GILI AIR

IMG_0945_Fotor.jpg

Heippa!

J&E: Sunnuntaina otsikoihin nousi Indonesiassa, Lombokin saarta koetelleet maanjäristykset, jotka ulottuivat aina Balille asti. Uutisissa puhuttiin suomalaisesta miehestä, joka jakoi kokemuksiaan Gili Airin saarelta. Kuten ollaankin jo mainittu, mekin oltiin viime syksynä Gili Airin saarella, jossa nyt myös järistys oli aiheuttanut tuhoa ja saanut ihmiset pakenemaan saarelta. Gilin saaret ovat niin pieniä, että esimerkiksi Tsunamihan voisi pyyhkäistä koko saaren yli heittämällä. Kauhea ajatella millaista siellä on järistyksen aikaan ollut. Alettiinkin samalla ikävien uutisten ohessa muistelemaan meidän hyviä kokemuksia Gili Airista.

Gili Air valikoitui meidän kohteeksi siitä syystä, että oltiin kuultu ja luettu paljon Lombokin edustalla olevista pienistä ja kauniista Gilin saarista. Gili Trawangan on nykyään nuorison ja reppureissaajien suosiossa, joten ei haluttu jäädä Trawanganin saarelle. Pienin saarista, Gili Meno, taas on todellakin hyvin pieni ja epäiltiin, ettei sieltä löydy meille tekemistä neljäksi päiväksi. Niimpä päädyttiin saarista keskikokoiseen, Gili Airiin. Gili Air osoittautuikin mielestämme hyväksi valinnaksi.

 

Matka saarelle

Speed boat matkoja ei oltu vielä etukäteen tutkittu tai varattu, vaan oltiin päätetty selvittää asia paikanpäällä. Lopulta päädyttiin varaamaan speed boat matkat balilaisen I love Bali-matkatoimiston kautta, joka osoittautui todella käteväksi paikaksi muutenkin reissumme aikana. Kuljetukset maksoi meille noin 40€ /nenä ja sisälsi autokyydit hotellilta satamaan sekä satamasta meidän seuraavalle hotellille ja tietysti venematkan mennen tullen. Speed boat matka olikin koko reissun inhottavin osuus (ei Jessen mielestä). Matka kesti noin 2 tuntia, mutta siinä kuumuudessa ja turistien matkapahoinvointia haistellessa, matka tuntui vähän pidemmältä. Takaisin tullessa tungettiinkin suosiolla veneen kannelle, mikä vaikutti aluksi hyvältä idealta, mutta osoittautuikin melkein yhtä huonoksi, kuin sisällä kuumuudessa istuminen. Aina veneen osuessa aaltoon, jokainen aalto pyyhkäisi veden koko kannen yli ja kasteli jokaisen kannella olijan. Takaisin Balin mantereelle päästyämme oltiin, kuin suihkussa käyneitä. Kokemus toki sekin.  

 

IMG_6977.JPG

 

Gili Air on aika pieni saari. Saarelta löytyy ravintoloita, kahviloita ja rantaviivaa. Myös jooga-studioita, hotelleja ja bungaloweja on pitkin ”rantakatua”. Ensimmäisenä päivänä vuokrattiin polkupyörät ja pyöräiltiin saari ympäri. Matkaa on vain noin 5 kilometriä, mutta matka ei todellakaan ollut mikään kovin kevyt (varsinkaan niillä lasten maastopyörillä, jotka saatiin). Pyöräiltävää tietä saaren ympärillä meni vain puolet matkasta, toinen puoli matkasta taas oli aivan pehmeää rantahiekkaa, jota oli välillä mahdoton polkea. Ravintolat ja kahvilat ovat painottuneet sataman puolelle saarta, mutta myös saaren sisäosasta saattoi bongata erilaisia paikkoja. Pyöräilypäivän lomassa testattiin muutama ranta ja nautittiin ihanasta lämmöstä. 

