Ladataan...
Joy of balance

Yllättikö kesävieraat mökillä tai pitäisikö kesälauantain brunssille saada joku helppo, nopea ja herkullinen, ehkä vielä gluteeniton, maidoton, munaton... jälkiruoka? Tämän helpon ja herkullisen tortun pyöräytät n. 20 minuutissa, ja voit halutessasi tehdä sen maidottomana, munattomana, viljattomana ja ilman valkoista sokeria.

Tämän jälkkärin voit tehdä myös ketoosi-versiona ilman hiilihydraatteja korvaamalla kaurajauhon kookos- tai pähkinäjauhoilla, valitsemalla valmiin vaniljakastikkeen tilalle toisen purkin kookoskermaa ja käyttämällä makeutukseen vain ihan pienen tilkan hunajaa tai steviaa. Kookoskermavaahdon voit makeuttaa myös vaniljajauheen kanssa muutamalla pieneksi silputulla taatelilla. 

Torttu on vegaaninen, kun korvaat munan kaurapohjaisella jugurtilla ja valitset rasvaksi voin sijaan esimerkiksi kookosöljyn.

Pohja:

75g voita tai kookosöljyä sulatettuna

1,5 dl manteli- tai pähkinäjauhoja

2dl kookoshiutaleita

2dl gluteenittomia kaurahiutaleita (tai 1,5 dl kaurajauhoja/muita gluteenittomia jauhoja)

ripaus suolaa

2rk-0,5 dl hunajaa/kookossokeria/muuta makeutusta oman maun mukaan

1 muna TAI tilkka (n 0,5dl) esim. kaurajugurttia

Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään. Voitele piirakkavuoka voilla/kookosöljyllä. Painele taikina kostutetuin sormin vuokaan ja halutessasi reunoille. Paista 200C:ssa muutama minuutti, kunnes pohja saanut hieman väriä. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttämistä.

Täyte:

1 prk kookoskermaa (esim kara/SantaMaria/Pirkka) jääkaapissa säilytettynä

1 prk Oatly vaniljakastiketta

vaniljajauhetta, hunajaa tarvittaessa makeutukseen

1 litra marjoja

Vaahdota kookoskerma kylmänä. Kts tarvittaessa ohje Vanelja sivustolta. Sekoita vaniljakastike kookoskermaan, mausta vaniljalla ja tarvittaessa hunajalla. Levitä kookosvanilja- vaahto jäähtyneen pohjan päälle ja koristele  marjoilla.

Nauti <3

Ladataan...

Ladataan...
Joy of balance

Kirjoittelin viimeksi vapun aikaan kevään treeneistä ja mainitsin, kuinka olen kokenut palautumiseen panostamisen todella tärkeäksi osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia. Minulle palautuminen tarkoittaa kokonaisvaltaisesti palautumista sellaiseen stressittömään tilaan, jossa energiatasoni ovat latautuneet. Mitä olen puhunut ihmisten kanssa, moni kokee nykyään, että jatkuva suorittaminen ja kiire niin töissä kuin vapaa-ajalla syövät voimavaroja ja jaksamista. Voisikin ajatella, että ihmisellä on akku, minkä virta kuluu päivän mittaan ja palautuminen on kuin akkujen täyteen lataamista. Akkua kuluttavat muun muassa stressi eri muodoissaan; työpäivä, kaupungin hälinä, sosiaalinen media, jatkuvat ärsykkeet aivoille, treenaaminen jne., eli kokonaisvaltaisesti nykyaikainen kiireinen elämäntyyli. Duodecim määrittelee stressin tilaksi, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeutumiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät.

Itselläni vakavasti sairastuminen ja syöpähoidoista toipuminen on lisännyt stressikuormaa entisestään normaalin arjen kiireiden ohella. Onneksi olen jaksanut hyvin ja päässyt palailemaan normaaleihin liikuntamääriin (joskin edelleen kevyillä tehoilla), sekä päässyt ajamaan pari Funduro-kisaakin. Tiedän, että hyvä pohjakunto on ollut erittäin tärkeässä asemassa siinä, että kestin hoidot hyvin ja toipuminen on ollut kaikkiaan nopeampaa kuin olin itsekään osannut toivoa. Se ei kuitenkaan ole ollut itsestäänselvyys, vaan on vaatinut paljon panostamista omaan hyvinvointiin.

