Pehmeät perunarieskat ylijäämämuusista
Sisäinen marttani ja kaiken tuhlauksen vastustaja synnytti tänään sunnuntaina jälleen uuden helmen; nimittäin suussa sulavat perunarieskat perjantailta yli jääneestä perunamuusista. Niitä me taputtelimme pellille esikoisen kanssa kädet jauhossa ja haarukat ojossa sekä pistelimme nassuihimme suupielet sulaa voita valuen ihan uunituoreina suoraan pelliltä.
Ja oli muuten hyvää! Taas saa käyttää, mut ei oo pakko:
PERUNAMUUSI
- n. 1 kg jauhoista perunaa (esim. puikula tai rosamunda, itselläni oli Laitilalaista Afraa, josta ei ehkä ihan maailman parasta muussia syntynyt)
- n. 1,5 l vettä
- 30 g voita
- suolaa
Kuori perunat ja keitä niitä (n. 15 min, jos perunat pilkkoo pienemmiksi) niukassa vedessä niin, että perunat juuri peittyvät veden alle kattilassa. Kaada kattilasta vesi pois, kun perunat ovat kypsiä, ja ota osa keitinvedestä talteen.
Soseuta perunat ensin kuivana käsikäyttöisellä muusinuijalla. Soseutukseen voi käyttää vatkainta tai jopa sauvasekoitinta, mutta tuolloin muusista tulee mielestäni liian sileää vauvansosetta. Lisää sitten vähitellen talteenotettua keitinvettä, kunnes muusin rakenne on sopivan kuohkeaa. Tähän minulta kuluu normaalisti ainakin noin puolet talteen otetusta keitinvedestä, mutta tarvittavan nesteen määrä vaihtelee perunan laadun ja halutun lopputuloksen mukaan.
Lisää vielä joukkoon voi pienempinä paloina, ja sekoita se muusiin. Mausta muusi lopuksi suolalla omaan suuhun sopivaksi.
PERUNARIESKAT
- 3 dl perunamuusia
- 2 – 3 dl vehnäjauhoja (ensisijassa ohrajauhoja, mutta kun ei ollut)
- 1 muna
- 0,5 – 1 tl suolaa
Vatkaa munan rakenne rikki vispilällä, ja lisää siihen suola. Lisää sitten muna ja jauhot jääkaappikylmän perunamuusin sekaan ja sekoita varovasti. Älä sekoita taikinaa liikaa, koska tuolloin jauhot alkavat muodostaa sitkaa ja rieskoista tulee kovia.
Nappaa sormiin kämmenellinen taikinaa ja muodosta siitä jauhotetuin käsin pieni pallo. Litistä pallo leivinpaperin päälle pellille ja töki rieskakakkusta haarukalla.
Paista 275 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Rieskat ovat valmiit silloin, kun ne alkavat saada väriä pintaan.
Nams!