Keltainen linssikeitto (gluteeniton, vegaani)
Kun syksyn tuulet muuttuvat purevan kylmiksi ja illat pimenevät, minun alkaa tehdä mieli keittoja.
Tässä tulee ohje yhteen suosikkikeitoistani, joka valmistetaan punaisista linsseistä ja kauden (tai kylmäkellarin) juureksista. Keltaisen värinsä keitto saa kurkumasta, jota kannattaakin lisätä keittoon reilusti oman maun mukaan. Keiton pohjaan sopii valkosipulin rinnalle myös inkivääri, mutta tällä kertaa keittoa tehdessäni sitä ei löytynyt kaapista.
Keltainen linssikeitto:
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 iso sipuli
- 4-5 valkosipulin kynttä (käytin itse tuoreita kotimaisia)
- 4 isoa porkkanaa
- 1 iso selleri
- 6 isohkoa kiinteää perunaa
- 1 rkl paprikamaustetta
- 1 rkl kurkumaa
- 1 rkl currymaustetta
- 1/2-1 rkl juustokuminaa
- 400 g punaisia linssejä
- 2 l vettä
- 2 kasvisliemikuutiota (mieluiten ilman natriumglutamaattia ja hiivauutetta)
- 1 sitruunan mehu
- korianteria
- persiljaa (käytin itse perinteistä kurttupersiljaa, vaikka lehtipersiljakin käy)
- Mustapippuria myllystä
Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Kuori porkkanat, selleri ja perunat ja paloittele ne suuhun sopiviksi paloiksi.
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä noin viiden litran kattilassa. Lisää mukaan porkkanat, selleri ja mausteet. Sekoita, ja varo polttamasta mausteita ja valkosipulia, joka kärähtää minulla aina ensimmäisenä.
Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Kuullota vielä hetki ja lisää sitten suurin osa vedestä (miel. kiehuvana esim. suoraan vedenkeittimestä). Säästä pari desiä vettä ja laita se pieneen kippoon kasvisliemikuutioiden kanssa. Liota liemikuutiot veteen ja lisää neste sitten muun keiton sekaan kattilaan. Purista joukkoon myös sitruunan mehu.
Lisää perunat sitten kun keitto alkaa kiehua liemen lisäämisen jälkeen. Keitä n. 15 min ja lisää lopuksi pilkottu korianteri ja persilja. Lisää vielä lopuksi mustapippuria sekä tarkista keiton suola.
Nauti lämpimänä pehmeän leivän kanssa.