Omenaista

Meillä on pihassamme vanha ja suuri omenapuu, joka tuottaa makeita omenoita joka syksy. Aiemmin emme ole juurikaan hyödyntäneet tätä satoa, joitain omenoita on napsittu suoraan syöntiin, loput olemme siivonnet mätinä maasta. En ole koskaan ollut suuri omenahillon ystävä, mutta nyt miehen painostamana teimme ensimmäistä kertaa hilloa oman puun omenista. Ja voi jestas että tulikin hyvää! Tänä syksynä varmasti poimitaan kaikki omenat ja keitellään pakastin täyteen ihanaa hilloa. Tavallisen hillon lisäksi teimme omenasosetta myös pojalle, ja hyvin maistuu hänellekin. Ensimmäiseen hillosatsiin laitoimme omenanlohkot kuorineen, mutta lopputulos oli melkoista kuorisilppua. Joko näissä on erityisen vahvat kuoret, tai meidän sauvasekoittimemme on surkea. Tai molempia. Työnsin soseen siivilän läpi, ja hyvää tuli mutta vei aikaa. Seuraavalla kerralla kuorin omenat, ja pääsin huomattavasti helpommalla. Ensimmäisestä hillosatsista innostuneena piti heti leipoa jotain missä käyttää sitä, ja lopputuloksena supernopea omena-vanilija kääretorttu.

img_5268.jpg

img_5269.jpg

img_5272.jpg

img_5277.jpg

img_5281.jpg

img_5206.jpg

Omenahillo:

n. kilo omenoita

1-3 dl hillosokeria, riippuu kuinka makeaa hilloa haluaa ja kuinka makeita omenat ovat.

Puolikkaan sitruunan mehu

Kanelitanko

1 dl vettä

Sekoita sokeri ja vesi kattilassa, odota että kiehahtaa. Lisää omenat, sitruunamehu ja kanelitanko. Keittele ja kääntele hiljalleen n. 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmentyneet. Poista kanelitanko, ja soseuta koko seos sauvasekottimella aivan hienoksi. Pakasta, tai nauti suoraan!

Vauvan omenasose:

n. kilo omenoita

1,5 dl vettä

pari ruokalusikallista hedelmäsokeria (valinnainen, parantaa hieman säilyvyyttä)

Kiehauta vesi ja hedelmäsokeri, lisää omenanpalat. Keitä n. 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmentyneet. Soseuta sauvasekoittimella, ja pakasta jääpalamuotteihin. Jäiset palat voi laittaa isoon pakastepussiin, ja sulattaa sen verran kun kerralla tarvitsee.

Omenoiden lajikkeesta ei minulla ole mitään hajua, jos joku tarkkasilmäinen tunnistaa niin vinkataa ihmeessä! Omenapuu on myös päässyt aika suureksi, ja ennen tiehään ja paljon omenoita tuottanut puu kantaa enää harvakseltaan hedelmää. Puuta pitäisi karsia aika reilusti, mutta tämä vaatii ilmeisesti hiukan osaamista. Onko teillä vinkkejä tai kokemuksia omenapuun harvennuksesta?

Koti Ruoka ja juoma DIY