Henkisyys

Näin tulla tupsahdettiin huhtikuuhun, mahtavaa, kesähän on ihan kohta! Meillä napsahti jo jakso 8, jonka voi kuulla: täältä

Tänään mietittiin omaa ja muiden henkisyyttä. Hanna löysi jonkun määritelmän henkisyydestä ”rauhan ja mielen tasapainon tunteena”, ei hajuakaan mistä, mutta kuulostaa mielestäni ihan hyvältä. Nykyaikana hengellisyys tuntuu olevan aika kuuma peruna ihmisille, ehkä tieteen vaikutuksesta, mutta varmasti myös siitä, että henkisyys liitetään vahvasti uskontoihin ja meidän kuplassa kristinuskoon.

Tässähän se tönöttää, varmaan kaikille ainakin Helsingissä asuville hyvinkin tuttu rakennus

Hengellisyyttähän on kuitenkin aivan todella paljon, jollekin jooga voi olla henkisyyttä ja ehkä toiselle sitten vaikka mökillä istuminen. Mietittiin myös minkä vuoksi jooga ja kristillisyys ovat ristiriidassa vai ovatko? Hannalle jooga on jumppaa, itselle oikein jooga ei toimi – tulen aina sairaaksi sen jälkeen, aina, joten ei kiitos 😀

Hengellisyydessa Hanna putoaa agnostikkojen lokeroon, allekirjoittanut taas putoaa kristinuskoon laatikkoon. Hupaisaakin tässä ehkä on, että Hanna on papin kanssa naimisissa, mutta sallittakoon jokaiselle oma tapansa uskoa.

Minkälaista on sitten elellä papin kanssa? Hannalle ja hänen miehelleen olettamuksena oli mennä kirkossa naimisiin, heidän vihkikaavansa oli hieman pidempi kuin normaalista, mutta normaali elämässä se ei kuitenkaan näy niin vahvasti, päällepäin ei asiaa huomaisi. Kirkossa käydään toki ehkä keskimääräistä suomalaista kirkossa kävijää enemmän.

Meidän molempien kaveripiirissä hengellisyyttä löytyy laajasti luonnonuskonnoista ateisteihin. Molempien ajatusmaailmassa ollaan käyty tutkimassa esimerkiksi wiccalaisuutta, itse siihen tutustuin ja harjoitin 11-vuotiaasta sinne 14-15 vuotiaaksi, jolloin ”vaihdoin” puolta. Wiccalaisuushan lokeroituu monesti ”yksilö”uskontoihin, sillä sitä harjoitetaan hyvin usein yksin ja kukin aika omalla tavallaan.

Itseäni kyllä nousee kunnioitus muslimeja kohtaan, sillä heidän itsekurinsa on aivan käsittämätön. Mietäänpä jotain paastoa, johon kaikki osallistuvat. Meidän mielestä oli mielenkiintoista, että esimerkiksi kristityt eivät paastoa yhtä innolla, vaikka Raamatussa puhutaan paljonkin paastosta ja sen hyödyistä. Kristityt tuntuvat paastoavan enemmän jostain somesta tai vastaavasta. Itse kuitenkin tunnun paljon kristittyjäkin, jotka paastoavat vaikkapa vuoden aluksi 30 päivää putkeen ja puhutaan paastosta, jossa juodaan vain vettä ja ruokana on lämmintä vettä, johon sekoitettu lihaliemikuutio. Harvapa tuohonkaan pystyy, oli se sitten uskonnollinen rituaali tai kehonpuhdistuskuuri.

Yksi mielenkiintoinen aihe on mielestämme myös kuuluisat saatananpalvonta ja satanismi. Yleensähän nämä aiheet liitetään moneen negatiiviseen asiaan ja monesti näitä kahta sekoitellaankin sujuvasti keskenään, vaikkei näin olekaan. Satanismit uskovat, että he ovat itse oma jumalansa.

Vähän myös käsittelimme muita uskomuksia ja myös vanhan kansan aatteita. Suomessahan saunatontut ja haltiat ovat olleet käytössä, etenkin sauna on ollut ihmisille hyvinkin pyhä paikka. Naistenseksuaalisuutta on myös pidetty vahvana voimana esim. pyllyttäminen, josta voit lukea tästä 

Loppuun voisi vielä heittää lausahduksen, kun Hanna siteerasi vielä kaveriaan:
”Uskonnot on vähän kuin ruokavalio, tee kuin huvittaa, syö mitä huvittaa ja  usko mihin huvittaa, mutta älä erityisen väkisin tuputa kellekään”. 

Eli henkisyyttä kohti ja parempaa ihmisyyttä sitten varmaan myös…

♥#A & H 

kulttuuri podcastit oma-elama syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *