Pörinäyhtälö ja paras leipäohjeeni

Voi että, viime viikolla sain muutaman päivän herkutella kauan ja hartaasti kaivatulla, kotitekoisella leivällä. Loppuraskauden aikana sitä en pystynyt lainakaan syömään siitä seuranneen hirvittävän närästyksen takia. Syytin oireista tuorehiivaa. Nyt uskalsin kokeilla, josko vatsahapot kestäsivät oman uunin viljaherkkua. Sämpyätaikinaa kohotellessani tuoksuttelin taikinaa ja hekumoin pääseväni vihdoin eroon niistä iänikuisista kaurapaloista. Voita päälle ja namskis!

Mutta mutta… samoihin aikoihin kun olin taas päässyt kunnon leivän makuun, alkoi tytön päiväunet lyhentyä ja hereilläoloaikakin kului jokseenkin alituiseen kitistessä. Ensin syytin tukkoista nenää; siihen se vauva varmasti herää kesken unien.  Itkuisuus kuitenkin alkoi kuullostaa ikävästi vatsanväänteiltä (miltä meillä on onneksi tähän mennessä aika hyvin vältytty). Aloin miettiä, mikä on viikon aikana muuttunut omissa ruokailutavoissani. Kahvin kulutus on pysynyt vakiona, eikä muitakaan uusia ruoka-aineita, listalle ole ilmestynyt… Muita kuin.. se ihana leipä.

Sitten laskin a+b = x, jossa a on herkuttelemani leipä, b on kiukkuinen vauva. X on siis vauvan masussa ikävästi vääntämä äidin herkkuleipä. Kotitekoisen leivän kulutus vaikuttaisi olevan suoraan verrannollinen vauvamme ikäviin vatsavaivoihin, sillä itkuisuus väheni noin 80 % lopetettuani omalla leivällä herkuttelun. Ja nyt useamman päivän jälkeen ovat 3,5 tunnin päiväunet ja iloinen vauva palautuneet takaisin. Liekkö syynä kaupan leipään verrattuna liian eläväinen hiiva vai mikä, mutta kotileivästä on tämän mamin valitettavasti toistaiseksi luovuttava. Myös ruisleipälakko jatkuu.

Mutta kuten ruokafilosofiiani kuuluu, jaettu ilo on tuplattu ilo. Jos minä en pysty syömään tätä leipää, en halua evätä teiltä muilta uunituoreen, lisäaineettoman leivän iloa. Tässä teille maailman helpoin ja vaivaan suhteutettuna paras kotileipä, mitä olen syönyt. Ohje on peräisin Lankomieheltä, muuta en reseptin alkuperästä tiedä. Liekö perinnetietoa pohjanmaalta?

dsc_0320_800x530.jpg

 

Möhkäle

0,5 l kylmää vettä
1/2 palaa hiivaa
1 tl suolaa

2 rkl tummaa siirappia
1l (luomu) jauhoja joista vähintään 70% puolikarkeita vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Loput jauhoista oman maun mukaan ruis-, ohra- tai täysjyvävehnäjauhoja tai kaurahiutaleita

Liota hiiva veteen, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kohota jääkaapissa 12- 18 tuntia. Kaavi (tai kaada) taikina pellillle ja kohota 2 tuntia. Paista 180 asteessa n. 45 minuuttia. Voit laittaa taikinan ympärille irtopohjaisen kakkuvuoan reunakappaleen kohotuksen ja paiston ajaksi, näin pehmeä taikina ei leviä pitkin peltiä, vaan leivästä tulee kauniin pyöreä.

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.