Lihattoman lokakuun helmet – Kvinoa-fetakasvispihvit

Kvinoa-fetakasvispihvit

Eilen lauantaina minun oli tarkoitus vääntää nopeasti ruokaa jääkaapin pohjalla maanneista vihanneksista ja kuluttaa pois viimeisen myyntipäivän leimaa lähestyvät fetajuustomöhkäleet. Suunnitelmissa oli alunperin feta-kasvispasta, mutta jossain siinä kuiva-aineiden ja jääkaapin välillä ajatukseni olivat kääntyneet kasvispihveihin. Päässäni olin jo tunkemassa pihveihin fetan kaveriksi linssejä, mutta, jostain kumman syystä punaisten linssien paikalla kaapissa kummitteli vain pussillinen vihreitä linssejä. Niistäkin saa varmasti ajan kanssa vaivattua vaikka miten herkulliset pihvit tai pyörykät, mutta minulla ei tällä kertaa ollut aikaa alkaa keittelemään linssejä kypsäksi ennen taikinan tekoa.

Onneksi linssien sijaan käteni osui kvinoapakettiin, jonka arvelin kelpaavan pihvien tekeleeksi siinä missä linssienkin. Eikun siis vaan kvinoat porisemaan, ja raastin laulamaan. Ohje kasvipihveihin/pyöryköihin à Jokiska tulee tässä:

  • 1 pkt (400 g) kvinoaa
  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 2 porkkanaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kurkumaa
  • 300 g fetaa
  • 1 purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • ripaus suolaa
  • pippuria myllystä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl vehnäjauhoja tai 0,5 – 1 dl perunajauhoja, jos pihveistä haluaa tehdä gluteenittomia

Keitä kvinoa paketin ohjeen mukaan (keittoaika n. 8 minuuttia). Raasta kesäkurpitsa ja porkkana raasteeksi ja purista raasteesta käsin pois suurin osa nesteestä. Sekoita kvinoa ja kasvisraaste keskenään suuressa kulhossa ja lisää joukkoon puristettu tai raastettu valkosipuli ja mausteet. Murenna joukkoon feta. Valuta öljy pois aurinkokuivatuista tomaateista, suikaloi ne ja lisää kulhoon. Lisää vielä maun mukaan suolaa ja pippuria.

Sekoita taikinaan munat ja jauhot. Tämän vaiheen voi oman näppituntumani mukaan myös halutessaan jättää välistä, sillä kvinoa on keittämisen jäljiltä aika puuroista ja soveltunee pihvien pohjaksi ihan sellaisenaan. Kun ohjeesta jättää tämän lisäksi vielä pois fetajuuston, saa pihveistä täysin vegaanin vaihtoehdon.

Anna taikinan levätä kylmässä n. 30 minuuttia ja lusikoi sitten kahdella lusikalla sopivankokoisia pihvejä uunipellille leivinpaperin päälle. Leivinpaperi kannattaa sivellä öljyllä ennen pihvien lisäämistä, mikä auttaa pihvejä pitämään muotonsa paiston jälkeen.

Paista pihvejä 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia (tai kiertoilmalla 180 asteessa). Anna pihvien jäähtyä hetken uunipellillä ennen tarjoilua. Taikina on suuri, ja omalla summittaisella jaollani sain aikaiseksi kolme täyttä pellillistä, eli noin 50 pihviä. Meillähän ei pieniä ruokasatseja muutenkaan harrasteta, ja nämäkin herkut löysivät tiensä parempiin suihin muutaman päivän sisällä. Muuten pihvit olisi hyvin voinut pakastaa ihan sellaisenaan pakastepussissa.

Itse tarjosin pihvien lisukkeena keitettyä täysjyväjasmiiniriisiä ja raakoja kasviksia (paprikaa ja pikkutomaatteja) sekä valkosipulilla ja korianterilla maustettua jugurttikastiketta. Oli muuten herkullista.

 

puheenaiheet vastuullisuus ruoka-ja-juoma