Mummon arkistoista osa 2: Oikeasti lehtevät joulutortut

Lehtevät joulutortut

Lehtevien joulutorttujen ei tarvitse onnistuakseen olla valmistaikinasta leivottuja. Minäpä kerron miksi:

Kyse on siis sarjassamme toisesta mummon arkistojen kupruisilta papereilta löytyneestä luottoreseptistä (pahoittelen kuvan laatua), rahkavoitaikinasta valmistetuista joulutortuista. Nämä ovat oikeasti hyviä, ihan mummon bravuurijoululeivonnaisia, jotka säilyttävät lehtevyytensä kohtalaisen hyvin myös pakkasessa.

Ei siis muuta, kun kaulimet käteen ja luumusose esiin. Tässä se ohje nyt tulee:

JOULUTORTUT:

  • 250 g voita
  • 250 g maitorahkaa
  • 250 g  (4 dl ) vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • n. 3 dl luumusosetta

Sekoita pehmeä voi ja rahka keskenään. Sekoita keskenään myös vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää sitten jauhoseos voi-rahkamössöön. Pyörittele taikinaksi ja pistä kylmään lepäämään ainakin puolen tunnin ajaksi.

Kauli jähmettynyt taikina ensin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen kerrokseen ja kauli se taas auki levyksi. Toista tämä vielä ainakin kaksi kertaa, jotta taikinasta tulee lehtevää. Laita taikina tämän jälkeen jääkaappiin odottamaan leivontaa ainakin vartiksi.

Ota kylmästä taikinasta ensin puolet ja kauli siitä levy. Irrota sitten levystä torttupohjia muotilla tai taikinapyörällä, jos kädet ovat tarpeeksi vakaat. Tee torttupohjista tähtiä ja laita tähden keskelle täytteeksi vähän luumusosetta kahdella pikkulusikalla (meillä luumusose tulee päälle). Voitele tortut vielä munalla, mutta älä voitele leikkauspintoja, jotta lehtevyys säilyisi.

Paista torttuja 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Ja muista antaa niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin haukkaat (muuten suu palaa varmasti kuumaan hilloon)!

Koti Ruoka ja juoma DIY