Saanko esitellä: Wilfa Svart Presisjon
Yhteistyössä: Wilfa
Nokkelimmat teistä ovat saattaneet hoksata, että minä tykkään kahvista. Ihan sillä lailla maltillisesti tietenkin (KAHVIADDIKTI!).
Olen ympäröinyt itseni kahviaiheisilla sitaateilla, kirjoilla ja tauluilla, puhumattakaan kahvimukeista, joita meillä roikkuu vähän siellä sun täällä, koska kahvimukeissa on jotain niin ihanaa. Psykiatrit varmasti kilpailisivat siitä, kenen sohvalle saisin kellahtaa analysoitavaksi, niin kovasti minä kahvia ja kahvikulttuuria rakastan.
Rakkaudessani on kuitenkin ollut pieni särö viime aikoina, sellainen kitkerän katkera sävy, jossa on ollut mukana aavistus pohjaan palamista ja ripaus pinttynyttä kahvirasvaa. Rupesimme mieheni kanssa epäilemään, että vanha keittimemme on tullut pikkuhiljaa tiensä päähän, olihan se jo lähemmäs kymmenen vuoden ikäinen. Jos totta puhutaan, ongelmana ei niinkään ollut keittimen ikä vaan se, että olimme alusta alkaen toimineet keittimen kanssa vastoin sitä kaikkein tärkeintä sääntöä, joka kahvinkeittäjillä on – käytimme kahvinkeittimen omaa kannua veden kaatamiseen. Vettähän ei saisi koskaan, ei ikinä, kaataa kahvinkeittimeen kahvipannulla, sillä kahvin sisältämä rasva pinttyy kiinni keittimeen sillä lopputuloksella, että kahvi alkaa maistua joltain aivan muulta kuin sen pitäisi. Siinä vaiheessa, kun oma luottokahvinikin alkoi maistua lähinnä seisoneelta huoltsikkamokalta, pyysin Wilfaa apuun.
Sainkin Wilfalta testattavakseni Wilfa Svart Presisjon -keittimen, jossa on yksi aivan ylivertainen ominaisuus – vesisäiliö on helposti irrotettavissa alustastaan eli kylmän veden voi kaataa suoraan hanasta säiliöön. Tällä tavalla kahvinkeitin pysyy puhtaana ja kahvinjuoja tyytyväisenä. Lisäksi keittimen pumppu vielä imaisee vesisäiliön niin tyhjäksi, ettei kahvinkeittimeen jää vettä kalkkiintumaan.
Miltä se Wilfalla keitetty kahvi sitten maistuu? Aika kuvailevaa on varmaan se, että kun ensimmäisen kerran maistoin Wilfalla keitettyä kahvikupillista, silmiini kihahtivat onnen kyyneleet. En ollut osannut ajatellakaan, että kahvi voisi maistua niin hyvältä. Pehmeältä, samettiselta, täyteläiseltä – kaikin puolin täydelliseltä. Mutta onhan se loogista: kun keitin pysyy puhtaana ja muutkin asiat ovat kunnossa (raikas, kylmä vesi ja tarpeeksi tuore, hyvänlaatuinen kahvi), kahvi voi ihan oikeasti olla mitä ihanin makuelämys, eikä pelkästään se välttämätön paha, jota ”nautitaan” vähän joka välissä, vaikka maku vähän saakin irvistelemään.
Wilfa Svart Presisjon -keittimessä on myös panostettu siihen, että sopiva veden ja kahvin suhde on helposti mitattavissa. Vesisäiliöön on merkitty grammamäärät, joten halutessasi voit punnita kahvin keittiövaa’alla ja olla varma siitä, että keität grammalleen oikein mitoitettua kahvia. Myös mittalusikassa on grammamäärät, joiden avulla on helppo laskea, kuinka paljon kahvia tarvitaan.
Keittimessä on myös Flow Control eli säädettävä tippalukko, jonka avulla voidaan valita sopiva uuttonopeus. Sekin riippuu keitettävän kahvin määrästä (ja omista mieltymyksistä). Kahvin lämpötila pysyy optimaalisena koko uuttoprosessin ajan ja tunnin kuluttua keittämisestä keitin napsahtaa pois päältä.
Kaltaiseni coffee lover on kyllä tosi tyytyväinen ja onnellinen tästä uudesta kahvinkeittimestämme. Kahvi maistuu siltä kuin sen pitääkin ja kaiken lisäksi keitin näyttää kauniilta ja modernilta. Ulkonäkö on viimeistelty virtanappulaa myöten – täytyy myöntää, että olemme kerran jos toisenkin mieheni kanssa ihastelleet himmeänä hohtavaa virtanappia aamuhämärässä.
Miten teillä keitetään kahvia? Oletteko sortuneet kahvinkeittäjien helmasyntiin kaatamalla keittimen omalla pannulla vettä säiliöön?
(Kuvat S. Aaltonen)