Pääsiäinen

Vihdoin koitti pääsiäinen ja pitkä vapaa! Sääkin taitaa meitä helliä oikein urakalla, joten mikäpä ihmisen tässä ollessa. Jaksoon pääsee tästä

Me tehtiin pääsiäismuna testi ja tuli niiiiin paha olo!! Munia meillä oli:

  1. My Little Pony: maito-valkosuklaa, jossa on tähtiä. Saatiin pakkauksesta mini frisbee (jota ei ihan osattu koota)
  2. Panda – maito-valkosuklaa, jossa on tähtiä, leluna tuli muistipelikortit.
  3. Mauri Kunnas – perus suklaa muna, tylsä maku, jotenkin hieman kitkerä. Saatiin lahjaksi magneetti, mikä oli aika jees!
  4. Kinder-munan kaikki tuntee, saatiin ihmeellinen vihreä lennokki! (Hannan vinkki – punnitkaa kinderit, painavat kinderit sisältää lelun!! :D)
  5. Lidl:n rakeita sisältävä muna, merkiltään Favorina. Ei ylläriä, ihanan värikkäitä rakeita vain.
  6. Lidl:n valkosuklaa-karhunvatukka muna! Ihana pinkkirouhe ja ihan supervaikea rikkoa, mutta tuoksuu lakritsalta. Maistui hieman marjaisalta, mutta aika vahva kaakaovoin maku ja on paksu!
  7. Lidl:n riisimaitosuklaa munanen! Myös vaikea rikkoa (yritin hakata pöytää vasten). Maistui popparilta, joka oli kuorrutettu suklaalla, nam!
  8. Vegaaninen muna Moo-freeltä. Tuoksuu vahvasti tummalta suklaalta, mutta ihana appelsiinin maku vei kyllä kielen mennessään. Suu jäi raikkaaksi, eikä erottaisi ”perus” munista
  9. Artesaanimunat! Chjokolta. Makuina oli ruby, tumma- ja ja valkosuklaa. Ruby oli ihan ok, vahva marjainen jälkimaku on ihanaa… Tummasuklaa oli oikein herkkua, mutta valkosuklaa oli täydellinen!
  10. Mahtimuna! Chjokolta taas, se oli iso ja ihana ja maultaan valkosuklaa! Sisällä oli suklaanappeja, jotka oli mauiltaan ruby, toffeen makuisia (Hannan mielestä maistui kahvilta) ja tummaa suklaata (jota mulla ei ollut :D).
osa pikkuisista munista

Tiesitkö:

  • Pääsiäisen paikka päätettiin Nikean kirkolliskokouksessa vuonna 325. Jolloin haluttiin, että pääsiäispäivää vietetään itämaisen kalenterin pohjalta, kevätpäivän tasauksen ja täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
  • Aikaisintaan 22.3:tta ja viimeisintään 25.4:ttä
  • Sato-onnea toi valkeiden polttaminen & esim. siivous kuului isona osana pääsiäiseen!
  • Hiljainen viikko starttaa pääsiäisen ja päivien nimiä on ollut (sulkeissa selitykset): malkamaanantai (kuinka, et huomaa malkaa omassa silmässä), tikkutiistai (hyvää onnea tuottavia sytykkeitä), kellokeskiviikko (karja päästettiin ulos kello kaulassa), kiirastorstai (kiira peloteltiin pois räminällä), pitkäperjantai (päivä jona saatettiin tehdä onnea tuottava para), lankalauantai (lankojen värjäys päivä, sekä kokkojen sytyttämisen päivä), sukkasunnuntai (hedelmällisyyttä juhlittiin paljain jaloin). Tsekkaa kaikki täsmennykset tästä Ylen artikkelista
  • Munia keitettiin talon väelle ja annettiin lahjaksi virpojille!
Herkkuja
  • Pääsiäisenä tehtiin taikoja, joilla varmistettiin, ettei terä vahingoita vuoden aikana! Esim. nukuttiin kirves tyynyn alla, seuraavana aamuna kierrettin pään, keskiruumiin ja jalkojen ympäri –  yhdesti vastapäivään & kahdesti myötäpäivään, jonka jälkeen nuolaistiin terää kolme kertaa, hyyi!.  Toinen tapa oli sitten pitää kirves yön sängyn alla ja otettiin aamulla esiin, astuttiin kirveen lappeen päälle ja näin vältyttiin ”kirveen puremalta” siltä vuodelta.
  • Pääsiäisenä nuoret rakensivat hakatarhoja, joissa tanssittiin ja leikittiin! Myös keinuja rakenneltiin ja se niiden pihalle tupsahti keinu ensimmäisenä, sai paljon onnea osakseen… Kiikkumisesta riippui myös onni seuraavalle vuodelle, että kannatti kiikkua ja lujaa!
  • Jalkapohjia vahvistettiin juoksemalla avojaloin lastukoilla.
  • Nuoret tytöt noutivat ennen variksen raakkumista vettä, jolla he pesivät naamansa ja saivat kauniin vaalean hipiän kesäksi! Ja muutakin ihanaa elinvoimaa!
  • Punainen väri kuvasi elämän voimaa
  • Virpominen levisi Karjalasta ja Savosta sotien jälkeen. Nukkuvia perheenjäseniä voitiin herätellä paukuttelemalla pajunoksaa esim. heidän jalkapohjiin 😀
  • Ensimmäisiä kertoja sana Pääsiäinen on suomenkielessä ollut ”Päsieinen”ja ei ehkä yllättävää, mutta sana on Mikael Agricolan kehittämä, joka viittaa mm. paastosta pääsemiseen
  • Se ketä kosketettiin pajunoksalla sai voimaa uudistavasta elinvoimasta
  • 300-luvulla alettiin kulkemaan ”Via Crucista” eli ristin tietä, eli joukkokulkua!