Koen, että omalla kohdallani merkittävin hyvään toipumiseen vaikuttanut tekijä on ollut nimenomaan palautumiseen ja akkujen lataamiseen panostaminen. Ihan jo arjessa jaksamisen kannalta itselleni tärkeimpiä pointteja palautumisen tukemisessa ovat syöminen ja nukkuminen oikeassa suhteessa liikuntaan ja muuhun kulutukseen nähden. Olen myös opetellut sanomaan “ei” silloin, kun ei ihan oikeasti jaksa tai ehdi. Tämä on seurausta siitä, että aloin priorisoida oman hyvinvoinnin muiden asioiden edelle.

Paitsi, että olen toipumassa syövästä ja sen hoidoista, harrastan liikuntaa useita tunteja viikossa, joten minulle on erittäin tärkeää tehdä myös palauttavia harjoituksia kuten rauhallista joogaa, venyttelyä ja hengitysharjoituksia. Lisäksi palautumisen kannalta on tärkeää pitää riittävästi kunnon lepopäiviä.

Palautumisesta puhuttaessa ei myöskään voi unohtaa sosiaalisuuden, läheisyyden ja kosketuksen merkitystä etenkin psyykkiselle palautumiselle. Monesti palautumisesta puhuttaessa ajatellaan helposti vain fyysistä palautumista ja lepoa, mutta mielen palautuminen ja aivojen lepo on varmasti ihan yhtä tärkeää. Paitsi erilaiset hengitysharjoitukset, meditaatiot ja jooga, myös toisen ihmisen kosketus ja sosiaalinen läheisyys ovat tärkeässä osassa mielen palautumisessa. Muista myös, että huolien jakaminen keventää taakkaa!

Ensimmäinen askel hyvään palautumiseen on oppia kuuntelemaan oman kehon viestejä: Pysähtyä ja kuulostella mitä kroppa haluaa meille viestiä. Jos koet olevasi jatkuvasti väsynyt ja levon tarpeessa, kroppaa kolottaa ja työpäivä tuntuu vieneen taas kaikki mehut, kannattaa omaa elämänmenoa pysähtyä miettimään. Myös jos treeni ja kehitys takkuaa, voi syy olla liian heikossa palautumisessa.

Kuuntele kehoasi ja usko sen viestejä; se on suunniteltu kertomaan meille, kun on aika pysähtyä. Tähän olisi hyvä herätä jo ennen flunssakierrettä, joka torstaista totaaliuupumusta, jatkuvaa päänsärkyä, loukkaantumisia, huonoja yöunia, levottomuutta, keskittymisvaikeuksia, jatkuvaa ärtymystä ja niin edelleen. Lista uupumuksen oireista on pitkä. Nykyajan hektinen meno, jatkuva suorittaminen ja pitkittyvä stressi on vaan saanut meidät unohtamaan kuinka hyvältä ja energiseltä kroppamme tulisikaan tuntua!

Tiedetään, että pitkittyessään stressi voi olla terveydelle vaarallista. Nykysuositus kehottaa hakeutumaan lääkäriin stressin pitkittyessä. Vaikka stressin kokemus onkin psykologinen, siitä koetut oireet ovat usein fyysisiä. (Duodecim1) Stressi mm. nostaa verenpainetta, kohottaa leposyketasoa ja sykevälivaihtelua. Työterveyslaitoksen tutkija Sampsa Puttonen kirjoittaa Duodecim -lehden artikkelissaan myös viimeaikaisten tutkimusten osoittaneen johdonmukaisesti hidastuneen palautumisen liittyvän kohonneeseen sairausriskitasoon ja ennustavan riskitekijöiden kohoamista. (Duodecim2)

Toukokuun alusta lähtien olen itse painanut eteenpäin aika vauhdikkaasti ja jatkuvasti on ollut jotain ylimääräistä puuhaa: Aloitimme mm. EBA ry:n ja muutamien aktiivien kanssa Endurojunnut-valmennuksen ja töissä on painettu ylitöitä joka päivä touko-kesäkuussa. Stressitasot ovat varmasti olleet koholla ja yöunetkin ovat tahtoneet välillä jäädä liian lyhyiksi. Siksi olen pyrkinyt panostamaan entistä enemmän unen laatuun ja rauhoittumiseen ennen nukkumaan menoa, jotta yöuni palauttaisi riittävästi. Viime viikolla sain onneksi rentoutua viikon pyöräilyreissulla Ruotsissa. Nyt jaksaa hyvin taas töissä seuraavat kolme viikkoa ennen varsinaista kesälomaa.

Aika ajoin pyrin myös tarkoituksella pitämään rauhallisia päiviä ja rentoutumaan. Omia lemppareita rauhoittumiseen ovat esimerkiksi retket Nuuksioon, mökkeily, rauhalliset pyöräretket ja kaikki muu luonnossa oleilu, sekä hevosten kanssa touhuaminen. Viikoittain pyrin myös ottamaan aikaa joogalle ja rauhallisille koti-illoille. Jos koko päivää on mahdoton rauhoittaa, pyrin siihen, että hektisessä arjessakin olisi aina edes 15 minuuttia joka päivä rauhoittumiselle ja kierrosten laskemiselle. Muita tärkeitä rutiineja itselläni ovat työpäivän tauottaminen, nesteytys, ravinteisiin panostaminen, monipuolinen treeni ja treenien jälkeiset palauttelut.

 

Laitan seuraavaan postaukseen konkreettisia vinkkejä asioihin, mitä itse olen itse kokenut hyväksi arjen rauhoittamiseen ja palautumisen tukemiseen.

 

Ladataan...

Ladataan...
Joy of balance

Syövän aktiivihoitojen päättymisestä on nyt kulunut 2,5 kuukautta ja tammi-helmikuussa olleet sädehoidot sujuivat lopulta odotettua helpommin. Säästyin pahemmilta palovammoilta, pystyin käydä töissä koko hoitojakson ajan normaalisti ja vointikin pysyi pientä väsymystä lukuun ottamatta lähes normaalina. Samaan aikaan sädehoitojen alkaessa pääsin pikkuhiljaa palaamaan takaisin normaalien treenien pariin ja kirjoittelinkin aikaisemmin Lifted Fit -valmennuksesta mikä toimi tällä kertaa starttina treeneihin paluuseen. Kokonaisvaltaisen valmennuksen kulmakivet ravinto, liikunta, mieli, sosiaalisuus, palautuminen ja stressinhallinta muodostavat laajan kokonaisuuden, mitä itse olen hyödyntänyt eri kerroilla aina yhden tai kahden kulmakiven näkökumia painottaen. Tällä kertaa omat teemavalintani olivat liikunta ja palautuminen.

Minulla on taipumusta innostua treenaamisesta liikaa ja heti kun sain luvan aloittaa normaalit treenit, teki mieli rynnätä täysillä treenin pariin. Onneksi vuosien saatossa on saattanut joku järjen äänikin herätä omassa päässä ja päätin tällä kertaa ottaa iisisti jo samaan aikaan olleen sädehoidonkin vuoksi. Saimme valmennuksessa 8 viikon treeniohjelman kehonpainoharjoitteluun, sekä paljon oheismateriaalia kuten luentoja palautumisesta ja ravitsemukseta. Sovelsin tuota ohjelmaa itselleni sopivaksi siten, että osan treeneistä korvasin salitreenillä, hiihdolla tai pyöräilyllä ja painotin treenejä kevyempiin ja kehoa huoltaviin ja avaaviin harjoituksiin kuten joogaan.

 

Jokainen joka on joskus aloittanut treenaamisen hirveällä vimmalla tai uuden lajin harrastamisen tietää, että paikat tulevat taatusti ensimmäisten treenien jälkeen kipeäksi. Usein jos intoa treenata on enemmän kuin järkeä levätä, koituu varmasti jossain kohtaa ongelmia. Tyypillisiä ongelmia mitä minulle on tullut vastaan niin pyöräilyharrastuksen ja 10-vuotisen ratsastusvalmennusuran kuin sairaanhoitajan ammattini kautta, on ainakin treeni-innon hiipuminen nopeasti liian rajun alun jälkeen, liian vähäinen syöminen ja levon ja palautumisen laiminlyönti ja näiden seurauksena erilaiset vammat ja sairastumiset. 

Helmikuussa aloittelin treenaamista rauhallisesti, hyvin matalilla tehoilla muutamaa hiihtokertaa lukuunottamatta, jolloin vähän vahingossakin tuli hapotettua turhan paljon. Treenipäiviä tuli yhteensä 24, joista osa joogaa ja pitkiä rauhallisia kävelylenkkejä. Muutoin helmikuussa treenin suhteen ajatuksena oli lähinna totutella kroppaa taas säännölliseen liikkeeseen. Tein kaikkea hauskaa, kuten kävin pitkästä aikaa ratsastamassa ja valitsin Liftedin kehonpainotreeneistä omia suosikkeja. Aloitin myös hiljakseen työmatkapyöräilyn kerran viikossa.

 

Maaliskuussa treenipäiviä tuli myös 24. Alkukuusta tehtiin muutama reippaampi hiihtolenkki ja yksi viikko oli puhtaasti palauttelua. Salitreeneissä nostin painoja lämmittelypainoista isommiksi ensimmäistä kertaa sitten viime kesän ja osallistuin Jukka Mäennenän voimaharjoitteluseminaariin, sekä Puhdas Plus -tiimipäivään jossa Suomen vahvin nainen Niina Jumppanen opasti meitä voimamieslajien saloihin. Pyöräilyä maaliskuussa tuli joka viikonloppu peruskestävyyslenkin muodossa ja kerran viikossa työmatkapyöräilyä. Yhdellä viikolla liikunnasta vastasi hoitokoira Unna jonka kanssa tuli lenkkeiltyä pari tuntia päivässä (oispa oma koira!).

 

Myös huhtikuulle tuli 24 treenipäivää. Huhtikuussa aloitin säännöllisen työmatkapyöräilyn, ja sen myötä harjoittelun tuntimäärät nousivat selvästi helmi-maaliskuun tasolta. Onneksi intensiteetti syketason mukaan on silti ollut 80% pk-alueella, ja niinä päivinä kun olen pyöräillyt töihin, olen jättänyt loppupäivän levolle. Vielä en halua tai uskalla treenata entiseen tapaan, vaan haluan kaikessa rauhassa antaa kropan toipua viimeisen vuoden koettelemuksista. Huhtikuun alussa oli myös uuden syöpälääkkeen kokeilu, minkä vuoksi ensimmäisellä viikolla treenit menivät ihan pipariksi, onneksi tuo lääke päätettiin kuitenkin jättää pois ja nyt mennään yhden sopivaksi todetun lääkkeen kanssa eteenpäin. Huhtikuussa kaivoin ensimmäisen kerran edurokamat kaapista viime kesän jälkeen ja hankin uuden pyörän! 

 

Olen onnellisessa asemassa, kun lähipiiriini kuuluvat ihmiset jakavat samat arvot kanssani, ja ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan laaja-alaisesti. Hyvä sanonta on, että olet viiden lähimmäisesi summa ja ympäröi itsesi sellasilla ihmisillä, jotka vaikuttavat sinuun positiivisesti. Viikonloppuna olimme kahden rakkaan ystävän kanssa Kari Traa Urban Training tapahtumassa ja totesimme taas kuinka ihanaa on, kun ystävien ja oman äidin kanssa haluaa ennemmin lähteä treenaamaan ja raakakakulle, kuin baariin ja roskaruokalaan! Tuo Kari Traan tapahtuma järjestetään vielä ainakin Tampereella ja Jyväskylässä ja koko sen tuotto (osallistuminen 15e) lahjoitetaan Roosa nauha -kampanjalle!

Olen ollut pitkään kiinnostunut oppimaan optimaalisesta suorituskyvystä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siksi olen pidempään seurannut Liftedin lisäksi myös monia muita hyvinvointivaikuttajia, kuten Tomi Kokkoa, biohakkereita, Eevskua, Sami Sundvikia, jne ja alkanut entsitä enemmän tiedostaa levon ja ravitsemuksen merkitystä suorituskyvylle ja yleiselle hyvinvoinnille. Etenkin nyt toipilasaikana on korostunut se, että jos yhtään luistaa unesta, palautumisesta tai riittävästä ravitsemuksesta, on nopeasti ongelmissa. Lihakset jumiutuvat ja kipeytyvät paljon herkemmin kuin ennen, flunssa yrittää yllättää, aivot väsyvät ja pinna kiristyy turhan helposti. Kirjoittelen suraavaan postaukseen omia hyväksi havaittuja keinoja palautumisen tukemiseen.

Ainakin verenpaineet on pysyneet kohdillaan!

Vapusta katseet kohti kesää ja viikonloppuna alkavaa endurokautta kohti. -Antsku-

Ladataan...

Ladataan...
Joy of balance

Runebergin torttujen lisäksi myös toinen helmikuun klassikkoherkku, laskiaispulla, huutelee kahviloiden ja kauppojen herkkutiskillä. Moni kärsii kuitenkin vehnän ja muiden gluteeniviljojen, hiivan, sekä valkoisen sokerin aiheuttamista vatsaoireista, kuten turvotuksesta, ilmavaivoista ja vatsakivuista. Tällaiset oireet kertovat syödyn  ruoka-aineen aiheuttavan haasteita ruuansulatukselle ja suolistolle, eikä se ole elimistön normaalitila. Itse aloin kärsiä muun muassa vehnän ja maidon aiheuttamista vatsaongelmista lähes 10 vuotta sitten ja olen siitä asti valinnut korvaavia vaihtoehtoja sellaisille ruoka-aineille, jotka itselleni aiheuttavat vatsanväänteitä.

Gluteenittomia reseptejä löytyy nykyään jo helposti monilta sivustoilta, ja kauppojen valikoimat ovat vuosien mittaan laajentuneet valtavasti gluteenittomien tuotteiden osalta. Myös erilaiset kasvipohjaset maitotuotteiden korvaajat ovat alkaneet saada marketeissa hyllytilaa ja niiden valikoimat tuntuvat kasvavan koko ajan. Se mitä itse kaipasin pitkään, on täysin viljaton, maidoton ja hiivaton pullataikina. Etsin ja kokeilin monia ohjeita, mutten ollut koskaan tyytyväinen joko makuun tai koostumukseen. Oli siis sovellettava. 

Ilman hiivaa valmistettava pullataikina ei tietenkään vastaa tavallista hiivalla kohotettavaa vehnäpullataikinaa, vaan on koostumukseltaan huomattavasti tiiviimpää. Tätä viljatonta, hiivatonta ja tavallista sokeria sisältämätöntä pullataikinareseptiä olen hionut varmaan neljä vuotta! 

Olen testaillut ohjetta monilla eri valmistajien tuotteilla ja tullut siihen tulokseen, että oleellisin ainesosa reseptissä on Farinan psyllium. Muiden valmistajien psylliumjauheilla en ole saanut taikinaan vastaavaa kuohkeutta ja sitkoa. Myös kananmunat kannattaa valita mahdollisimman suurina ja käyttää huoneenlämpöisinä. 

Viikonloppuna testattiin ohjetta vielä siten, että Marko leipoi ohjeen mukaan nämä laskiaispullat ja korvapuustit, jotka ohjeen kuvissa esiintyvät. Tämä ohje on siis myös miehille ja insinööreille soveltuva ;) Resepti ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin leivontaohje toteuttaa ja vaatii hieman kärsivällisyyttä. Kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus näille vehnäpullankorvikkeille; mausta ei ole tingitty ja vatsakin kiittää paremmasta valinnasta.

Taikinasta tulee 8 pyöreää pullaa/isoa korvapuustia tai puoliksi jaettuna 6-8 pientä korvapuustia ja 4 pyöreää pullaa. 

 

Korvapuustit tai pyöreät pullat

(Gluteeniton, maidoton, hiivaton)

 

1dl kookosjauhoja

1dl mantelijauhetta (mahdollisimman hienoa, esim meira)

1dl tummaa jyttejauhoa (tai kookos/pähkinäjauhoa jos haluat viljattoman)

3 rkl psylliumjauhetta (farina)

1-1,5dl kookospalmusokeria tai muuta haluamaasi sokeria (luomu ruokosokeri, erytrioli..)

2 tl leivinjauhetta

½ tl vuorisuolaa (tai muuta raffinoimatonta suolaa)

1-2 rkl kardemummaa maun mukaan

3 ISOA munaa (esim gmo-vapaa isotalon farmimuna)

3 rkl sulaa kookosöljyä, gheetä, tai voita

1,5dl paksua mutta juoksevaa kookoskermaa esim KARA, Santamaria (Käytä vain kookosmaidon paksu osa, ei kirkasta nesteosaa!)

(tarvittaessa tilkka kuumaa vettä)

 

Korvapuustien täyte
Voita, kanelia, vaniljajauhetta tai vaniljasokeria, kookossokeria

Laskiaispullien täyte

Kookoskerma (jääkaapissa säilytettynä, jotta kerma ja neste erottuvat), vaniljajauhe, hunajaa maun mukaan

Vadelmia soseutettuna (makeuta halutessasi)

 

 1. Valmistele työvaiheet 2-4 ennen kuin alat sekoittamaan aineita ja laita uuni lämpenemään 180C asteeseen.

 2. Valitse taikinaa varten n. 2-3 litran kulho ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, myös sokerit.

 3. Sulata valitsemasi rasva omassa kipossa. Voit sulattaa valmiiksi myös korvapuustien täytteeseen tulevan rasvan.

 4. Jos kookoskerma on paksussa “köntissä”, sekoita kermaa käsin, tai tarvittaessa blendaa kookoskerma, jotta se on paksua, mutta hieman juoksevaa, koostumukseltaan kuten jogurtti. Huoneenlämpöinen Karan 24% kerma on yleensä koostumukselta sopivaa.

 5. Lisää munat kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella hetki, kunnes taikina muuttuu kokkareiseksi.

 6. Lisää sulatettu rasva ja kookosmaito 1/2 dl kerrallaan. Vatkaa taikinaa, kunnes se alkaa turvota (muutama minuutti).

 7. Jos taikina jää liian paksuksi (kookosmaito on ollut kovin paksua), lisää lusikalla kiehautettua vettä tilkka kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on sopivan jämäkkää.

 8. Taikinan tulisi valmiina muistuttaa paksua kakkutaikinaa, jossa on psylliumin tuoma “sitko”. Pullataikinaksi se voi vaikuttaa löysälle.

 9. HUOM! Älä vaivaa taikinaa kuten normaalia pullataikinaa, vaan käsittele taikinaa varovasti, että sen ilmavuus säilyy.

 10. Jauhota leivinpaperi jyttejauholla. Kaada taikina leivinpaperille ja ripottele sen päälle jauhoja. Varmista, että kätesi ovat kuivat ennen taikinan käsittelyä.

 11. Pyöreitä pullia varten kieritä taikinasta varovasti paksu pötkö ja jaa taikina 8 osaan. Pyörittele pullat varoen käsien välissä pyöreiksi.

 12. Korvapuusteja varten taputtele taikina varovasti jauhotetuin käsin n. ½ -1 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Varo painamasta taikinaa liikaa, jotta se ei tartu alla olevaan leivinpaperiin kiinni.

 13. Voitele levy huoneenlämpöisellä voilla/kookosöljyllä, ripottele kookossokeria, vaniljaa ja kanelia pinnalle.

 14. Kääri levy rullalle tarvittaessa leivinpaperia apuna käyttäen ja leikkaa rulla kolmion mallisiksi paloiksi. Nosta kolmiot kärki ylöspäin pellille ja paina varovasti korvapuusteiksi.

 15. Voitele munalla, koristele esim kookos-/mantelilastuilla, ja paista uunin keskitasolla 180C asteessa n. 20-25 min.

 16. Laskiaispullia varten valuta kookoskermasta kirkas neste pois ja käytä vain paksu kermaosa. Sekoita kermaan hunajaa ja vaniljajauhetta maun mukaan. Soseuta vadelmat. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä.

Herkuttele huoletta <3

Ladataan...
Joy of balance

Viikonloppuna teki mieli leipoa ja ajattelin kokeilla Runebergin päivän lähestyessä tehdä klassikkotortuista vähän paremman version ilman vehnää ja valkaistua sokeria. Nuo pikatortut onnistuivat niin hyvin, että laitan reseptin tännekin! 

Käytän leivonnassa usein makeutukseen Erytriolia, kookossokeria tai hunajaa. Näissä edeltä mainituissa on matalampi glykeeminen indeksi ja siksi ne ovat paljon parempia vaihtoehtoja makeutukseen, kuin vakaistu sokeri. Joskus toki tulee tehtyä herkkuja myös ruokosokeriin, mutta tällöin pyrin valitsemaan sokerin luomulaatuisena. Työpaikan kahvihuoneessa nämä vaihtoehdot valkoiselle sokerille olivat useimmille täysin vieraita, joten tässä muillekin vinkiksi vaihtoehtoisia tapoja makeutukseen. 

Erytrioli, eli karppisokeri, on sokerialkoholi ja sitä esiintyy luontaisesti monissa hedelmissä pieninä määrinä. Erytriolin makeus on n. 60-80% perinteisen valkoisen sokerin (sakkaroosin) makeudesta. Erytriolia löytyy nykyään hyvin isojen ruokakauppojen sokeri- ja leivonta-ainehyllystä. Olen käyttänyt muun muassa Foodinin erytriolia tai YesDelin karppisokeria

Kookossokeri taas tuotetaan kookoksen kukinnoista valutettavasta nektariinista keittämällä ja sen maku muistuttaa karamellisoitua täysruokosokeria. Itselläni on ollut käytössä useista Prismoistakin löytyvät OrganigHealth merkin kookossokeri, sekä Puhdistamon kookossokeri

 

Tässä helppo ohje, joka on vielä nopea toteuttaa. Taikina onnistuu varmasti myös lasten kanssa, sillä sen voi halutessaan tehdä myös yksinkertaisesti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sähkövatkaimella. Tällöin tortut eivät kokoa aivan yhtä paljoa kuin noudattamalla työvaiheita, mutta maku on varmasti siitä huolimatta hyvä!

 

GLUTEENITTOMAT RUNEBERGIN TORTUT (6 kpl muffinssivuokassa)

100g Voita tai Kookosöljyä

1 dl kookossokeria/ karppisokeria (erytrioli)

1 muna

1 ½ dl kaurajauhoja (Gluteeniton, myllynparas)

½ dl mantelijauhetta

½ dl mantelirouhetta

1 tl leivinjauhetta

 

2dl vadelmia

kookossokeria, erytriolia tai hunajaa makeutukseen jos haluaa

 

 1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja valitsemasi sokeri.

 2. Lisää muna koko ajan vatkaten.

 3. Yhdistä kaikki kuivat aineet

 4. Lisää kuiva-aineseos taikinaan. Vatkaa kevyesti, sen verran että kaikki sekoittuvat.

 5. Jaa muffinssivuokiin.

 6. Paista 180-200C n. 10min, että tortut kohoavat ja saavat väriä.

 

Siirrä tortut jäähtymään jäähtymään. Keitä vadelmat pienen vesitilkan kanssa kattilassa hilloksi tai soseuta kotimaiset vadelmat raakana. Makeuta hillo halutessasi.

Tee jäähtyneisiin muffinsseihin lusikan varrella pieni kolo, johon valutat hilloa ja levitä hilloa haluamasi määrä myös tortun päälle.

 
Hyvillä mielin herkuttelemaan :) 

Ladataan...
Joy of balance

Odotin innolla tammikuun puoliväliä jolloin edessä oli vuoden ensimmäinen Lifted Fit valmennus. Tiedossa olisi kahdeksan viikon kokonaisvaltainen hyvinvointivalmennus, joka keskittyy ravintoon, treeniin, mieleen, sosiaalisuuteen, sekä palautumiseen ja stressinhallintaan. Tämä on viides kerta, kun osallistun kyseiseen valmenukseen ja se on aina toiminut itselleni loistavana boostina tarkastella treenin, palautumisen ja ravinnon suhdetta. Tällä kertaa omat lähtökohdat valmennukseen ovat kuitenkin todella erilaiset kuin aiemmilla kerroilla. Ensinnäkin tarvitsin lääkäriltä luvan osallistumiseen, mikä onneksi heltisi siitä huolimatta, että samaan aikaan alkoivat sädehoidot. Lisäksi tällä kertaa en tee valmennusta yksin, vaan myös Marko on mukana valmennuksessa, eli paras sosiaalinen tuki löytyy jo kotoa! 

 

Sairasloman jälkeen lähdin nyt mukaan valmennukseen ajatuksella, että tämä kahdeksan viikon jakso on startti takaisin säännöllisten treenien pariin. Jokaisella aikaisemmalla kerralla olen valinnut itselleni jonkin osa-alueen, johon olen panostanut ja tällä kertaa valitsin treenin ja palautumisen tärkeimmiksi painotusalueiksi. Valmennusta on nyt takana viikon verran ja fiilikset ovat vähän turhankin innokkaat. Ensi viikolla pitääkin keskittyä vielä paremmin uneen ja palautumiseen. 

Ensimmäisellä viikolla otettiin aloituskuvat ja mitat, asetettiin tavoitteita ja kirjattiin niitä ylös. Omat tavoitteet kirjasin paperille ja tein ne seuraavalle kahdeksalle viikolle, puolelle vuodelle, sekä vuoden päähän. Tällä viikolla tehtiin myös alkutestit, joiden avulla voidaan mitata kehitystä valmennuksen edetessä, ja miksei vaikka myöhemmin valmennuksen jälkeenkin itsenäisesti. Ravintopuolella käytiin läpi ravitsemuksen perusteita ravintoluennoilla ja saatiin myös ravinto-ohjelma resepteineen seuraavalle neljälle viikolle. 

 

Alkutestien lisäksi ohjelmassa oli kaksi kehonpainotreeniä ja yksi kehonhuolto. Perjantaina oli mahtava tilaisuus käydä treenaamassa Liftedin porukan kanssa livenä Maria01 yhteisötilassa. Tällä kertaa treenattiin eläinliikkeillä, ja hauskaa riitti. Ihan huomaamattaan tuli tehtyä kovemmilla sykkeillä kuin ajattelinkaan! Näitä ilmaisia kehonpainotreenejä on tulossa kevään aikana lisää. Ohjelmassa olleet viikonlopun treenit korvasin hiihdolla, sillä pitihän se päästä koeajamaan joulun alennusmyynnistä hankitut luistelusukset, kun etelään viimein saatiin ladut. Kun kolmekymppisenä aloittaa uuden lajin harjoittelun, niin tuntee ittensä kyllä todella kömpelöksi aluksi! En ole siis koskaan aikaisemmin hiihtänyt luistelusuksilla, ja ihan perusteista sai lähteä liikkeelle. Kropassa tuntee tehneensä jotain uutta ja kehonhuollot ovat olleet iltaisin tarpeen.  

Valmennuksessa oli jo ensimmäisellä kerralla paljon itselleni tuttua asiaa, mutta olen joka kerta oppinut uutta, sekä kokenut perusteiden kertaamisen hyödylliseksi. Lisäksi Fitistä on saanut valtavasti tsemppiä omien tavoitteiden saavuttamiseksi niin valmentajilta, kuin kanssavalmennettavilta. Valmennuksen materiaalit ovat Campwire-alustalla ja lisäksi osallistujilla on oma Facebook-ryhmä, missä osallistujat voivat fiilistellä valmennuksen etenemistä. Heti ensimmäisestä viikosta lähtien kokemusten jakaminen ja keskustelu onkin käynyt vilkkaana.

Samalla kun aloitin valmennuksen ja säännöllisen treenin, alkoivat myös sädehoidot, joita on yhteensä 18 kertaa, viitenä päivänä viikossa. Hoito itsessään on nopeaa ja kivutonta, mutta siitä voi aiheutua väsymystä ja paikallisia ihoreaktioita hoidettavalla alueella. Sädehoitoa on nyt takana viikko ja ehkä pientä väsymystä on havaittavissa. Ensimmäisestä hoidosta lähtien hoidettavaa rintaa on iltaisin kuumottanut, mutta vielä ei onneksi ole tullut varsinaisia palovammoja. Ihon hyvinvoinnin edistämiseksi miulla on käytössä sädetettävän alueen ihon hoitoon Puhdas+ Beauty Oil - Deep moisturising Body Oil, ja sillä olen saanut ihon pysymään ehjänä ja siistinä. Iho on elimistön suojakilpi, joten sen terveydestä huolehtiminen on sädehoidon aikana ensisijaisen tärkeää muun muassa infektioiden estämiseksi. Yleensäkin suosin ihonhoidossa luonnonmukaisia, parabeenittomia, mineraaliöljyttömiä ja alkoholittomia tuotteita. Sain Syöpäklinikalta ohjeen myös ihoa hoitavaan suolahauteeseen, mutta kirjoitan siitä lisää, jos sille tulee tarvetta.

Tulevissa kirjoituksissa tulen palaamaan Lifted Fit -valmennuksen etenemiseen ja sen anteihin. Toivottavasti sädehoidot sujuvat hyvin ja iho terveenä, että voin suorittaa valmennuksen loppuun terveenä.

Pages