Mummon arkistoista -parhaat piparkakut

Paras piparkakkuohje

Parhaat reseptit, mistä niitä löytää? No meidän mummon arkistosta tietenkin. Siis jostain mummon pään sisältä? Joo sieltäkin, mutta enimmäkseen yhdestä mummon keittiön pienestä vetolaatikosta, johon on vuosikymmenien ajan kerätty lippuja, lappuja ja lehtileikkeitä täynnä reseptejä.

En tiedä onko se vain meidän mummon erikoisuus, vai koskeeko sama homma kaikkia tietyn ajan ihmisiä. Nimittäin siis tämä paperivillitys. En ymmärrä sitä. Miksi kaikkein tärkeimmät reseptit, joita ilman ei ainakaan tähän taloon tule joulua ollenkaan, säilytetään vuodesta toiseen korventuneilla ja kiharaisilla irtopaperilappusilla? Missä ovat sähköiset versiot resepteistä, tai kuvat niistä vanhojen kodin kuvalehtien kellastuneista ja taikinatahraisista sivuista? Missä on edes kunnollinen reseptivihko tai kansio, johon irtolappuset on kauniisti niputettu? No, ei missään, paitsi nyt tästä eteenpäin täällä blogissa.

Nyt kun siis olen päättänyt alkaa tallentamaan mummon parhaita ohjeita sähköiseen muistiin, oloni on urakan alussa, kuin arkeologilla uusilla kaivauksilla. Paljon työtä, herkkiä kohteita, jotka haurastuvat käsiin jo melkeinpä pelkästä kosketuksesta, ja ennen kaikkea runsauden pula siitä, mistä aloittaa. No, nyt kun kuitenkin on jo melkein joulu, niin on tietenkin vain luonnollista avata peli pipareista. Eikä ihan mistä vaan pipareista, vaan mummon mureista joulupipareista.

Näiden pipareiden hienous on siinä, että taikina tehdään helposti ja nopeasti ilman siirapin keittämistä. Näin ollen taikinan tekoon kuluu yhteensä maksimissaan vartti (kunhan nyt ei ala vatkaamaan munia ja sokeria käsin), minkä jälkeen se saa levätä yön yli jääkaapissa. Pienenä vinkkinä voin kertoa, että taikina kannattaa työntää jääkaapissa niin syvälle sen uumeniin, kuin vain on mahdollista, jotta siihen ei pääse kovin helposti käsiksi. Tämä siksi, jotta taikinaa olisi vielä jäljellä silloinkin, kun itse leivonta alkaa (nim. kylmää piparitaikinaa mummolta salaa jääkaapista suoraan lusikalla suuhun).

Pipareiden leivonta on vielä muuten sellaista hommaa, joka sopii erinomaisesti myös pienten lasten puuhaksi. Joten ei kun vaan essut eteen ja sormet taikinaan. Täältä sitä piparkakkuohjetta nyt pesee:

PIPARKAKUT

  • 2 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl siirappia
  • 2 dl voisulaa
  • 10 dl karkeita vehnäjauhoja
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 2 tl ruokasoodaa

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma, siirappi ja voisula ja jatka vatkaamista.

Sekoita ruokasooda ja mausteet pieneen määrään jauhoja. Lisää kuiva-aineseos ja sen jälkeen vielä loput jauhot taikinaan aina vähän väliä sekoittaen.

Viritä taikinakulhon päälle tuorekelmukupu ja anna piparimassan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.

Leivonnan hetkellä, ota taikina kylmästä pienissä erissä. Kauli taikina ensin n. 3-4 mm paksuksi levyksi, ja muotoile sitten siitä pipareita erilaisten muottien avulla.

Siirrä piparkakut leivonta-alustalta lastalla uunipellille leivinpaperin päälle ja paista niitä 7-10 minuuttia 200 asteessa.

Nauti glögin, kahvin tai kylmän maidon kera. Nams! 

Koti Ruoka ja juoma DIY Lasten tyyli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.