Karkuteillä tähtien kanssa

Viime syksynä saimme kutsun pienen tytön ristiäisiin. Nyt melkein vuosi ristiäisten jälkeen, on tullut aika juhlistaa ihka ensimmäisiä syttäreitä. Kutsu saapui jälleen, mutta tällä kertaa emme pääse varsinaisena juhlapäivänä sankaria onnittelemaan. Ajattelin kuitenkin tehdä valmiiksi lahjan, jolla voimme muistaa tyttöä myöhemmin.  

Vielä tällä hetkellä pienokainen nukkuu pinnasängyssä, mutta on pikkuhiljaa siirtymässä isompaan sänkyyn. Tuolloin käyttöön otetaan tietysti myös astetta suurempi peite. Uskoisin, että myös tyynyn käyttöönotto tulee ajankohtaiseksi. Vauvalakanoiden antaminen lahjaksi olisi vielä hetken ajankohtaista, mutta päädyin kuitenkin ompelemaan suoraan juniorilakanoiden kokoa vastaavan pussilakanan ja tyynyliinan. Näin niistä on iloa hieman pidempään. Muistelen, että yksi ristiäislahjoista oli juurikin leikki-ikäisen lapsen peite ja tyyny. 

Suomalaisen junioripussilakanan standardikoko on 120*160 cm ja tyynyliinan 40*60 cm. Poikkeuksiakin toki löytyy, esimerkiksi Ikean ja muiden kansainvälisten merkkien lastenlakanat ovat lähes poikkeuksetta suurempia. Jos mahdollista, koko olisi hyvä tarkistaa suoraan lahjan saajilta, ettei ompele turhaan liian kittania, tai vastaavasti turhan suuria vuodevaatteita. Sama haaste koon suhteen tulee esille myös silloin, kun haluaa antaa ulkomaille lahjaksi suomalaiset vuodevaatteet. Kullakin maalla on käytössään hieman eri malliset peitteet ja tyynyt. Tarkkoja hotellihavaintoja, heh! 

5_dsc3506.jpg

Nämä ovat tietysti monille ihan tuttuja juttuja, mutta ajattelin kuitenkin tehdä pienen yhteenvedon ompeluksistani. Tapoja on tietysti monia, eikä tämä omanikaan ole varmasti se järkevin. Mutta pääasiahan on, että yrittää ja erehtyy. Lopulta voi jopa oivaltaa ja onnistua.

Monimutkaistahan tämä ei ole, mutta ei myöskään kovin taloudellista, jos ynnää yhteen materiaalikustannukset sekä työhön käytetyn ajan. Lopputulos on kuitenkin aina uniikki, ellei joku ole keksinyt täysin samaa kangasyhdistelmää.

Marimekon Karkumatka-kangas löytyi valmiiksi kangasvarastostani, mutta sen kaveriksi kävin ostamassa Eurokankaasta tuollaista puna-valkoista tähtipuuvillaa. Olisin mieluusti valinnut kapearaitaista kangasta esim. puna- tai kelta-valkoisena, mutta en onnistunut löytämään. Aika reipas lopputulos kuitenkin, vai mitä?      

4_dsc3445-horz_0.jpg

Vaikka käytinkin saumuria reunojen huolitteluun, ompelin lisäksi kaikki saumat ns. pussisaumoina. Saumuri itsessään olisi toki ollut ihan riittävä reunojen siistiin huolitteluun. Lakanat on kuitenkin tarkoitus antaa lahjaksi, joten ajattelin tuon pussisauman tekevän lopputuloksesta vieläkin huolitellumman. Jos käytössä ei ole saumuria, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan pussisaumaa suoran ompeleen ja siksakin yhdistelmän sijaan. Tuolloin reunan siksakin voi jättää kokonaan pois ilman riskiä kankaan rispaantumisesta. Pussisauman ideana on ommella suora ommel ensin työn oikealle puolelle, jonka jälkeen työ käännetään ja ommellaan suora ommel myös työn nurjalle puolelle. Kankaan reuna jää kahden sauman väliin, eikä huolittelua tarvita.

2_dsc3481-horz.jpg

      

4_dsc3470-horz.jpg

Pussilakanan alareunaan, sekä etu- että takakappaleeseen, jätin 5cm:n saumanvarat. Huolittelin reunat saumurilla, ja sen jälkeen silitin 2,5 cm:n käänteet saumanvaroihin. Ompelin käänteet tavallisen ompelukoneen suoralla ompeleella. Silitysrauta on muuten näissä ompeluhommissa ehdoton kumppani. Sen äärellä tulee usein vietettyä enemmän aikaa kuin varsinaisen ompelutyön. 

1_dsc3490.jpg

Kun olin ommellut molemmat alareunat valmiiksi, yhdistin ne toisiinsa suoralla ompeleella. Jätin keskelle aukon peiton asettamista varten. Aukon koko on reilu yksi kolmannes alareunan leveydestä, eli noin 55cm. Pussilakanan sivut ja yläreunan ompelin yhteen tavallisesti pussisaumoilla. Jos olisin ommellut aikuisten pussilakanaa, olisin jättänyt aukot kumpaankin yläreunaan peiton ojentamista varten.

Siinäpä se lyhykäisyydessään. Saa kysyä, jos mieleen nousee jotakin! 🙂

Lakanat on muuten jo koeajettu: 

1_dsc3512-horz.jpg

1_dsc3503-horz_0.jpg

1_dsc3501-horz.jpg

1_dsc3521_0.jpg

Onnea yksivuotiaalle Vienalle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *