan osteopaatin Sara Lexmondin vastaanotolla jossa hän hoiti ensiksi vauvan (niin suositeltavaa, olen vienyt molemmat lapseni asap synnytyksen jälkeen osteopaatin käsittelyyn). Synnytys on rankka kokemus myös vauvoille ja heille voi tulla helposti virheasentoja synnytyksen aikana joka sitten ilmenee esim toispuoleisuutena, itkuisuutena tms. Näihin vaivoihin saa avun osteopatian lempeässä käsittelyssä. Vatsavaivat ovat myös erittäin yleinen vaiva vauvoilla ja niihin saa apua osteopatiassa. Meillä Rafan puklailu väheni reippaasti kun Sara käsitteli pojan palleaa joka voi olla  todella jännittynyt ja näinollen aiheuttaa puklailua ja itkuisuutta. 

Pojan jälkeen oli minun hoitoni vuoro ja härreguud kun se tuli tarpeeseen! Sara käsitteli koko kehon lempeästi ja totesi että lantiossa oli hieman jännityksiä (täysin normaalia synnytyksen jäljiltä) mutta se ei ollut esim pois paikaltaan tai mitään vastaavaa. Lisäksi koko kehoni oli melko jumissa ja erityisesti alaselkäni oli todella tiukka mikä vaikutti siihen että vatsalihasten erkauma ei pääse kunnolla palautumaan. Sara hoiti selkääni ja totesi että erkauma kuroutui jo siinä hetkessä hieman kiinni, ihan uskomatonta! Eli tässä yksi painava syy miksi osteopaatin hoidossa kannattaa käydä. Vaikka miten kuntouttaisi erkaumaa kotikonstein ei se välttämättä palaudu jos kehosi onkin liian jumissa. 

Osteopatian lisäksi kävin ihanan äitiysfyssari Sonjan vastaanotolla fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa. Sonja tutki ultraäänilaitteen avulla lantionpohjan ja vatsalihasten erkauman tilanteen, esimerkiksi näitä asioita ei millään pystyisi toteamaan ulkoapäin silmämääräisesti, siksi suosittelen kaikille synnyttäneille tätä palvelua. Valitettavasti neuvolan jälkitarkastuksessa näitä ei tutkita lääkärin toimesta. Sonja tutkii mm. että lantionpohjanlihakset jännittyvät oikeaan suuntaan eli ylöspäin, monella jännitys lähtee väärään suuntaan eli alaspäin. (Itselläni oli tämä ongelma tosi pitkään ensimmäisen synnytyksen jälkeen) Oikeilla harjotteilla ja sinnikkäällä treenamisella oikea tapa jännittää ja rentouttaa lantionpohjan lihaksisto kyllä löytyy, mutta monesti siihen tarvitsee ammattilaisen apua. Erkauman suhteen Sonja totesi että tilanne on melko hyvä siihen nähden että minulla on ollut kaksi raskautta takana melko peräkkäin. Navan kohdalla erkaumaa oli n. 3,5 cm, navan yläpuolella erkaumaa ei juurikaan ollut. Vatsalihaksethan siis kuroutuvat umpeen luonnolisesti vielä jopa vuosi synnytyksen jälkeen mutta kuntouttavia liikkeitä voi tehdä kevyesti jo heti kun oma olo on hyvä synnytyksen jälkeen. Mitään yleismaailmallisia ohjeita ei erkauman kuntoutukseen voi fysioterapeutin mielestä antaa vaan tilanne on aina yksilöllinen. Omalla kohdallani Sonja totesi myös että toinen pakaralihakseni oli heikentynyt raskauden aikana huomattavasti ja se vaikutti ryhtiini ja kipeään alaselkääni. Sain kotiharjoitteiksi minulle suunniteltuja liikeitä jotka vahvistavat sekä keskivartaloa että pakaralihaksia. Sonja neuvoi minulle myös hypopressive-liikkeitä joka on mahtava työkalu synnyttäneille naisille, suositten lämmöllä tutustumaan erityisesti jos sinulla on vaikeuksia löytää yhteys lantionpohjanlihaksiin ja saada liike oikeaan suuntaan eli ylöspäin. 

