Arjen helpot: Koko perheen Pasta Primavera
Omasta mielestäni meillä syödään hyvää ruokaa. Lähestulkoon aina minun laittamaa, tai sitten ravintolan, ja joskus myös Välkyn, silloin kun on makaroonilaatikkopäivä.
Ruuanlaitossa olen viime aikoina olosuhteiden pakosta keskittynyt lähinnä yhdenlaisiin ruokiin. Helppoihin, nopeisiin ja herkullisiin. Ja niistä ehkä kaikkein helpoin on tämä kasvis-fetapasta, jonka nimesin ruuan värikylläisyyden ja keveyden myötä Pasta Primaveraksi, eli kevätpastaksi.
Ruoka valmistuu kiireessä parissa kymmenessä minuutissa, ja välineiksi tarvitaan leikkuulaudan ja veitsen lisäksi tilava kattila, lävikkö ja vedenkeitin. Periaatteessa kyseessä on siis one-pot pasta sillä erolla, että minä yleensä tuppaan keittämään pastan reilussa vedessä ja valuttamaan sen ottaen osan keitinvedestä talteen.
Pastaan kannattaa käyttää niitä tuoreita kasviksia, joita milloinkin omassa lähikaupassa tai jääkaapissa sattuu olemaan. Tuorepastan sijaan voi myös käyttää kuivapastaa, ja fetan voi jättää pois, mikäli pastaa tarjoaa soseutettuna esimerkiksi pienelle vauvalle. Sormiruokailijaa varten kasvikset kannattaa pilkkoa ohuiksi siivuiksi ja keittää pehmeiksi. Tagliatellekin kannattaa vaihtaa pienempiin makaroneihin (vaikka näihin Sunspeltin kotimaisiin luomumakaroneihin), jotka sopivat sellaisinaan mussutettavaksi yksihampaiseen suuhun.
Saa käyttää, mut ei oo pakko:
KOKO PERHEEN PASTA PRIMAVERA
- 3 Porkkanaa
- 1 Parsakaali tai paketti broccolinia
- 1 Paprika
- 1 Sipuli
- 2 Valkosipulin kynttä
- 1 Ruukku basilikaa
- 400-500 g tuorepastaa tai 300 g kuivapastaa
- Oliiviöljyä
- 200-300 g Fetaa (laitan yleensä vajaan paketin lehmänmaitoon tehtyä Patrosta ja yhden kokonaisen paketin aitoa vuohen- ja lampaanmaidosta tehtyä fetaa esim. Filoksen luomua)
- Sitruunaa
- Suolaa
- Pippuria
Laita kattila, jossa on vähän vettä, liedelle, ja liesi täysille. Laita samalla täysi pannullinen vettä tulemaan vedenkeittimeen.
Valmistele keitettävät kasvikset sillä aikaa, kun vesi lämpenee. Kuori porkkanat ja paloittele ne ohuiksi suikaleiksi. Pese parsakaali (broccolini) ja paprika lävikössä ja paloittele myös ne.
Kun vesi kiehuu, laita porkkanat, parsakaalit ja paprika kattilaan. Lisää pasta heti perään, mikäli sen keittoaika on n. 10 minuuttia. Mikäli pasta tulee nopeammin, anna kasvisten ensin kiehua vajaa viisi minuuttia ja lisää sitten vasta pasta.
Sillä aikaa, kun pasta kiehuu, pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi ja tee valkosipulista sekä basilikasta hakkelusta.
Keitä pasta kypsäksi kellon kanssa. Kaada kattilan sisältö lävikköön ja ota osa keitinvedestä talteen.
Kun pasta vielä keittämisen jäljiltä lepäilee lävikössä, laita kattila uudelleen tulille. Kaada pohjalle reilusti oliiviöljyä ja lisää sipuli ja valkosipuli. Anna paistua, mutta varo polttamasta valkosipuleita (oma kompastuskiveni)! Lisää sitten basilika ja kohta perään lävikössä majaillut pasta. Lisää vielä reilun desin verran keitinlientä ja nosta kattila sivuun levyltä (ja laita levy heti perään kiinni, kääk!).
Mausta valmis pasta oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja myllystä rouhitulla mustapippurilla. Ota vauvan osuus ruuasta erilleen, mikäli haluat lisätä siihen fetaa ja suolaa.
Murenna sitten feta kattilaan ja sekoita. Tarkista suola ja sitruuna ja lisää tarvittaessa.
Tarjoile, ja muista tarvittaessa pilkkoa ahneen sormiruokailijan vihannespalat riittävän kapeiksi suikeroiksi, jotta pikkuinen ei vaan saa liian isoa palaa suuhunsa kerralla.
Nauti, ja kuuntele tyytyväisenä sitä hiljaisuutta, joka pöydän ympärillä vallitsee kaikkien keskittyessä lyhyen hetken verran ihan vain syömiseen.