Parasta Glögiä kaamokseen
Tämähän alkaa nyt jo muistuttaa enemmän ruokablogia, mutta yön aikana, ainakin tänne Itä-Suomeen satanut sankka lumikerros vaatii glögipostauksen.
Ihana lasillinentuoksuvaa kuumaa glögiä pakastuvassa illassa. Nam. Yhden lasillisen jälkeen hampaissa on sokerikuorrutus ja päässä humisee, kun verensokeri on yhtä-äkkiä pompannut yli sallitun rajan. Yök. Olisit ehkä halunnut tehny napostella glögin kera suklaata tai piparia, mutta sokerikiintiö tuli jo täyteen. Tuttu tunne?
Pari joulua sitten kyllästyin edelliseen ilmiöön ja kehittelin ratkaisun. Löysin tavan varioida glögireseptiä lähes loputtomiin, joutumatta ostamaan kalliita Alkon tai kaupan ylisokeroituja(tai makuetettuja) juomia.
Kaiken avain on kaupassa valmiina sekoituksena myytävä glögimauste (Meiran parempi kuin Santa Marian), jossa on valmiina sekoituksena pussissa kuivattuja perinteisiä glögimausteiden paloja. Halutessaan makusekoitukseen voi lisätä myös esimerkiksi tähtianista tai vaniljatankoa. Samaa maustesatsia voi käyttää useamman glögierän maustamiseen, joten yksi pussillinen usein riittää maustamaan koko joulun glögit.
Alkoholittomaan glögiin voi käyttää erilaisia mehuja; omenaa, karpaloa tai rypälemehua. Vähän tuhdimpaa lämmikettä kaipaava voi käyttää mehun seassa valko- tai punaviiniä ja halutessaan vielä terästää makunautintoa suosikki liköörillään, konjakilla, viskillä, rommilla tai vaikkapa calvadosilla.
Tässä muutama oma suosikkisekoitukseni.
Kahteen kuumaan kuppiin tarvitset:
4 dl Omenamehua
4 cl Calvadosia
2 tl Glögimaustetta
Puolikas vaniljatanko
2 dl Omenamehua
2 dl Valkoviiniä
2 tl Glögimaustetta
4 cl Amarettoa
4 dl Karpalomehua
2 tl Glögimaustetta
4 cl Toffelikööriä
4 dl Punaviiniä
2 tl Vaniljasokeria
2 tl Glögimausteta
(sokeria oman maun mukaan)
Kuumenna mehu kattilassa mausteiden kera. Lisää terävä alkoholi juuri ennen tarjoilua. Kaikki juomat voi mainiosti tehdä myös alkoholittomina.
Vinkki!
Glögimausteen voi laittaa teen hauduttamiseen tarkoitettuun siiviläpalloon, niin maustekökkäreitä ei jää glögin sekaan, ja maustesekoitus on helppo huuhtaista ja laittaa kuivumaan uutta käyttökertaa varten.
Ei muuta kuin mielikuvitus laukkaamaan ja glögiä keittämään!