Ladataan...

Aikaisemmin tapahtunutta: Unikoulun aika ja Tytön "unikoulu".

Tänään oli aika juhlavaa herätä aamulla Tytön ääniin ja huomata nukkuvani edelleen samassa asennossa, johon olin illalla köllähtänyt. Se tarkoitti nimittäin sitä, etten ollut yöllä herännyt kertaakaan. sitä ei olekaan tapahtunut sitten... öö.. en taida edes muistaa milloin.

Itsekseen tämä suuri öinen mullistus ei suinkaan tapahtunut, vaan siitä on kiittäminen perjantaina alkanutta unikoulua. Olen odottanut sopivaa hetkeä, muutaman viikon. Seuraillut Pojan yöheräilyjä ja syömistä, odottanut että olemme kaikki terveitä ja tsempannut itseäni henkisesti öisin huutokonsertteihin. Sillä kerran kun yötarjoilut päättä lopettaa, ei siitä ole lipsumista enää takaisin, sillä uskoisin, että seuravaalla yrityksellä se on vielä hankalampaa. Parin muun vauvakollegan kanssa yhtäaikaa aloitettu yötarjoilun lopettaminen tuotti tulosta jo neljäntenä yönä, eivätkä ne kolme edeltävääkään yötä aivan painajaismaisia olleet.

pe -la

Poika laitettiin tavalliseen tapaan nukkumaan. Iltamaito annettiin valoisassa huoneessa sylissä, jonka jälkeen laitoin hänet omaan sänkyyn nukahtamaan. No problem. Protestointi uutta järjestelyä vastaan alkoi klo 23 ja kesti hieman yli pari tuntia. Ensin kuulostelin rauhoittuuko hän itse, sitten annoin tutin, sitten silitin, kokeilin laulaa ja lopuksi otin pojan hetkeksi syliin. Itku alkoi aina uudestaan kun hänet laitettiin sänkyyn. (hain korvatulpat.)  Edellä kuvattua tapahtuaketjua toistettiin pari-kolme kertaa. Lopulta poika nukahti sänkyynsä pidellen kiinni sormestani.

Toinen herätys oli klo 05. Silloin mielnsäpahoittaja kiehnäsi ja kitisi sängyssään tunnin ajan. Tyytyi kuitenkin tassutteluun ja nukkui 7 saakka.

la-su

Tänä yönä oli vain yksi herätys klo 00-01. Rauhoitteluun käytettiin samaa tekniikkaa kuin edellisenä iltana. Nyt pojan annettiin kuitenkin nukahtaa ilmaan silittelyä, koska hän jäi tyytyväisenä sänkyynsä. Ja kas, tuloksia oli hieman jo havaittavissa. Vain tunti vähemmän itkua! Poika heräsi pirteänä hieman kuuden jälkeen.

su-ma

Yö, herätykset ja tyynnyttelyt sujuivat samaan tapaan kuin edellisenä yönä. Herätys oli nyt vasta klo 8.15. En edes muista milloin olisimme nukkuneet niin pitkään.

ma-ti

Puolenyön aikaan sängystä kuului vinkaisu ja katsoin kelloa. Jahas, tunti huutoa edessä ja haeskelin jo korvatulppia. En tosin pitänyt kovin kovaa kiirettä asian kanssa. Sängystä kuului muutama äyy-äy-äy, Poika käänsi kylkeään, etsi tutin suuhunsa ja nukahti. Unet jatkuivavt 07.15 saakka.

Aika kivuttomasti selvittiin ja toivottavasti ollaan jo voitonpuolella. Tervetuloa kokonaiset yöunet, vierkeämpi mieli ja hieman vähemmän katkonainen muisti!

(Olettaen, että tämä yksi hyvä yö ei jäänyt poikkeukseksi. Pidetään peukkuja pystyssä.)

Onko siellä ruudun takana muita unikoululaisia?

Ladataan...

Puutalobaby heitti niin hauskan haasteen, että olihan siihen tartuttava. Lapselle esitetään lista kysymyksiä ja vastaukset kirjataan ylös, sellaisina kun ne lapsen suusta tulevat. Meillä kinkkisiin kysymyksiin pääsi vastaamaan 2v7kk ikäinen Tyttö. Haaste on myös ihan käytännöllinen, sillä - kröhm - vauvakirjan kirjoittaminen on vähän jäänyt... Tähän taisi lipsahtaa mukaan muutama ekstra-kysymyskin, mutta ei anneta sen haitata.

Nyt asiaan!

1. Mikä on kivaa?
- Legojen tekeminen (rakentelee  parhaillaan legoilla)

2. Mikä on ikävää?
- Ei saa heppaa syödä.

3. Onko kivaa olla lapsi?
- Olen lapsi!

4. Millaisia aikuiset ovat?
 - Äiti ja isi. Äiti on punainen. Isi on tavallinen isi.

5. Mitä isi / äiti yleensä tekee?
- Isi leikkii minun kanssa ja rakentaa.
- Äiti leikkii vähäsen. Äiti haluaa minun kanssa tiskata. Nyt ei oo juhlat, juhlissa ei tiskata. Mennäänkö tiskaamaan? (toiveikkaasti)

6. Mitä isi tekee töissä?
- Leikkii.

7. Mistä äiti ja isi suuttuvat?
- Ei mistään äiti ja isi suutu.

8. Mistä öiti ja isi tulevat iloisiksi?
- Ei mistään.

9. Mihin tarvitaan rahaa?
- Tähän jäätelöön. (näyttää legojäätelöä) Maksetaanko vaikka tämmöisiä? Äiti, mennäänkö ostoksille?!

10. Mikä sinut tekee iloiseksi?
- Siks minä olen iloinen, siksi kun tiskaan. Mennäänkö tiskaamaan?

11.Mikä sinusta tulee isona?
- Äiti. Hyviä asioita. Hyviä rakennelmia.

12. Miksi ihmisiä on olemassa?
- Ei mörköjä oo olemassa! Siks on ihmiset olemassa, että möröt ei häiritse tyttöjä.

13. Mitä haluat tehdä kesällä?
- Haluan poimia kesällä mansikoita.

14. Kuka haluaisit olla?
- Ihminen.
Sinä olet ihminen.
- Minä en oo ihminen!

15. Mikä on sinun lempiruokaa?
- Maito.
Maito on lempijuomaa, mut mikä on lempiruokaa?
-Maito. Maito on lempiruokaa.

PS.

Vauvakirjaan merkittäköön myös, että tätä juttua kirjoittaessani Poika nousi ensimmäistä kertaa itse sohvaa vasten seisomaan. Siinä hän sitten huojui ja höhötteli tyytyväisenä. Hih!

 

Ladataan...

Parasta lapsuuteni pääsiäisissä oli ehdottomasti pääsiäsaamujen traditio, pääsiäismunien etsintä. Joskus saimme pähkäillä runomuotoon kirjoitettuja vihjeitä, toisinaan käteemme annettiin piirretty aarrekartta ja pari kertaa etsimme munia ympäri kotia kylmää-polttaa vihjeiden avulla. Tämän pääsiäisperinteen halusin siirtää myös meidän perheemme pääsiäisiin, sillä lapsen etsintäoperaation seuraaminen on vähintään yhtä hauskaa, kuin aikoinaan munien etsintä.

Aamulla Tyttö odotti olohuoneessa ensimmäinen vihjelappunen. Leikin idean selittämisen jälkeen Tyttö hoksasi hienosti seurata vihjelappusten kuvia.

Ensin jääkaapille... ja sieltä portaiden alle.

Lopulta leikkiuunille, jonka kätköistä suuri pääsiäismuna. Perinteisen suklaan sijaan munasta löytyi...

... kirjainleimasimia! Tigrista löytynyt hauska setti oli kirjaimista kiinnostuneelle Tytölle mieleinen ja odotettavissa on useampiakin kirjaintaideteoksia. (Saatoin itsekin olla vähän innoissani uudesta askarteluhärpäkkeestä....)

Mukavaa ja rentouttavaa pääsiäisenaikaa rakkaat lukijat!

 

 

Pages