    Jättimuna!

Hieman eri päivistä:

  • Kiirastorstaina puhdistettiin pihoja ja karkotettiin kiiraita esim. kelloilla ja tulilla. Myös käärmeiden sanottiin lähtevän huiteriin tällä menetelmällä
  • Katollinenkirkko ajatteli, että kiirastorstaina puhdistaudutaan synnteistä ja kansa ajatteli, että nyt on suursiivouspäivä! Kuuraustorstai sanoisin itse… Risaiset vaatteet heitettiin pois ja parta ajeltiin, sekä kynnet leikattiin. Hyvä edes joskus olla siisti…
  • Kiirastorstaina alttarityhjennetään kaikesta ja samalla sammutellaan kynttilät, jotka symboloivat opetuslasten nukahtamista Jeesuksen rukoillessa Getsemanen puutarhassa… Lopulta myös Jeesuksen ”kynttilä” sammuu.
  • Pitkänäperjantaina Länsi-Suomessa pääsiäisyönä karkotettiin tulilla pääsiäisämmiä (:,D), pääsiäisnoitia eli trulleja.
  • Alttarilla on usein viisi ruusua kuvaamassa Jeesuksen viittä haavaa
Ihania suklaanappeja!
  • Pääsiäispäivänä uskottiin, että ”aurinko tanssii, iloitsee, hyppii, lipattaa ja riemuitsee pääsiäisaamuna”. Aamuisin kiivettiin korkeille paikoille auringonvoiman perässä 😀
  • Auringon liikkeistä luettiin merkkejä – hyvänä enteenä jos oli kirkas taivas, pilven läpi nouseva aurinko sitten vastasi sekavaa vuotta ja sateista vuotta enteili himmeä taivas…
  • Pääsiäispäivänä kristikunta venailee ja odottelee, uskottiin, että Jeesuksen ollessa haudassa (joka ikinen vuosi sitten ilmeisesti :D) pahat henget liikkuilevat maassa ja niitä häädetään taioilla esim. tulilla, tienristeyksessä kuunneltiin enteitä, samaa asiaa ajoi rakennuksien katot!
  • Pääsiäispäivänä uskottiin Jeesuksen ilmestyneen opetuslapsille!
  • Pääsiäisaamuna noustiin varhain ja soiteltiin kelloa, se joka sai ensimmäisenä soitettua oli koko vuoden onnekkain! Samalla varmistettiin karjaonnea soittelemalla eri eläinkelloja tai paimentorvea.
  • Sen eläimen jonka näki pääsiäisaamuna, sai sen voimat. Kauniin lintusen näkeminen toi liukas liikkeisyyttä ja naimaonnea, hevonen vahvuutta ja kissa laiskuutta. 😀
  • Pääsiäisen jälkeen Karjalassa vietettiin ”Kuolleiden pääsiäistä”, pääsiäisen jälkeisenä toisena tiistaina käytiin kalmistossa laulemassa itkuvirsiä ja vietiin vainajan herkkuruokia.

    Lahjuksia

Symbolit
– Pupu: hedelmällisyyden symboli.  Liittyy myös Eastre eli Eostre eli Ostaraan, joka on vanha anglosaksinen kevään ja aamun nousun jumalatar.. Eostren uskottiin tulevan pääsiäisen aikaan maan päälle jäniksenä ja munivansa värikkäitä munia.. Jänis nukkuu silmät auki toisinaan, mikä taas on vertauskuva ”vapahtajasta, joka ei jäänytkään ikiuneen”. Osa ruuista annettiin linnuille, osa köyhille ja osa jäi hautakummuille

  • Pääsiäismuna – kanat, kananmunat ja tiput on yllärii, elämän ja syntymän symboleja. Yllätykset sisällä sitten kuvaavat ”hautaa, josta Jeesus pompsahti pois”
  • Pääsiäiskukko – paljon kirkkotaiteessa käytetty valppauden ja kestävyyden symbolina. Kukon voi löytää monen kellotapulin ja kirkon huipulta, kukko havahdutti Pietarin… Lapsille munivassa kukossa on risteytynyt pääsiäispupu ja aapiskukko!
  • Eri kukkaset on symboloineet ylösnousemusta

– –
Meidän top 3 munat oli
H:

  1. Kinder
  2. Chjokon valkosuklaa
  3. Vegaaninen muna Moo-freeltä.

A:

  1. Valkosuklaa jättimuna (estetiikasta niin iso plussa)
  2. Kinder
  3. Vegaaninen muna! (Näitä saa luontaistuotekaupasta)

Tervetuloa vielä sitten meidän projekteihin: Kiirastorstain messu 18.4 – Mikaelinkirkossa Kontulassa klo 19, täältä lisätietoa ja toiset tervetulot Via Crucis – pääsiäisvaellukseen 20.4:ttä klo 21.00 alkaen Kaisaniemen puistosta – Suomen Pankille ja sieltä Tuomiokirkolle! Mahtava esitys tulossa ja lisätietoa löytyy täältä

Sulkaisaa ja munaisaa pääsiäistä!

♥: Aiju ja Hanna

Kulttuuri Oma elämä Podcastit Tapahtumat ja juhlat