Femihealthistä löytyy myös valtavasti erilaisia ryhmäliikuntatunteja niin raskaana oleville kuin synnyttäneille, omia suosikkejani ovat barre-tunnit ja raskausajan jooga. Olemme pikku miehen kanssa aloittamassa postnatal barre- tunnit muutaman viikon päästä, odotan jo innolla! Myös Ira Rissasen pitämät Pömpöttääkö-kurssit ovat olleet todella suosittuja ja kurssit täyttyvät todella nopeasti. 

Summa summarum, raskaudesta palautuminen on iso prosessi johon kannattaa suhtautua vakavasti. Ole myös kärsivällinen ja armollinen itseäsi kohtaan mutta älä unohda kiireisen lapsiarjen keskellä omaa hyvinvointiasi. Hyvinvoiva äiti on onnellinen äiti lapsilleen:) Paljon voi tehdä itse kotona mutta suosittelen ehdottomasti käymään ammattilaisen luona tarkastuttamassa oman tilanteen ja saamassa omat henkilökohtaiset ohjeet oman palautumisen suhteen. Tulen kirjoittamaan tästä aiheesta vielä lisää myöhemmin ja antamaan lisää vinkkejä. Raskaudesta palautumisesta ei voi koskaan puhua liikaa ja haluan olla omalta osaltani auttamassa äitejä löytämään uudelleen oman kehonsa ja olemaan onnellisia uudessa äitikropassaan:) 

Mitä tahansa kysyttävää teillä on aiheeseen liittyen niin kysykää ihmeessä ja yritän vastailla parhaani mukaan<3 

Jenna

Postaus tehty yhteistyössä Femihealthin kanssa

Ladataan...

Hei ihanat ja mahtavaa aurinkoista maanantaita! 

Täällä on herätty rennoissa tunnelmissa uuteen viikkoon, tuntuu kuin sunnuntai olisi jatkunut täällä meillä jo kohta kaksi viikkoa:) Pieni tulokkaamme on nyt 11 päivää vanha, niin pieni mutta silti tuntuu kuin hän olisi ollut täällä aina ja samanaikaisesti hän on myös kasvanut ja kehittynyt tässä lyhyessä ajassa jo paljon. 

Kundi syntyi ns. hyvin kypsänä ja hyvänkokoisena eli hänen kanssaan on voinut ottaa hyvin rennosti kun ei ole tarvinnut esimerkiksi tarkkailla painoa tai vahtia pissoja ja kakkoja ja tuleeko niitä riittävästi. Imetys (tulen kirjoittamaan siitä vielä tarkemmin myöhemmin) lähti sujumaan melko hyvin, mini mies osasi imemisotteen jo synnytyssalista alkaen, tosin maitoni taisi nousta vasta toisena tai kolmantena päivänä. Annoimme hänelle HUSin potilashotellissa yhteensä 30ml lisämaitoa kun koin että hän oli nälkäinen eikä tullut tyytyväiseksi tihkuvasta maidostani mutta sen jälkeen emme ole lisämaitoon turvautuneet. Maitoa lähti tulemaan kertaheitolla todella paljon ja tällä kertaa imetyksen alku meni todella kivuttomasti ja helposti; mitä nyt hieman rinnanpäät olivat arat ja rintoja tietysti pakotti kun maito lähti nousemaan. 

Mini on alusta lähtien syönyt ja nukkunut tosi hyvin. Hän syö mahansa täyteen ja nukkuu sen jälkeen pitkän pätkän tyytyväisenä. Yöllä mennään 2-3 ruokinnalla ja sen jälkeen hän nukahtaa tyytyväisenä ja saattaa nukkua jopa 5h putkeen, todellista luksusta siis! Erittäin tyytyväinen ja helppo vauva tähän mennessä. 

Ekassa neuvolassa viikon ikäisenä ukkeli oli jo saavuttanut syntymäpainonsa (3,8kg) ja neuvolan täti totesi että tyyppi on todella jäntevän ja vahvan oloinen. Hienosti jaksaa jo kannatella päätään ja yrittää kääntyillä koko ajan:D Sporttinen ukkeli tulossa! 

Isosisko on myös ottanut pienen veljensä tosi hyvin vastaan; pussailee kovasti ja haluaa auttaa äitiä ja isiä vauvanhoidossa kovasti<3 Aina kotiin tullessaan hän haluaa heti nähdä pikkuveljen mutta menettää myös kiinnostuksensa vauvaan tosi nopeasti; onhan vastasyntynyt vauva vielä melko tylsää seuraa koska valveillaolo hetket ovat kuitenkin niin lyhyitä vielä tässä vaiheessa eikä vauva varsinaisesti tee mitään:D. Välillä tulee myös pientä kapinointia jos äidin pitäisi revetä kahteen paikkaan yhtä aikaa ja sitten saattaa tulla pieniä tuholaishetkiä kun taapero alkaa tehdä jotain kiellettyä esim. kiipeillä pöydille tai repiä kukkia tms mutta hyvin vähän tälläisia tilanteita on ollut. Ekat iltanukutukset olivat hieman haastavia koska minun imettää pientä ja samalla taapero vaati että nukutan hänet ja hän oli hieman haasteellinen nukahtaja. Nyt pari yötä on mennyt jo hieman helpommin mutta meillä on myös samanaikaisesti tullut taaperon kanssa joku vaihe että häntä pelottaa monet asiat ja hän ei halua nukahtaa yksin ja vaatii että olemme hänen vieressään siihen saakka kun hän nukahtaa. Omaan sänkyynsä hän ei ole vähään aikaan suostunut menemään vaan nukahtaa meidän sänkyyn josta sitten yleensä siirrämme hänet omaan sänkyynsä. Mutta samapa tuo, pääasia on tällä hetkellä että kaikki saavat nukkua niin paljon kuin on mahdollista tässä tilanteessa. 

Uskomattoman kiitollinen täytyy olla myös suomalaiselle järjestelmälle ja että mieheni pystyy pitämään kolmen viikon isyysloman tähän heti alkuun. Toiset käsiparit ovat olleet todellakin tarpeen ja isä ja tytär ovat saaneet ihanasti viettää laatuaikaa kahdestaan<3 He ovatkin tulleet viime viikon aikana melkein joka päivä kotiin joku erilainen ranneke kädessä kun on kierretty korkeasaaret, hoplopit sun muut:D Isä vaikutti hieman nuutuneelta ensimmäisen isyyslomaviikkonsa jälkeen, heh.. 

Oma oloni on loistava ja palautuminen tästä synnytyksestä on mennyt todella nopeasti ja helposti. Tämänkin synnytyksen jälkeen voin todeta että oma kroppani on selkeästi tarkoitettu synnyttämään ei olemaan raskaana:D 

Tällä viikolla ajattelin myös aloittaa oman kuntoutukseni johon aion tällä kertaa panostaa paljon enemmän kuin ekan raskauden jälkeen. Silloin tiedostin kyllä lantionpohjanlihasten ja syvien vatsalihasten kuntoutuksen tärkeyden mutta koin ne treenit niin tylsinä että jätin niitä väliin melko paljon ja aloin treenaamaan melko normaalisti kun oloni oli taas hyvä ja ns. normaali. Tästä sitten kärsinkin myöhemmin joten tällä kertaa aion tehdä asiat tosi eri tavalla! Minulla on onneksi loistavat avut tällä kertaa ja tietoutta synnytyksestä palautumiseen paljon enemmän, tästäkin aiheesta kirjoitan lisää myöhemmin:) Mutta todettakoon että nyt ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen tulen keskittymään pelkästään ryhdin uudelleen löytämiseen, lantionpohjanlihasten ja syvien vatsalihasten aktivoimiseen ja kevyeen treenamiseen sekä kevyisiin vaunulenkkeihin. 

In a nutshell voin todeta että ensimmäiset päivät nelihenkisenä perheenä ovat menneet tosi hyvin ja mitään suurempia ongelmia ei ole ollut, suurin syy se että uusi tulokkaamme on erittäin lungi pikku ukko<3 On ihanaa olla kahden lapsen äiti vaikka uskon ja tiedän että haastavia hetkiä ja aikoja on vielä tulossa roppakaupalla. Mutta rakkautta on talossamme nyt taas tuhannesti enemmän ja uusi tulokas valloitti samantien kaikkien sydämet<3 

Ihanaa uutta viikkoa teille muruset<3 

Jenna 

Ladataan...

Pages