Elämäntaparemontti osa 1: urheilu.

Olen aina liikkunut paljon ja pelannut muun muassa 9 vuotta lentopalloa. Lentopalloura jäi pari vuotta sitten pienen polveen kohdistuneen äksidentin myötä. Sen jälkeen polvet olivat todella pitkään kipeänä. Ortopedi sanoi vain, että lepäämällä ne kuntoon tulee. Ei tullut vaan ratkaisu löytyikin aivan toisesta suunnasta. Aloitin Spartan Sport Centerillä noin vuosi sitten ja kyykkäsin väkisin hampaat irveessä polvikivuista huolimatta. Tapahtui kuitenkin yllättävä käänne ja reisilihaksien vahvistuessa polvikivut hävisivät täysin. Vinkkinä siis polvikivuista kärsiville: kyykkäämään siitä! Alku on yhtä tuskaa, mutta kun sitä hetken kestää, niin helpotusta on luvassa.

Pyrin urheilemaan 4-5 kertaa viikossa, johon kuuluu 3-4 salitreeniä, 1-2 lenkkiä tai muuta aerobista urheilua, kuten sulkapalloa, uintia, pesäpalloa tai rantalentopalloa. Spartan Sport Center on toiminnalliseen harjoitteluun erikoistunut sali Turussa. Toiminnallinen harjoittelu on melko samantapaista kuin cross fit, mutta pienillä eroilla. Esimerkiksi toiminnallinen harjoittelu sisältää enemmän taukoja, mutta harjoitukset ovat näin pidempiä. Liikkeet ovat todella monipuolisia ja vain mielikuvitus on rajana. Perusliikkeiden, kuten punnerrusten, kyykkyjen ja leukojen lisäksi monipuoliset välinevaihtoehdot tuovat treenaukseen väriä. On kahvakuulaa, levytankoa, kelkkaa, kuminauhaa, kuntopalloja ja autonrenkaita, joita hakataan isolla lekalla, tietty 😉 Pidän siitä, että yksikään treeni ei ole samanlainen, kehon kaikkia lihasryhmiä tulee tehtyä ja tulee mentyä myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Lisäksi Spartan Sport Centerillä on mukavaa porukkaa ja hyvä, tsemppaava tunnelma! 🙂

//www.youtube.com/embed/cxPVoGpztkA

Toiminnallisen harjoittelun lisäksi käyn myös silloin tällöin voimaryhmässä, toisin sanoen painonnosto tunnilla. Ajattelin aluksi, että painonnosto ei todellakaan ole mun juttu, mutta se on itse asiassa tosi kivaa, erilaista ja haastavaa. On aivan mahtava tunne nostaa suorille käsille 50 kiloa tavaraa ja rikkoa omia ennätyksiä. Ja ei pelkoa, että naiset hirveen helposti muuttuisi Hulkeiksi. Siihen tarvitaan vähän jotain kaurapuuroa vahvempaa.

haba.jpg

Viime vuoden syyskuulta.

Treeniviikkoni näyttää esimerkiksi tältä:

Ma         Training for Warriors / raskas toiminnallinen, 45 min

Ti             Toiminnallinen, 55 min.

Ke           Lepo

To           Voimaryhmä 90 min.

Pe           Toiminnallinen 55 min.

La            Lenkki 7-10 km

Su           Lepo

traininsaneorremainthesame.jpg

Motivaatiovinkkejä:

·         Suunnittele koko viikon treenit etukäteen ja kirjaa ne ylös esimerkiksi kalenteriin. Kun olet kirjannut ne johonkin ylös, niin se on ikään kuin päätetty ja ei tule lipsuttua.

·         Joskus vaikeinta on itse treenaamaan lähteminen. Jo pelkkien treenivaatteiden päälle pukeminen on hyvä motivaattori. Pääsit jo näin pitkälle, niin ei enää voi peruuttaa.

·         Jos sinussa(kin) on materialistin vikaa, niin suosittelen panostamaan kunnon treenivaatteisiin. Hyvin istuvissa, hengittävissä ja hyvännäköisissä vaatteissa on huomattavasti mukavampi treenata. Ainakaan treeni- tai juoksukenkien kohdalla ei kannata pihistellä. Itse panostan urheiluvaatteisiin muita vaatteita huomattavasti enemmän ja juoksukengistä en suostu käyttämään muita kuin Asicseja. Ne kun vaan sopivat jaloilleni todella hyvin.

urheilu1.jpg

Juoksukengät, Asics. Salikengät, Nike.

urheilu2.jpg

Miten niin tykkään Nikesta?

Windstopper-takki, Haglöfs. Juoksutakki (vihreä), pitkähihainen juoksupaita (musta), urheilutoppi (musta), Nike. Urheiluliivit, H&M Sport. Urheilutoppi (keltainen), urheilutrikoot, SOC / Stadium.

·         Lähteminen on vaikeinta, mutta treeniaika loppujen lopuksi menee nopeasti ja jälkeenpäin odottava hyvä fiilis on paras palkinto uurastuksesta. Pidä se mielessä!

·         Treenaa yhdessä kaverin kanssa. Kun olette yhdessä sopineet ajan ja paikan, et voi enää peruuttaa ja tuottaa pettymystä kaverille. Lisäksi treenin aikana kaveri tsemppaa kun itse osoittaa väsymyksen merkkejä. Parasta itsellesi olisi valita vähintään samankuntoinen kaveri, jolloin saa itsestä enemmän irti.

·         Uskalla kokeilla useita eri lajeja. Ne tuovat vaihtelua treeniviikkoon ja erityisesti motivaatiota kun perus sali- tai juoksutreeni rupeaa puuduttaa. Kokeilematta et tiedä, mikä laji sopii juuri sinulle. Kun löydät oman juttusi, on myös paljon mukavampaa lähteä urheilemaan, koska se on nautinto eikä pakkopulla. Berliinissä päädyin tuntemattoman miehen kanssa tekemään Freeletics nimisen ohjelman mukaisia harjoituksia puistossa sekä työpaikan äijien kanssa pelaamaan jalkapalloa.

·         Juostessa teknologiasta on hyötyä! Lataa Sport Tracker, Runtastic, Heia Heia, Nike + Running tai muu vastaavanlainen sovellus. Päätä ennen lenkkiä kuinka pitkän matkan haluat juosta ja mikä on tavoiteaikasi. Sovellus kertoo korvaasi väliaikatietoja ja tiedät sen mukaan kuinka paljon on matkaa jäljellä ja pitääkö tahtia kiristää päästäksesi aikatavoitteeseen. Näet myös aikaisemmat harjoituksesi, jolloin voit parantaa aikaasi seuraavalla kerralla.

·         Älä tuijota vaakaa, vaan katso peiliin. Varsinkin jos treenisi kehittää lihaksia, niin pullistele peilin edessä ja huomaa kehityksesi. Näkyvät tulokset ovat paras motivaattori!

Treenauksen iloa toivottaa,

Hanna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *