Black Friday -ajatuksia

Olen jo pitkään haaveillut minimalistisesta vaatekaapista. Joitakin vuosia sitten kokeilin kapselivaatekaappia, jossa käytetään vain tiettyä vaatemäärää (esim. 33) muutaman kuukauden ajan. Varsinainen kapselivaatekaappi ei jäänyt pysyvästi elämääni, mutta laitan aina talveksi kesävaatteet säilöön ja toisinpäin. Olen jatkuvasti karsinut ylimääräisiä vaatteitani, vienyt useamman kerran vuodessa kirpputoreille vaatekasseja ja pyrkinyt olemaan ostamatta mitään turhaa. Jostain syystä vaatteideni kokonaismäärä ei edelleenkään ole erityisen pieni, vaikka olenkin jo suhteellisen tyytyväinen esillä olevien vaatteiden määrään. Tällä hetkellä säilössä on tosin kesävaatteiden lisäksi myös kaikki sellaiset vaatteet, jotka eivät mahdu minulle nyt raskausaikana tai ole käytännöllisiä imetykseen, sekä siistimmät vaatteet, joita käytän työelämässä, mutta en tällä hetkellä kotiäitinä ollessani.

Suurin osa tämän hetken lempivaatteistani eli harmaita neuleita pääasiassa.

Black Friday aloittaa joulusesongin ja tarjoaa huimia alennuksia. Alennusmyynnit vaikuttavat ihmisiin usein niin, että sitä tulee ostettua paljon sellaista, mitä ei oikeasti tarvitse. ”Kun halvalla saa.” Vastareaktiona tälle on syntynyt Älä osta mitään -päivä, johon ajattelin itsekin osallistua perjantaina. Täytyy tosin myöntää, että päädyin eilen turvautumaan Black week -tarjoukseen. Osa verkkokaupoista tarjoaa edullisia hintoja koko tämän viikon ajan ja päädyin itsekin hyödyntämään sellaista. Omistan tällä hetkellä vain kaksi t-paitaa (joista toinen ei mahdu raskauden vuoksi edes päälleni), joten olen jo pidempään tutkiskellut vaihtoehtoja laadukkaista t-paidoista. Nanson t-paitoja on kehuttu paljon, joten klikkailin ostoskoriin sekä valkoisen että mustan paidan hyvään alennushintaan. Mielestäni tällaisia tarjouspäiviä ei siis tarvitse välttämättä vältellä pelkän periaatteen vuoksi, jos hankkii jotain sellaista, mitä tarvitsee, ja ostosta on harkittu jo pidempään. Toisaalta haluan kuitenkin osallistua Älä osta mitään -päivään perjantaina nimenomaan periaatteesta; antaakseni ääneni kestävämmälle kulutukselle. Asia ei siis ole mustavalkoinen, enkä taida itsekään osata muodostaa täysin yhtenäistä mielipidettä tästä aiheesta.

Henkarissa roikkuu useita vaatteita, jotka lähtevät kiertoon raskauden jälkeen.

Ensi vuodelle aion asettaa itselleni ostorajoituksen. Saan ostaa ainoastaan kolme uutta vaatetta itselleni. Toivon, että tämä saa minut harkitsemaan entistä tarkemmin ostoksiani sekä panostamaan laatuun ja eettisyyteen. Ehkä vaatekaappini alkaisi myös vihdoin lähestyä enemmän sitä haaveilemaani minimalistista vaatekaappia. (Etenkin kunhan saan heivattua kaikki raskausvaatteet vihdoin pois. Imetysvaatteiden osalta saatetaan mennä vielä sitäkin seuraavan vuoden puolelle.) Olisi ihanaa, jos koko vaatekaappi koostuisi omista lempivaaateista, joista haluaa pitää hyvää huolta. Black Fridayn kaltaiset päivät voivat auttaa ostamaan niitä laadukkaita lempivaatteita itselle sopivampaan hintaan, mutta toisaalta taas alennusmyyntien luoma kulutusjuhla tuntuu jo hieman vanhanaikaiselta nykymaailmassa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *