Suuri ruokapostaus

Ruoka on minusta paras asia Pekingissä. Kirjoitin jo aiemmin klassisimmista Pekingissä syömistäni erityisherkuista, kuten hot potista ja Pekingin ankasta. Nyt haluan jakaa kuvia ja fiiliksiä arkiruoasta.

Nämä ruoat maksavat 6-20 yuania eli alle eurosta noin kolmeen euroon per annos.

street-annos.jpg

Parhaimmillaan kiinalainen ruoka on silloin, kun ruokapöytään istuu ennakkoluuloton ihminen. Ei kannata ahdistua, jos löytää edestään jotain, minkä sisältöä ei tarkkaan tiedä (esim. allergiat ja kasvisruokavalio ovat kuitenkin realiteetti erikseen).

Kiinalaisessa keittiössä on nimittäin paljon asioita, jotka näyttävät ja kuulostavat epäilyttäviltä, mutta ovat suuhun päästessään huikea kokemus. Olen maistanut kalmaria ja mysteeristä lihaa katukojusta, tofua niin monessa eri muodossa, että sekosin laskuissa sekä miljoonaa eri kastiketta, joista vain ani harva on ollut pettymys.

Eikä huonoon makuun tai outoon koostumukseen kuole. Sen voi nielaista supernopeasti tai pyyhkäistä nenäliinaan. Oletpahan yhtä kokemusta ja makuelämystä rikkaampi.

street-lajitelma.jpg

street-kokki.jpg

Esimerkiksi tikkuruoka (yllä olevat kuvat) on hieno esimerkki kiinalaisesta katuruoasta, jossa rohkeus palkitsee. Kadulle pystytettyjen grillien äärellä saa valita haluamansa ruokatikut ja valinnanvaraa on kasviksista lihaan sekä mereneläviin. Tikut annetaan grillimestarille ja hän turauttaa tikkuherkkujen päälle vielä tajunnan räjäyttävän upeat mausteet. Kun setti on valmis, niin ei muuta, kuin perse penkkiin tai katukivetykselle ja ääntä kohti.

Kiina antaa minun mielestäni parastaan juuri keittiössä.

20170618_142530.jpg

1.      Taikinanyytit = mykyt = dumplings

Tällä rakkaalla lapsella on lukematon määrä nimiä. Taikinanyytin konsepti ei ole pelkästään kiinalaisten oma, vaan vastaavanlaista ruokaa tehdään myös muun muassa itäisessä Euroopassa.

Kiinan kielessä taikinanyyteille on paljon termejä ja on olemassa aivan yhtä monta tapaa valmistaa ne. Taikinanyyttien sisällä voi olla lihaa tai kasviksia, itse suosin yleensä lihaisia versioita.

Baozi

Baozi on höyrytetty pullan muotoinen ruokapallo, jossa nyytin reunat on koottu sen päälle. Sisällä voi olla ihan mitä tahansa possusta pinaattiin. Baozin koko vaihtelee nyrkin kokoisesta pullasta pikkuiseen mininyyttiin.

(Alla olevassa kuvassa yksi meidän kampuksen ravintoloista. Metalliset astiat kätkee sisäänsä baozi ja jiaozi -annoksia. Vasemmalla kokki pyörittelee juuri lihatäytettä taikinanyyttien sisään ennen höyrykypsentämistä.)

kokit.jpg

Jiaozi

Jiaozi valloitti sydämeni jo ensimmäisten viikkojen aikana ja on sittemmin tehnyt pesän foodien sieluuni. Jiaozi on myös taikinanyytti, mutta sen taikina on baozia kevyempi. Jiaozi ole lainkaan pullamainen. Jiaozi on muodoltaan puolikuun mallinen ja nyytin reunat on koottu sivulle pieneksi harjanteeksi. Ymmärtääkseni jiaozilla viitataan myös nimenomaan lihatäytteiseen nyyttiin, mutta näistä tarkemmista kielen nyansseista en ole ihan varma.

Jiaozi voi olla höyrytetty, kuten baozi, tai paistettu. Minusta molemmat ovat tolkuttoman herkullisia. Juuri tällä viikolla ostin katukojusta paistettuja jiaozeja eräänlaisen mausteisen perunamuusin kera. Annos vei kielen mennessään.

(Alla olevat kuvat paistetuista jiaozeista ja perunoista on otettu kuvakaappauksena videolta, jonka kuvasin puhelimella. Unohdin ottaa varsinaisia kuvia.)

Screenshot_20170618-141857.png

Screenshot_20170618-141943.png

(Alla olevassa kuvassa valmistaudumme juuri syömään ystäväni anopin valmistamia jiaozeja. Jokainen sai oman etikka-soijakastikkeen dippaamista varten.)

20170618_142718.jpg

20170618_142643.jpg

Kaikki nyytit voidaan nauttia yksinkertaisimmillaan etikka-soijaseoksen kera (dippaillaan vaan menemään) tai lisukkeena monipuolisen aterian kanssa. Minusta on tullut etikka-soijasysteemin vannoutunut kannattaja.

2.      Jiang bing

Jiang bing on muurikkapannun kaltaisella tasaisella levyllä paistettu suuri lettu.

Kun tilaat letun, taikina kaadetaan pannulle silmiesi edessä ja tasoitellaan pyöreäksi levyksi. Letun sisään isketään raaka kananmuna, joka kypsyy letun paistuessa. Lisäksi sisään tulee kastiketta, joka levitetään yleensä pensselillä, sekä tuoreita yrttejä, kuten korianteria ja kevätsipulia.

Lopuksi sisään taitellaan rapea levy jotakin asiaa, josta en todellakaan osaa vieläkään sanoa, mitä se on. Rapea levy pehmenee letun lämmössä hiukan tuoden ruokaisuutta ja rapeutta, sekä fyysistä ryhtiä lettuun. Lettu taitellaan suorakuution malliseksi paketiksi ja tarjoillaan paperipussukasta.

(Kuva on kaapattu netistä. En jostain syystä ole koskaan ehtinyt ottaa kuvaa jiang bingista…)

jiangbing.jpg

Yksinkertaista, nopeaa ja herkullista. Puhumattakaan hypnotisoivasta. Voisin katsoa jiang bingin valmistusta vaikka koko päivän.

P.S. Lettuunsa voi tunkea myös tuplamunan tai lihanöyhtää eli rou song = meat floss = lihavalmiste, joka muistuttaa äärimmäisen hienoa sahanpurua.

(Alla toinen kuva kampuksen ruokalasta. Kylmä nuudeliannos sekoitetaan haluamistasi aineksista kattilassa sellaisenaan ja kaadetaan tarjoiluastiaan. Herkullista!)

20170505_115335.jpg

3.      Kaikki muu ihana ruoka (koska kirjoitan tätä vielä huomennakin, jos kerron kaikista upeista ruokakokemuksista yksitellen)

Luonnollisesti syön täällä paljon myös sellaista ruokaa, jonka tapaista saa Suomestakin. On paljon riisiä ja nuudeleita. Sitten lisää riisiä ja nuudeleita. Lihaa erilaisissa kastikkeissa ja rasvassa uitettuja kasviksia. En kuitenkaan aio nyt valittaa kiinalaisen ruoan rasvaisuudesta tai tuoreiden vihannesten puutteesta.

Mutta jos kypsennetyt kasvikset kelpaavat, eikä tuore salaatti ole sinulle elinehto, kannattaa tulla Kiinaan!

Yksi tapa syödä vihanneksia on eräänlainen seisova pöytä, jossa valitaan pihdeillä omaan kulhoon itseä miellyttävät ainekset (kuvia alla). Tarjolla on paljon vihanneksia, kuten naurista ja kyssäkaalia. Lisäksi täällä syödään paljon erilaisia vihreitä lehtiä, joista en todellakaan osaa kertoa muuta, kuin että ne maistuvat herkullisilta kypsennettyinä. Tarjolla on myös aina paljon sieniä sekä tietysti lihaa, kalaa ja tofua.

Lopuksi kulhoon heitetään nuudeleita, jotka kypsyvät siinä samassa muiden ainesten kanssa. (Tätä saa riisinkin kanssa, mutta itse suosin jostain syystä näissä paikoissa aina nuudeleita.)

Kulho annetaan kassalla punnittavaksi ja maksetaan painon mukaan. Itse en ole koskaan maksanut kolmea euroa enempää, enkä minä ole todellakaan tunnettu pienistä ruoka-annoksista.

Kokki heittää kulhosi sisällön kattilaan, maustaa ruoan, sanoo pari taikasanaa ja voila! Sinulla on edessäsi herkullinen, itse tuunattu ateria noin kymmenessä minuutissa.

20170618_124854.jpg

20170618_124857.jpg

Bonusruoka: Kuntosalini lähellä olevasta kaupasta saa todella upeita ruoka-annoksia ja yksi suosikeistani on ihanan paksussa imelässä kastikkeessa kypsennetty munakoiso.

(Alla kuvassa kuntosalin viereisen kaupan ruokatiski. Ei munakoisoa tällä kertaa, mutta kaikkea muuta hyvää!)

20170508_150926.jpg

 

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Opiskelu

Hongkong – Macao – Shanghai

Reissu meni kaikin puolin niin hyvin, kuin vain voi odottaa.

Matkakumppanini tosin paljastui aika raskaaksi ihmiseksi. Matkustaminen on ihan kuin parisuhde tai seksi: jotkut ihmiset sopivat täydellisesti toisilleen ja toiset eivät. Meidän tilannettamme kiristi entisestään se, että Gaby päätti lähettää lähes kaikki rahansa juuri ennen matkaa isälleen Amerikkaan, joten suurimman osan ajasta minä maksoin kaiken.

Nyt seuraa paljon kuvia sisältävä EPIC MADAFAKIN TRIP -matkapostaus!

Uutiskoira Hongkongissa

 

 

HONGKONG

Voin suositella Hongkongia ihan varauksetta kaikille. Rakastuin kaupunkiin päätä pahkaa vierailumme aikana.

Yksi rakastumiseni syistä oli ostoskeskus. Aivan lentokentän vieressä sijaitsee Citygate -niminen outlet-ostari. Paikka on täynnä huippumerkkejä Armanista Vansiin 30-70 prosentin alennuksilla. Aion todellakin vierailla tuolla seuraavallakin kerralla. Paikka on helposti metroyhteyksien päässä Hongkongin keskustasta.

Shoppailuun meillä ei juurikaan ollut varaa. Ostin kuitenkin kahdet urheilukengät, sillä uudet juoksukengät olivat tarpeen. Adidaksen ja Reebokin tennareista pulitin yhteensä huokeat 74 euroa.

Kävimme Victoria Peakilla, eli kaupungin ykkösnähtävyydellä. ”Nähtävyys” on tässä kohtaa tosin surkuhupaisa nimitys, sillä koko vuorenhuippu oli totaalisesti paksun sumun peitossa, eikä allamme levittyvää kaupunkia näkynyt vilaukseltakaan.

Victoria Peakin sumu ei hellittänyt hetkeksikään

20170522_192245.jpg

20170604_154344.jpg

Toisena päivänä suuntasimme Cheung Chau -nimisellle saarelle aivan Hongkongin kupeessa. Lauttamatka kesti pikalautalla 30 minuuttia ja hitaammalla, halvemmalla lautalla tunnin. Kokeilimme molempia ja pääsimme edestakaisin noin viidellä eurolla.

IMG_20170523_144247_918.jpg

20170523_145559.jpg

20170523_184103.jpg

HUOMAUTUS: Hongkongissa minua huijattiin ekaa kertaa kunnolla koko Kiinan reissun aikana. Sisäänheittäjä lupasi ravintolassa happy hourin aikaan juomien lisäksi ruoat puoleen hintaan, mutta laskun saapuessa tarjoilijamme ei todellakaan ollut tietoinen asiasta. Amatöörijuttuja, tiedän, kun menin noin helposti halpaan.

 

MACAO

Sadetta, kasino, sadetta. Märkää, vähän aurinkoa ja taas märkää. Siinä Macao pähkinänkuoressa.

Hotellimme Pousada de Mong-ha on opetushotelli, jota pyörittävät turismialan opiskelijat. Voin todella, todella vahvasti suositella kyseistä paikkaa, mikäli päädyt joskus yöpymään Macaossa. Hotelli on Macaon muuhun hintatasoon nähden edullinen (yhteensä 80 e /yö kahden hengen huoneessa).

Macaon kasinonäkymä.

Macaon paras puoli oli ehdottomasti halpa ja kiva pieni eläintarha, jonka vetonaula ovat JÄTTILÄISPANDAT. Pääsin toteuttamaan samalla Bucket listin kohdan kolme!

Jättiläispandaa ujostutti, vaikka turistit ihmettelivät sitä kaikessa hiljaisuudessa (vartijat pitivät huolen, että vieraat olivat hipihiljaa).

20170525_141651.jpg

Kultapanda otti paljon lungimin, mutta sillä ei olekaan päänähtävyyden raskasta viittaa hartioillaan. Otus kävi lounaan jälkeen pesulle.

20170525_142153.jpg

P.S. Pelasin Macaossa myös muutaman euron arvosta rulettia (Bucket list, kohta 5), joten yhdessä kaupungissa ehti toteutua kaksi Bucket listin kohtaa.

 

SHANGHAI

The Bund helteisenä lauantaipäivänä… Macaon harmauden jälkeen nautimme suunnattomasti Shanghain hienosta kelistä, jota jatkui koko vierailumme ajan.

The Bund on joen varteen rakennettu moderni bulevardialue, jossa metropolin keskeisimmät maamerkit levittäytyvät turistin eteen kuin tarjottimella. Kruisailimme hetken lautalla, joka maksaa noin parikymmentä senttiä suunta (yhteensä viikkoon mahtui kahdeksan lautta-ajelua).

Shanghaita ehdimme näkemään säälittävän vähän. Kävimme vain joella ja eräässä puistossa, mutta palaisin kaupunkiin mielelläni uudelleen pidemmäksi aikaa.

20170527_133530.jpg

20170527_180927.jpg

Kolmas Bucket list-kohta toteutui reissussa (kohta 2), kun söin perinteistä kiinalaista katuvarrasta Shanghaissa baari-iltamme aikana. Minulla ei ollut (eikä ole vieläkään) mitään käsitystä siitä, mitä lihaa söin. Mysteeriliha oli todella sitkeää, mutta pulitin kahdeksasta vartaasta ja puolen litran kaljasta noin kolme euroa, joten ei siinä paljon jaksettu valittaa.

Uusi tuttavuus: grillattu kalmari, oli kuitenkin herkullisen hyvää!

Katuvartaita Shanghaissa

 

 

Kulttuuri Matkat Suosittelen