Saaren pääuskontona on islam ja pienellä saarella olikin myös moskeija. Ensimmäinen rukouskutsu alkoi kaikumaan ympäri saarta kaiuttimista jo aamulla kukonlaulun aikaan ja viimeinen rukouskutsu kaikui ilmoille illalla ennen nukkumaan menoa. Eläimiä, niin varaaneja, kanoja, kissoja, koiria ja kukkojakin kulki vapaana saaren pienillä savisilla kaduilla ja kujilla, ja työt tehtiin aasien sekä hevosten avulla. Eläinten olot pisti välillä vähän surettamaankin. (varsinkin Elliinaa). 

 

Hotelli

Meidän hotelli sijaitsi vähän saaren sisäosassa päin, alle kilometrin päässä rannasta. 3W Cottages oli pienellä uima-altaalla varustettu hotelli, jossa oli yksi villa, sekä muutama omalla terassilla varustettu huone, joissa oli tyylikkäät ulkosuihkut. Suihkuista kuitenkin tuli onneksi lämmintä vettä. Hotellin löytäminen Gili Airilta oli meidän reissun hankalin osuus, mutta oltiin kyllä tyytyväisiä hotelliin. Meidän huoneen ilmastointi sattui olemaan rikki, ja pelkkä puhallin oli Jessen ja Sannan mielestä vähän tukala siinä kuumuudessa, mutta Elliinaa se ei haitannut. Hotellihuoneessa oli myös kätevä mukaan otettava lamppu, jonka valossa näki iltaisin hyvin kävellä pitkin pimeitä kujia syömään ja istumaan iltaa. Ilman valoa olisi siellä pimeydessä ollut hankala suunnistaa. 

 

 

 

Ruoka

Meillä oli aluksi vaikeuksia löytää hyviä ruokapaikkoja, mutta Trip Advisor auttoi suuresti ja löydettiinkin melkein reissun parhaat paikat tältä saarelta. Kahvila ja aamiaissuosituksena GiliBliss, josta sai kasvisruokaa sekä hyviä smoothiebowleja. Jesse ehkä suosittelee aamiaiseksi mieluummin ScallyWags-nimistä rentoa paikkaa rannalla. Ravintolasuosituksena halutaan mainita ehdottomasti kaksi käymisen arvoista paikkaa. Ensimmäisenä italialaisen pariskunnan pitämä italialainen pizzeria Classico Italiano, joka sijaitsi pienellä sivukadulla ja oli ihanan tunnelmallinen paikka. Tänne tosin piti tehdä oikein pöytävaraus, sillä paikan oli löytänyt moni muukin. Jesse haluaa vielä mainita, että tästä paikasta sai mielettömän hyvää chili-öljyä, joka kruunasi pizzan. Valitettavasti paikasta ei saanut gluteenitonta ruokaa, joten Elliina kävi syömässä satay-vartaita Le Sate Barissa (jossa käytiin myös ihan kaksikin kertaa syömässä) ja tuli pizzeriaan kahvittelemaan muiden syödessä. 

Toisena paikkana, joka oli myös Elliinan mielestä ehdoton mesta, australialaisen miehen pitämä Ruby’s Cafe. Paikkaan toimitetaan häränliha suoraan Australiasta, ja se olikin todella mehukasta ja maittavaa. Kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa. Jesseltä pisteet paikan burgerille. 

 

IMG_6971_Fotor.jpg

 

Kilpikonnia ei harmiksemme saarella vierailun aikana bongattu, mutta toivotaan, että Filippiineillä tähän tulee muutos. Ei myöskään keritty snorklaamaan tai suppaamaan, vaan enemmänkin pysyttiin rannalla ja rentouduttiin auringossa makoillen. Rentoutumiseen Gili Air olikin loistava paikka. Pidempään oleskeluun siellä voisi ehkä meidän kokemuksella käydä aika pitkäksi. 

 

IMG_1031_Fotor.jpg

IMG_0939_Fotor.jpg

Collage_Fotor2_Fotor.jpg

IMG_0996_Fotor.jpg

IMG_1097_Fotor.jpg

Collage_Fotor_Fotor.jpg

IMG_1008_Fotor.jpg

IMG_1035_Fotor.jpg

 

Jesse & Elliina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *