Ruokaremontissa

Vihdoin saan kirjoitettua ruokavaliosta, joka on pyörinyt täällä kirjoituksissa jo vähän aikaa. Pahoittelut että kesti ja hyvä, että hoputitte kirjoittamaan : ). Asioita jotka ovat pidättäneet minua kirjoittamasta ovat muun muassa Filippa, äitini villasukat, Gossip Girl ja ruoanlaitto.

pc305121.jpg

Ajattelin kuvittaa tämän postauksen uudenvuoden aatonaattona tekemälläni iltapalalla, että tässä pysyy joku järki päässä.

pc305143.jpg

Mielestäni on tärkeää myös kertoa miksi pudotan painoani ja miten olen tähän painoon päätynyt.

Painoni on jojoillut vuosikausia 5-10 kilon sisällä. Lihoin ensikerran parikymppisenä kun lähdin Englantiin opiskelemaan. Hullun lehmän taudin pelossa (tiedän järjetöntä) ja kamalan koti-ikävän kourissa söin ensimmäisen syksyn lähinnä pelkkää nuudelia ja suklaata. Lihoin. Tulin jouluksi kotiin ja tajusin, että elämä jatkuu vaikka olenkin poissa ja voin syödä muutakin kuin nuudelia. Laihduin. Seuraavina vuosina tuli pari kiloa takaisin. Palattuani takaisin Suomeen kolmen vuoden kuluttua, aloin treenaamaan juoksemista. Laihduin. Erosin silloisesta poikaystävästäni. Laihduin. Aloin seurustella mieheni kanssa. Lihoin. Menin naimisiin. Laihduin. Tulin raskaaksi. Lihoin enemmän kuin koskaan, yhteensä melkein 30 kiloa.

pc305139.jpg

Ensimmäiset kahdeksan kiloa putosivat viikon sisällä Filipan syntymästä. Sen jälkeen putosi vielä kaksi. Kunnes nuo kaksi ketaletta tulivatkin yhtäkkiä takaisin. Ihmettelin miksi, koska en juurikaan ehtinyt syömään ekojen kuukausien aikana. No ehkä vaikka siksi, että ehdin kyllä syödä suklaata ja paljon.

Lokakuun alussa aloin treenaamaan personal trainerin kanssa, joka kehotti minua lisäämään ruokavalioon proteiinia, jättämään perunan, pastan ja riisin minimiin ja vähentämään ruisleipien määrän kahteen päivässä. Lisäksi herkkuja ainoastaan yhtenä päivänä viikossa. Treenasin neljä kertaa viikossa ja söin ohjeiden mukaan. Tätä kesti kuukauden ja painoa putosi kolme kiloa. Olin onnessani ja yhtäkkiä unohdin, että olin pitänyt jo kyseisen viikon herkkupäivän eilen. Ja sitten niitä herkkupäiviä oli taas useampana päivänä viikossa, mikä johti siihen, että treenaamisesta huolimatta paino ei lähtenyt laskemaan sen enempää. Joulukuun alussa painoa oli pudonnut treenaamisen ansioista yhteensä 5 kiloa, jotka sitten tulivat iloisesti takaisin jouluna. Neljän viikottaisen treenikerran ja oikean ruokavalion kanssa painon olisi pitänyt pudota kolmessa kuukaudessa enemmän.

pc305126.jpg

Joulusuklaat ja herkut mahassa heräsin todellisuuteen uuden vuoden aattona käytyäni vaa’lla. Juttelin pt:n kanssa ja hän iski sähköpostiin ruokavalion jota noudatan nyt siis maaliskuun loppuun saakka. Kyseinen ruokavalio on tällä hetkellä todella suosittu varsinkin treenaajien keskuudessa ja olen kuullut parin kaverin jo noudattavan sitä. Siihen ei kuulu yhtään herkkupäivää eikä aterioiden ulkopuolella syödä mitään. Vettä pitää juoda vähintään kaksi max. kolme litraa päivässä. Mausteista kannattaa käyttää vain tulisimpia niiden termogeenisen vaikutuksen vuoksi (ei saa sisältää suolaa eikä sokeria.) Lisäksi kaikki annokset punnitaan tarkkaan.

pc305123.jpg

Minulle toimii todella hyvin tällainen kontrolloitu ja vähän neuroottinen ruokavalio. Lisäksi kuulun selkärangattomiin, joten minulle ei kannata antaa lupaa herkkupäiviin. Itsepetos on niin ihanaa, kun on pari palaa suklaata suussa ja telkkarissa vaikka se Gossip Girl ;). En jaa ohjetta gramman tarkkuudella, koska se on minulle tehty. Aion myös syödä kakkua synttärijuhlissa ja silloin tällöin hemmotella itseäni esimerkiksi sushilla tai kunnollisella lounaalla seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Mietin monta kertaa, että uskallanko jakaa ruokavalion, mutta koska se on terveellinen ja sisältää kaikki tarvittavat aineet niin voin sen jakaa. Annokset ovat muuten aika reiluja, ainakin reilumpia mitä itse olen tottunut syömään, joten ruokavalion aikana saa syödä kunnon annoksia. Rahkaa esimerkiksi 250 gramman purkki kerrallaan jne. Muista myös syödä jokaisella aterialla.

Näin se menee:

Aamiainen
kaurapuuroa, raejuustoa ja pakastemarjoja
Omega3 2kpl

Lounas
kanaa, jauhelihaa tai kalaa
raejuustoa ja vihanneksia vapaavalinnaisesti
oliiviöljyä

Välipala
maitorahkaa ja pakastemarjoja

Päivällinen
kanaa, naudanlihaa tai kalaa
riisiä, pastaa tai perunaa
vihanneksia vapaavalinnaisesti

Iltapala
maitorahkaa, pakastemarjoja ja vehnälesettä
Omega3 2kpl

Ruoissa pitää muistaa käyttää suolaa.

Muistakaa kuitenkin, että tärkeintä on rakastaa itseään, liikkua ja nauttia elämästä. Laihduttaminen ei tee onnelliseksi tai autuaaksi. Kalastajan vaimo kirjoitti mielestäni todella hyvin tästä aiheesta viime viikolla täällä.

——————————————————-

Jos kuitenkin haluat nauttia jatkossa hyvästä ruoasta etkä välitä rahkasta, niin yllä olevissa kuvissa komeilee Espanjalaisen ystäväni minulle opettamia herkkuja, joiden reseptit menevät suurin piirtein näin:

Tortilla de patatas, eli espanjalainen munakas tehdään seuraavasti:
Viipaloi 4-5 perunaa ohuiksi siivuiksi raakana ja paista ne reilussa öjyssä (öljyä niin, että perunaviipaleet juuri peittyy) paistinpannulla tai kasarissa. Jos pidät sipulista niin lisää ne perunoiden sekaan muutaman minuutin kuluttua. Perunoita voi käännellä ja vähän muussailla sitä mukaa kun ne pehmenevät. Kun perunat vähän ruskistuvat (vain vähän) kaada perunat ja öljy lävikköön ja ota öljy talteen. 

Kaada perunat takaisin pannulle ja sekoita mukaan 6 vatkattua munaa, suolaa ja pippuria. Anna paistua niin kauan, että munat ovat kypsyneet ja hyytyneet. Käännä tortilla lautasen avulla ja kypsennä toinenkin puoli. Lopuksi kumoa lautaselle ja tarjoile.

Bruschettaan löydät hyvän ohjeen esimerkiksi täältä. Itse jätin noista tekemistäni sipulin pois ja laitoin vielä kapriksia ja oliiveja sekaan. Lisäksi tein siitä sauvasekoittimella vähän tapenaden kaltaista.

Kolmantena tarjolla oli tuorejuustoa, johon olin laittanut tonnikalaa ja kapriksia. Tein siitä myös sauvasekoittimella vähän sileämpää. Määrät olivat suunnilleen seuraavat: 1 prk tuorejuustoa n. 250 g, 1 prk tonnikalaa ja teelusikallinen kapriksia. Tahnan levitin pienessä määrässä öljyä ruskistetun leivän päälle.

Viininä oli häämatkalta tuotua Italialaista Chiantia.

————————————————————-

Nautinnollista viikonloppua!
 

 

suhteet oma-elama liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.