Juokse villi lapsi

Kuvia Kööpenhaminasta osa viimeinen.

 

dsc_9760.jpg

Aloitetaan vaikka Tivolista, joka sijaitsee ihan keskustan sydämessä. Sisäänkäyntejä on alueella kaksi, toinen juna-asemaa vastapäätä ja varsinainen pääsisäänkäynti kulman takana Vesterbrogadella. Sisäänpääsymaksu kaikilta yli 8-vuotiailta on tällä hetkellä 95kr. eli vajaa 13 euroa (perjantaisin klo 20.00 jälkeen 135kr.). Alle 8-vuotiaat pääsevät alueelle maksutta.

Mikäli mielii kokeilla vain joitakin yksittäisiä laitteita, kertalipun hinta on 25kr. Laitteesta riippuen vaaditaan 1-3 kertalippua ’ajelua’ kohden. Kaikki yhden ikävuoden täyttäneet pääsevät kiljumaan kurkkunsa käheäksi 199 kruunun laitelipulla. Alueella on kiva tunnelma ihan ilman laitekokeilujakin, ainakin tällaiselle mamikselle, joka ei liiemmin osaa enää kaivata sitä tunnetta mahanpohjassa.

dsc_9778.jpg

Alueella on myös todella paljon erityylisiä ruokapaikkoja. Jos siis haluaa keskittyä siihen, minkä ainakin minä parhaiten osaan. Ruokapaikkojen hintataso on vaihteleva, mutta valinnassa auttaa aluekarttaan tehty listaus $-$$$ -tyylisesti. Muuten, en tiedä onko näin kaikissa huvipuistoissa, mutta ainakin Tivoliin sai tulla koiran kanssa. Niitä näkyikin todella paljon paikallisilla perheillä, jotka olivat tulleet viettämään alueelle lauantai-iltaa.          

dsc_9789.jpg

Olenko näkevinäni pieniä hymynkareita? 🙂

No sitten. Kai se Pieni Merenneito -patsas on kurkattava, jos sattuu lähialueella olemaan. Patsas itsesssään on melko pieni, ja alue isosti miehitetty turistibusseilla ja räpsähtävillä kameroilla. Aina mahtuu yksi objektiivi lisää johonkin väliin 😉 Kävimme siis kurkkaamassa patsaan sunnuntaina iltapäivällä, jolloin taivas oli tumma ja ilma hieman sateinen. Olipas haastavaa saada tummasta merenneidosta sen piirteitä esille. Kohinaksihan se meni.   

dsc_9860_0.jpg

Alue itsessään on kaunis ja kävelymatkan päässä keskustasta. Välimatkat yleensäkin ovat hyvin kohtuulliset Kööpenhaminan nähtävyyksien välillä, ja koska maasto on aakeeta laakeeta, ei ota edes voimille. Läheisellä puistoalueella olisi sijainnut myös Kastelletin linnoitus, mutta jätimme sen tällä kertaa käymättä. Patsaalta keskustaan päin suunnatessa vastaan tulee myös näyttävä aukio, jossa sijaisevat kuninkaallinen Amalienborgin linna ja kaunis marmorikirkko.

dsc_9705_0.jpg

Keskustan satama-alue Nyhavn oli ennen kaikkea eloisa. Lauantaina ihmisiä oli liikkeellä valtavasti, sekä paikallisia että turisteja. Alueen toiselta puolelta lähtee tiheästi turisteille suunnattuja kanavaristeilyjä, jotka käyvät pyörähtämässä ainakin pienen merenneidon luona. Samalla voi nähdä lähempää myös näyttävän oopperatalon, joka sijaitsee Nyhavnin vastarannalla. Kauniilla säällä vaikutti todella suositulta puuhalta, botskit olivat aikalailla täynnä ja jonoa muodostui.         

2_dsc_9696.jpg

Keskustan ostoskaduthan ovat täynnä kauppoja, ja joukossa on paljon sellaisia merkkejä, joiden liikkeitä ei vielä löydy Suomesta. Muotoilu ja design ovat mielestäni myös hyvin vahvasti esillä. Lentoaseman putiikeista puhumattakaan. On muuten todella kiva ja selkeä lentoasema. Hmh, junalippu lentoasemalta keskustaan maksoi muuten 36 kruunua ja 24 tunnin päivälippu (vyöhykkeet 1-4) 75 kruunua. Ja jos ostoskatujen kaupallinen vilinä alkaa tympiä, voi ottaa vaihtoehtoisen suunnan kohti Christiania ja laittaa vapaan vaihteen päälle.  

dsc_9746.jpg

Majoittumiseen liittyviä vinkkejä en oikein osaa antaa, sillä oma hotellimme valittiin reissun varsinaista tarkoitusta silmällä pitäen. Melko uusi huoneistohotelli Adina sijaitsee noin 7 minuutin kävelymatkan päässä pieneltä merenneidolta, kovaa vauhtia kehittyvällä merenranta-alueella. Alue on siis keskustan ulkopuolella ja sijoittuu Østerportin ja Nordhavnin juna-asemien väliin. Hotellin edustalta liikennöi myös bussilinja 26, jolla pääsee vaivattomasti suoraan keskustaan. Nordhavnin satamasta näin matkustajalaivoja lähtevän ainakin Osloon ja johonkin päin Puolaa.

Huoneistohotelli palveli tämän kertaisia tarpeita paremmin kuin hyvin. Keittiössä oli mahdollisuus touhuta omien ruokien kanssa, ja alakerran uima- ja poreallas olivat kiva lisä. Sauna ja pieni kuntosalikin löytyi. Hotelliin oli majoittunut muitakin, kauempaa tulleita, puolimaratonille osallistuneita juoksijoita.

Loppuun haluan jakaa yhden kuvan itse juoksutapahtumastakin. Kuvasin tietysti enimmäkseen veljeni suoritusta, mutta tämä on niin hellyttävä:     

dsc_9819.jpg

Ehkä puolimaratonin nuorin osallistuja?

Noin 20 metriä ennen häämöttävää maalia ’isä’ avasi juoksuvaunujen vetoketjun ja kaappasi syliinsä asianmukaisesti puetun muksun. Viimeiset metrit maaliviivan yli suloinen parivaljakko kipitti käsikkäin…oikein hyvällä ajalla 🙂  

Summa summarum:

Kööpenhamina on oiva vaihtoehto vaikka perinteiselle Tukholman reissulle. Lennot ovat kilpailukykyisen hintaisia, kaupungissa on paljon tarjontaa niin ostosmahdollisuuksien, ravintoloiden kuin nähtävyyksienkin osalta, etäisyydet ovat sopivan lyhyitä viikonloppureissua ajatellen ja samalla voi tuntea aavistuksen verran enemmän Etelä-Eurooppalaista fiilistä. Ihmiset ovat välittömiä ja tunnelma on rento. Ja jos joku ehdottomasti kaipaa toista kotimaista, niin ruotsin kielellä pärjää kyllä perusjutuissa!   

Lisää kuvia löydät aikaisemmista postauksistani täältä ja täältä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *