Kasvisruokaa ja käytännön asioita, eli intialaisten häiden järjestämisestä

Tämän viikonlopun postaus keskittyy intialaisiin häihin liittyviin järjestelyihin (esimerkiksi ruokailuun). Jos joku sattuu suunnittelemaan häitä Intiassa, niin ehkä tästä sepustuksesta on apua. Tarkoitus oli jälleen julkaista postaus eilen lauantaina, mutta koska meillä on vieras Intiasta, en ennättänyt.

Tämän postauksen myötä häät alkavat olla paketissa. Tästä tulikin aikamoinen sillisalaatti, koska kokosin tähän kaikki käytännön asiat, joita ei ole aikaisemmissa postauksissa käsitelty. Jatkossa ajattelin kirjoittaa lauantaisin enemmän fiiliksistäni ja esimerkiksi järjestetyistä avioliitoista ja intialaisesta kulttuurista ylipäänsä.

Lennähdetään kuitenkin vielä kerran takaisin viime elokuuhun ja aloitetaan ruuasta.

Häissämme tarjoiltiin pelkästään kasvisruokaa, kuten Etelä-Intian perinteisissä hinduhäissä on tapana. Lihaa ei tarjoilla temppeleissä, eikä uskonnollisina juhlapäivinä. Muutoinkin paikalliset syövät lihaa huomattavasti vähemmän kuin suomalaiset. Rags muistelee silloin tällöin lapsuuttaan, jolloin sunnuntai oli viikon kohokohta, koska silloin ja vain silloin oli ruokana lihaa (eli kanaa, lammasta tai kalaa).

Intia on kasvissyöjän paratiisi. Maukkaita kasvisruokia on niin paljon, että maassa saisi viettää vuosikausia, jos haluaisi maistaa niitä kaikkia. Kasvissyöjän kannalta on myös kätevää, että liharuuat ja kasvisruuat kokataan ja tarjoillaan erikseen. Eli joko ruuassa on vain lihaa (esim. chicken curry tai chicken fry, joihin ei sekoiteta kasviksia) tai sitten ruoka on puhtaasti kasvisruokaa. Viittaan tällä siihen, että vaikkapa kiinalaisissa keittokirjoissa myös kasvisruuissa voi olla pieni määrä lihaa, jos se ei ole hallitseva raaka-aine. Tai suomalaisen ravintolan kasvisruoka saattaa tarkoittaa sitä, että liha on yksinkertaisesti jätetty annoksesta pois.

En muista tai edes tiedä tarkalleen, mitä kaikkia ruokalajeja häissämme tarjoiltiin, mutta ruoka ei ainakaan päässyt loppumaan. Alla olevassa kuvassa näkyy puolet ruokalutilan tarjoiluastioista. Ruokailu hoitui niin, että vieraat saivat käteensä lautasen, joka oli peitetty banaaninlehdellä ja hakivat ruuan buffetista. Ruokia ei tarvinnut annostella itse, sillä kulhojen takana oli miehiä latomassa ruokaa lautaselle. Vieraat söivät, milloin itse halusivat. Tilassa ei ollut liiemmin pöytiä tai penkkejä, joten suurin osa söi ruokansa seisten. Ja kuten kirjoitin aiemminkin, ruoka syötiin käsin jälkiruokajäätelöä lukuunottamatta.

ruokatarjoilu

Pakko sanoa, että tuo halli on kyllä aika kolkko, sillä sitä ei oltu edes pahemmin koristeltu. Mutta ruoka oli maukasta, mikä lienee pääasia. Saimme vierailta oikein hyvää palautetta. Ja koska kärjistäen voi sanoa, että intialaisten häiden onnistuminen mitataan ruuan maukkaudella, taisivat meidän häämme onnistua kiitettävästi.

Minä ja Rags pääsimme syömään vasta, kun kaikki vieraat olivat ottaneet kuvat kanssamme. Tässä vaiheessa pitopalvelun työntekijät odottivat jo malttamattomina, että pääsisivät siivoamaan ja lähtemään kotiin. Meille katettiin kuitenkin pöytä (huomaa folio pöytäliinana) ja ruoka tarjoiltiin pahvilautasilta pöytään asti (tosin tästä huvista saimme maksaa ylimääräisen tipin). Kuvassa näkyy ainakin riisiä (yllätys) sekä muutama erilainen kasviscurry ja jugurttiraita. Lautasen reunalla näkyvät pötköt ovat makeita jälkiruokia. Ruokajuomana tarjoiltiin kylmää vettä. Liharuokien lisäksi myös alkoholi on edottomasti kiellettyjen tarjoiltavien listalla.

ruokailu

Hääpaikan etupihalle oli puolestaan katettu näyttävä vihannes- ja hedelmäpöytä. Katsokaa nyt noita kaiverruksia ja lintuja (lempparini on tuo oikean alakulman pitkäkaula sekä etualalla olevat vihreät pingviinimäiset hahmot). En ole ihan perillä siitä, mitä kaikkea tässä pöydässä tarjoiltiin, mutta ilmeisesti erilaisia hedelmiä ja ehkä myös jäätelöä, ellei jäätelötarjoilu ollut sisällä. En nähnyt tätä pöytää missään vaiheessa, mutta vieraat tykkäsivät ja onneksi kamera on keksitty.

hedelmätarjoilu1

hedelmätarjoilu2

Valitsimme hääpaikan heti sen jälkeen kun olimme saaneet kuulla papilta meille sopivan hääpäivän ja -ajan. Olisimme voineet juhlia myös suuremmassa kaupungissa, mutta siellä häähallit olivat pienempiä ja kalliimpia. Lisäksi välimatka Ragsin kotoa olisi ollut reilusti pidempi.

Pidin hääpaikastamme. Häähalli oli juuri sopivan kokoinen ja kauniisti koristeltu. Kukkakoristeet näkyvät aiemmissa postauksissa ja niistä vastasi erillinen yritys. Häähalli oli näyttävä erityisesti pimeän tultua, kun hallin ulkovalot sytetettiin palamaan. Kupuineen kaikkineen paikka henki itämaista tunnelmaa.

häähalli

Erityinen vetonaula häissämme oli Keralan osavaltiosta paikalle saapunut kokoonpano, joka soitti rumpu- ja torvimusiikkia. Meno oli kuin karnevaaleissa, sillä soittajat musisoivat todella kovaäänisesti ja taitavasti. Valkoisiin lungeihin pukeutuneet ja ilman paitoja kulkeneet soittajat esimerkiksi säestivät, kun kävelimme letkassa vastaanoton aluksi häähallin pihalta häälavalle. Ryhmä näytti nauttivan soittamisesta ja antoi rytmin viedä mukanaan.

rummut

soitin

Intialaisten häiden järjestäminen sujui meidän tapauksessa yksinkertaisuudessaan jotakuinkin näin:

1. Selvitä papin avustuksella hääpäivä ja -aika. 2. Varaa häähalli. 3. Sovi pitopalvelusta, koristelusta, meikkaajasta, valokuvaajista ja musiikista. 4) Teetä kutsut ja vie ne kutsutuille (tyypillisesti vasta kuukausi tai pari ennen häitä). 5) Osta puvut ja korut. 6) Morsian: ota mehendi pari päivää ennen häitä, jotta se ehtii tummua. 7) Varaudu valvomiseen ja nuku ennen häitä mahdollisimman paljon. 8) Saavu hääpaikalle ja tee mitä käsketään.

Ei se ehkä ihan noin yksinkertaista ollut, mutta näin jälkikäteen tuntuu siltä. Rags joutui stressaamaan etukäteen paljon enemmän, koska kaikki käytännön asiat olivat viime kädessä hänen harteillaan (minun panokseni ennen häitä oli olematon). Hän hoiti homman kuitenkin mallikkaasti, eikä missään vaiheessa ei ollut ongelmia. Itseasiassa häät sujuivat yli odotusten ja vältyimme kaikenlaiselta draamalta. Kuulinpa jopa, että häitämme kehuttiin jälkikäteen, koska häät olivat suvun ensimmäiset, joissa ei riidelty (meriitti sekin).

 

Postaussarjan aiemmat osat:

Häät Intiassa osa 1: lähtötilanne

Kuin yö ja päivä, eli miten intialaiset häät eroavat suomalaisista

Sateenkaaren väreissä, eli pukuloistoa intialaisissa häissä

Mitä intialaisissa häissä tapahtuu? Osa 1

Mitä intialaisissa häissä tapahtuu? Osa 2

—–

Look at the birds made out of vegetables, how cute are they. And the wedding hall was nice, especially during the evening when the lights were lit. The last two pics show our ”wedding band” from Kerala.

suhteet rakkaus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *