Raskaana ja baarissa

Kahvia, kiitos!

Tapasin eilen erästä ystävääni Mallaskukossa, mukavassa olutpubissa, jossa olen muutaman kerran aikaisemminkin käynyt. Jos en olisi äskettäin lukenut Vau.fi-sivustolta juttua raskaana olevasta toimittajasta, joka sai osakseen mulkoilua ja ihmettelyä juodessaan baarissa alkoholitonta olutta, en varmaan olisi kokenut oloani niin kiusalliseksi astuessani sisälle Mallaskukkoon. Olen jo niin näkyvästi raskaana, että vatsani pyöreyttä ei varmaan kukaan enää erehdy pitämään sellaisena turvotuksena, johon kannattaisi nauttia purkillinen Activiaa. Mallaskukossa katseltiin Tappara-Kärpät-finaaliottelua, mutta jännittävästä matsista huolimatta monen asiakkaan katse kyllä viipyi pallomahassani.

Olin koko päivän vatvonut mielessäni, että uskaltaisinko tilata alkoholittoman oluen - entä jos joku luulee, että juon oikeaa olutta? No, mitä sitten, vaikka joku luulisi, tiedänhän itse, miten asia on. Mutta kestänkö mahdollisia pahansuopia katseita tai kommentteja? Lopulta jänistin ja tilasin karpalomehun, jonka tilattuani mietin jo vainoharhaisena, että joku varmaan ajattelee minun juovan karpalolonkeroa. Kävellessämme baarin poikki nurkkapöytään olin koko ajan kiusallisen tietoinen siitä, että olen raskaana ja baarissa. 

Karpalomehu oli hyvää ja tilasin illan aikana vielä toisen. Sen tilaaminen ei ollut yhtään sen helpompaa kuin ensimmäisenkään lasillisen, vaikka olimme ystäväni kanssa saaneet istua ihan rauhassa koko illan - kukaan ei missään vaiheessa tullut tivaamaan, että mitä teen baarissa, vaikka olen raskaana ja että mitähän lasissani mahtaa olla.

Jos en olisi niin hiljattain lukenut sitä Vau.fi-toimittajan artikkelia, olisinkohan tuntenut oloani yhtä epävarmaksi? En tiedä, tuskinpa. En olisi ehkä tullut edes ajatelleeksi, että joku saattaisi paheksua odottavan äidin baarissa istumista. 

Onko teillä muilla raskaana olleilla tai olevilla kokemuksia pubireissuista odotusaikana tai alkoholittomien juomien nauttimisesta julkisesti? Olisi mielenkiintoista kuulla muidenkin kokemuksia.

Kommentit

Murun kera

Mä kävin baareissa ihan tavalliseen tahtiin kuin aikaisemminkin (mikä ei siis ollut erityisen ahkeraan, mutta silloin tällöin). Join yleensä teetä, limpparia tai alkoholitonta olutta. Näistä ehkä teenjuojana koin olevani väärässä paikassa. Ihan siitä syystä, että suurimman osan baareista teevalikoima on aika rajoittunut, joten sitä ikään kuin kokee, että tätä ei täällä ole kenelläkään syytä juoda.

En itse huomannut, että kukaan olisi ikinä tuijotellut, mutta olin kyllä aina seurassa, mikä ehkä hieman vaimensi ympäristön tiedostamista. Mietin kyllä muuten, että mitäköhän ihmiset kuvittelevat mun juovan, kun heilun tuoppi kädessä, mutta ikinä ei kukaan tullut mulle avautumaan tai edes tosiaan mulkoillut muhun päin. Ehkä enemmän mietin sitä, että jos olisin ennen omaa raskautumistani nähnyt pallomahan baarissa tuoppia juomassa, niin olisin varmaan olettanut tuopissa olevan (alkoholillista) olutta. Nykyään taitaa oletus olla hieman toisenlainen.

Raskausaikana en myöskään kokenut sellaisia seikkoja, kuin vieraan ihmisen tunkemista silittelemään raskausmahaa tai vieraan ihmisen tunkemista aukomaan päätään moraalittomista ostoksista. Kukaan ei oikeastaan puuttunut millään lailla mun toimintaani, mikä oli mielenkiintoista, koska olin jotenkin kuvitellut, että raskaana olevat ovat ikään kuin yhteiskunnan riistaa.

Raskausmaha kyllä yleisesti on sellainen huomionherättäjä, että ihmisten katseet kyllä pysähtyy siihen. Lähinnä koin ihmisten reaktiot hauskoina: joko hirveästi yritettiin olla tiedostamatta mahaa, tai sitten seurasi se vieraan ihmisen kannustava ja lämmin hymy :) Ei siihen mahaan siis neutraalisti suhtauduta, mutta kukaan ei juttusille ryhtynyt mahan vuoksi.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Musta tuntuu koko ajan vahvemmin ja vahvemmin, että se mun eilinen epämukava olo johtui tosiaan pitkälti siitä artikkelista. En muista, että olisin ekassa raskaudessa paljon pohtinut vastaavia asioita ja turhahan niillä onkaan päätänsä vaivata :)

Munkaan raskausmahaa (tässä ja edellisessä raskaudessa) ei ole kukaan täysin tuntematon kommentoinut/silitellyt ja olisihan se aika outoa, jos joku ventovieras tulisi yhtäkkiä kyselemään tai pahimmassa tapauksessa lääppimään mun mahaa. 

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mä muistan äkkiseltään olleeni baarissa raskaana ollessani vaan kerran (muutaman kerran myös päiväsaikaan, mutta silloin käytiin vaan juomassa yhdet kahvit tai limut, joten ei lasketa sitä). Ilta-/yöaikaan siis olin sen yhden kerran ja mun maha ei ollut erityisen muhkea vielä tuolloin. Kyllä sen kuitenkin jotkut huomasivat ja muutaman pahankin katseen sain. Lasissa mulla oli illan aikana vettä tai limua, joten niistä tuskin johtuivat, mutta kun eksyin kavereiden kanssa tanssilattialle, niin auta armias! Hyvä, ettei eräs viereisessä pöydässä istunut rouva tiputtanut silmiä päästään sen mulkoilun seurana. Eräs vieressä tanssinut katsoi taas mun mahaa sen näköisenä, että pelkäsi sen varmaan olevan tarttuvaa laatua. :D Pääosin koin kuitenkin, että sain olla ihan rauhaksiin ja puolitututkin tulivat ihan spontaanisti vaan onnittelemaan ilman silmien pyörittelyä. :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ehkä se rouva pelkäsi, että sä synnytät sinne tanssilattialle tai jotain vastaavaa :)

Mä en tiedä, olinko vaan erityisen herkällä tuulella eilen, mutta mun mielestä yks tyyppi ainakin katsoi vähän ihmetellen mun olemusta. (Todennäköisesti kyseessä oli vain mun omat harhaluulot :)) Ja mitä väliä sillä tosiaan edes olisi, vaikka joku paheksuisi - ei siinä mun mielestä ole mitään väärää, että käy raskaana ollessaan ulkona eikä linnoittaudu neljän seinän sisälle pesimään.

Mimosa

Ekassa raskaudessa käytii miehen kanssa keikoilla ja yhellä festarilla. Mitään katseita/kommentteja en saanut koskaan. Itseasiassa toivoin, että raskaus oltais otettu ainakin noilla keikoilla vähän paremmin huomioon. Jengi töni ja änki ihan kiitettävästi, eikä mitään tietoa, että kukaan väistäis yms.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

No tuo on kyllä kurjaa, jos muu porukka ei osaa tai halua yhtään varoa. :/ toisaalta jossain keikkatilanteessa sitä raskausmahaa ei välttämättä niin hyvin edes hoksata, ehkä se änkeminen johtui osittain myös siitä? :)

Eilisen lupaukset

Oltiin muutama vuosi sitten jokilaivalla kahden selvästi raskaana olevan kaverin kanssa. Omassa lasissa oli lonkeroa ja muilla mehua. Saatiin pitkiä katseita aika lailla, mutta ei mitään selkeää paheksuntaa. Njaaa, ehkä sen sokki-ilmeen voi sellaiseksi laskea. 

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mun mielestä sellainen ajattelu, että raskaana olevan täytyisi pysytellä kotioloissa, on aika outo. Toki ymmärrän, että kun on raskaana, sitä raskausmahaa täytyy siinä mielessä suojella, että ei nyt mene vaikkapa karatetunnille mutta kyllähän sitä töissäkin käydään aika loppumetreille, joten miksi ei saisi liikkua iltasellakin ihmisten ilmoilla? Näistä kommenteista on tullut sellainen yleisvaikutelma, että aika moni on saanut paheksuvia tai vähintään ihmetteleviä katseita osakseen, kun on mennyt paikkaan, jossa on mahdollisuus ostaa alkoholia. Onkohan se ihmettelyn syy pelkästään se baari- tms. ympäristö vai liittyykö se yleisemmin siihen, että odottajan pitäisi tosiaan vain rakentaa pesää kotona. 

Auttaisikohan paheksujien oloa, jos baareista saisi halutessaan sellaisen lasin, jossa lukisi isoin kirjaimin, että sisältö on alkoholitonta :D

Torey
Näissä neliöissä

Ainoa paikka jonka totesin olevan itselleni väärä sinä kesänä kun olin viimeisilläni, oli festarit. Juurikin sen takia etten olisi kyennyt ihmispaljoudessa enää vatsaani suojelemaan. Muuten olisin vointini puolesta voinut mennäkin. :D

karkkimaria

Viime raskauden aikana oltiin kesällä jossain 30 viikon tietämillä Maija Vilkkumaan keikalla miehen ja ystävien kanssa. Mä en tiedä mitä ympärillä on tapahtunut tai kuinka moni vatsaan kiinnitti huomiota, kun olen niin eläytynyt keikkaan. Maija on vaan niin <3

mutta miehen käytös jäi kyllä mieleen elävästi. Tuona iltana tais isänvaistot herätä, sillä tavoistaan poiketen hän seisoi lähes koko keikan erillään kavereistaan mun takana mahasta kiinni pitäen ja tuuppi hänen mielestään liian lähelle tulleet pois päin, niin ettei mun tarvinnut pelätä tönijöitä. Aluksi käytös ihmetytti, mutta oli se lopulta ihanaakin. Mun ja vauvan suojelija. <3

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ihana mies :)

karkkimaria

Onhan sillä hetkensä! :)

lfdv (Ei varmistettu)

Yhdellä ravintolareissulla (ei siis edes baarissa, vaan ihan ruokaravintolassa) yksi n. 60-v. rouvashenkilö tuijotteli lähes koko illan hyvin hyvin paheksuvasti, kun join alkudrinkiksi ginger alea kuohuviinilasista :D Hän ei tainnut nähdä, mitä lasiin kaadettiin, joten lasin sisältö meni kuohuviinistä.

Tilanne oli mielestäni koominen, mutta välillä hieman otti pattiinkin. Melkein menin sanomaan hänelle, että btw juon limpparia. Mutta sitten ajattelin, ettei asia kuulu hänelle. Pyöritelköön silmiään vaikka kuinka :)

T. Nyt jo 6-kuukautisen mamma

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Hyvä asenne - munkin olisi vain pitänyt olla rohkeampi ja tilata se alkoholiton olut ja olla vähät välittämättä, jos joku olisi luullut, että juon tavallista olutta. 

Torey
Näissä neliöissä

Itse kävin kolme vuotta sitten ison palmomahani kanssa Klubilla katsomassa SMG:tä ja en tainnut kovinkaan paljoa saada katseita. Syynä oli varmastikin se, että ihmiset ymmärsivät minun tulleen paikalle musiikin, eikä juomapuolen takia. :)

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mä olin raskaanaollessa baarissa muutaman kerran. Siis sellaisissa vähän rauhallisemmissa paikoissa, en ehkä täyteenahdettuun yökerhoon olisi lähtenyt pomppimaan... Usein mulla oli lasissa limpparia tai jotain muuta selkeästi alkoholittomalta näyttävää, joten mitään pahoja katseita en ainakaan huomannut. Kerran tilasin ginger alen, ja tarjoilija vitsaili pöytään tuodessaan että "tässä on sulle tää jekkubattery, triplana. ;)", eli ihan hyväntuulisesti ja huumorilla muhun ja valtavaan mahaani yleensä suhtauduttiin.

Alle kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa olin firman pikkujouluissa, ja ai että oli hauskaa! Laitoin jalalla koreaksi niin paljon kuin selkäkivut vain antoi myöten! :D

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kiva kuulla noin positiivisista kokemuksista :) 

Vau mikä vauva!

Mä olin kavereiden kanssa syömässä raskauden puolivälin tienoilla ja tilasin VIINIÄ (hörpin sen 12cl illan parin tunnin aikana). Enpä kyllä tiedä huomasko mahaa edes muut, vaikka maha oli jo pullollaan mut takki päällä ja pöydässä istuen se ei hämärässä ravintolassa hirveemmin erottunut. Tarjoilija ei ainakaan mulkoillut. Itekin kyllä mietin ton artikkelin lukemisen jälkeen, että tuskinpa oisin enää "uskaltanut"... varsinaisesti baarissa en tainnut käydä, mut kesän aikana juomia hörpitään tietysti muutenkin. En muista että kukaan ois tuijotellut jos join alkoholitonta tai maistoin tavallistakin, ehkä kun alkoholi raskaana ei oo itellekään sellanen peikko, niin ei huomaa muidenkaan mahdollisia reaktioita.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mä muuten tilasin raskaana ollessa pari kertaa ravintolassa 4cl viiniä. Enkä sitäkään juurikaan juonut, vaan haistelin ja kuvittelin juovani. Se riitti omaan illuusioon että syö ja juo niinkuin ennenkin, eikä niinkuin pahoinvoiva valas. Ja halvaksikin tuli! :D

Murun kera

Mä maistoin loppuraskaudesta miehen viinilasista, kun omassa oli sitä ainoaa jokseenkin hyvää alkoholitonta viiniä. Ei ole viini ikinä maistunut niin hyvältä! Eikä varmaan tule maistumaankaan :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Muistatko vielä, minkä merkkistä alkoholitonta viiniä joit? Mä muistan edellisestä raskaudesta hämärästi jonkun alkoholittoman valkoviinin, joka oli oikeastikin tosi hyvää, mutta en muista sitä merkkiä.

Murun kera

se oli Torresin punkkua. Aika marjaisaa, mutta kyllä se viinistä meni siinä kohtaa kun aitoa kamaa ei ollut juonut n. puoleen vuoteen :D Mutta se miehen punkku.. huhhuh! Hajukin sai miettimään jotain ihanaa tunkkaista tupakkahuonetta puupaneeleineen ja kristallikarahveineen. Valkkaria mä en tainnut kokeillakaan.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Hei, nyt mä muistankin, että se valkkarikin oli Torresia! Torres Natureo Free :) oli tosi hyvää. 

Stazzy
Stazzy

Siinä vaiheessa kun mahani alkoi näkyä, oli kesä, joten terasseilla tuli kyllä joskus istuttua. Ja muutenkin kahviloissa ja restauranteissa. Varsinaisia baareja harrastan hyvin harvakseltaan olin raskaana tai en. Asun Ranskassa ja täällä suhtautuminen alkoholiin ja ravintoloihin on muutenkin mutkattomampaa, joten en muista että minua olisi mitenkään kummasti katsottu. Suomessa käydessäni istuin terassilla kavereiden kanssa ja muistan tilanneeni nimenomaan alkoholitonta olutta. En varmaan edes tajunnut, että joku olisi voinut katsoa pahasti. Niin sitä on tottunut täkäläiseen meininkiin.

(Vaikka tunnustan, että minä katson, jos en pahasti niin hiukan (lasta) säälien kun näen tupakoivia odottajia...)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Täytyy myöntää, että mua kyllä ärsyttää ne tupakoitsijat, jotka polttelevat samalla kun työntävät lastenvaunuja. Mun mielestä se vaan jotenkin on väärin altistaa muita passiiviselle tupakoinnille, varsinkin puolustuskyvyttömiä lapsia, jotka eivät voi siirtyä tupakoivasta kauemmas.

harhaanjohtava

Harrastukseni on karaoke ja kyllä sitä tuli käytyä lauleskelemassa isollakin mahalla. Yksi kerta on kuitenkin jäänyt mieleen ylitse muiden. Oltiin minulle vieraassa pitäjässä. Karaokea lauleskelin pienessä pubissa ja kävin tiskiltä tilaamassa Pommacin. Tarjoilijat naureskelivat hetken keskenään ja kaatoivat pommacini oluttuoppiin... Osoittautui vähän turhankin hyväksi vitsiksi, koska ne ihmisten katseet porautuivat. Voi juku mua hävetti! Meidän kuskikin alkoi pöydässä saarnata mulle alkoholin vaikutuksista sikiöön!

Tosin, en sitten tiedä, että johtuiko ne ihmisten ilkeät katseet siitä, että olin raskaana ja join jotain oluen näköistä vai siitä, että olin raskaana, baarissa ja näytin korkeintaan 14-vuotiaalta...

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Voin kuvitella, että siinä on monen pää kääntynyt, jos vielä näytitkin niin nuorelta :D

Kommentoi