Kestävät elämäntavat -sitoumus

Minun on helpoin hahmottaa asioita lukujen ja kaavioiden kautta. Kun aloitan jonkin projektin, olen usein ensimmäisenä tekemässä asiasta excel-taulukkoa ja kirjaamassa ylös lähtötilannetta sekä asettamiani tavoitetta. Koen, että asiat saa näin helposti konkretisoitua ja tavoitteiden toteutumista on helpompi seurata. Niinpä ”ekompaa” arkea tavoitellessani ensimmäinen askel olikin muuttaa lähtötilanteeni numeeriseksi arvoksi määrittämällä laskennallinen hiilijalanjälkeni.

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmassa (1) tavoitteena on kannustaa suomalaisia  puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Kuitenkin tuoreempien tutkimusten mukaan puolittaminen ei riitäkkään: jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa 1.5 asteeseen, olisi hiilijalanjälkeä pienennettävä keskimäärin 70% prosenttia. Tämä kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) Global Warming of 1,5°C -erikoisraportin mukainen hiilijalanjälkitavoite olisi suomalaiselle siis noin 3000 CO₂e vuodessa (2).

Olen aiemminkin laskenut oman hiilijalanjälkeni Sitran elämäntapatestillä. Noin viikko sitten törmäsin Kestävät elintavat -sitoumukseen ja Sitoumus 2050 -sivustoon, jossa aiheuttamansa kuormituksen lisäksi voi myös laskea, kuinka paljon erilaisilla pienillä tai vähän suuremmillakin valinnoilla voi jalanjälkeään kohtuullistaa. Lopuksi vastaaja voi halutessaan näiden valintojen pohjalta luoda omat ilmastotavoitteensa ja julkaista sitoumuksensa pyrkiä näihin tavoitteisiin seuraavan vuoden aikana. Sivustolla on myös mahdollisuus raportoida omien tavoitteidensa edistymisestä niin halutessaan.

Testin tehneiden henkilöiden keskimääräinen hiilijalanjälki on sivuston mukaan 7200kgCO₂e. Ilmeisesti testin tehneet ovat keskimäärin ”ilmastovalveutuneempia” tai muuten elämäntavoiltaan kestävyyteen kallistuvia, sillä keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 000 CO₂e  (2). Omalla kohdallani testin lopputulos oli masentava: hiilijalanjälkeni on 8600kg CO₂e vuodessa. Ensireaktioni oli järkytys – miten  ihmeessä tästä vähennetään kolmeen tuhanteen? 

Tulosta tarkastellessa huomaa, että vaakaani eniten kallistavat asuminen ja matkailu. Testi kertookin minun olevan ”melkoinen energiankuluttaja” ja kerryttävän paljon kuormittavia kilometrejä. Tarkempia erittelyjä osioiden sisältä testi ei anna, mutta uskoisin, että suurimmat ympäristösyntini ovat tavallisen sähkön kuluttaminen sekä lentomatkustaminen. Ruokailutottumukseni sen sijaan ovat ”melko hyvällä mallilla” ja hankintojen suhteen pärjään ”keskivertoa vähemmällä”. Helpottavaa saada positiivista palautetta edes muutamalla osa-alueella…

Tulosten kauhistelun jälkeen oli aika ruveta valitsemaan itselle sopivia ekotekoja, joihin haluaa sitoutua. Tekoja on useita kymmeniä niin asumisen, liikkumisen, ruokailun kuin hankintojenkin liittyen, ja testissä voi myös ruksia jo arjessa toteuttamiaan tekoja. Osa valinnoista vaikutti itselleni helpoilta, toiset taas todella haastavilta. Valintojeni jälkeen saan lopullisen tuloksen: tavoitteeni on seuraavan vuoden aikana pienentää hiilijalanjälkeäni 68.8% eli ”päästellä” jatkossa maksimissaan 2700kg CO₂e vuodessa.

Osoittautuuko tavoite liian kunnianhimoiseksi, kapsahtaako kuuhun kurjottaja katajaan? Onko elämänsä tuunaaminen ympäristöystävällisemmäksi helpompaa kuin heinän teko? (Keksinkö vielä kuluneempia suomalaisia sananlaskuja?) Aion käsitellä omia vastauksiani ja suunnitelmaani seuraavassa – tai seuraavissa – postauksissa, sekä raportoida projektin edistymistä vuoden aikana. Tässä vaiheessa useimmat valitsemani teot eivät vaikuta miltään hurjalta elämänmuutokselta, mutta joukkoon mahtuu muutamia isompiakin haasteita. Uskon ja toivon kuitenkin, että pääsen tavoitteeseeni.

Oletko itse tehnyt elämäntapatestiä tai sitoumusta? Millaisia hiilijalanjälkitavoitteita sinulla on seuraavalle vuodelle tai vuosille?

Puheenaiheet Vastuullisuus

Ajattelin tänään perustaa blogin.

Olen viime aikoina aloittanut aikuistumisen.

Olen kuluvan kalenterivuoden aikana valmistunut, löytänyt työpaikan sekä ostanut asunnon yhdessä avopuolisoni kanssa. Yksikin edellämainituista olisi riittänyt saamaan minussa aikaan ahdistukseen rinnattavissa olevia tuntemuksia, mutta miksi hidastella, kun suuret elämänmuutokset voi suorittaa kertarysäykselläkin ja tunnevyöryt kokea lähes yhdeltä istumalta. Kaikki on kuitenkin lopulta sujunut tähän mennessä mainiosti, suurimmat aallokot ovat tyyntyneet ja elämä rullaa raiteillaan. Odotan innon ja jännityksen sekaisin tuntein uuteen arkeen totuttelua.

En tarkoita aikuistumisella niinkään henkistä kypsymistä tai ulkoisia meriittejä, vaan enemmänkin vastuun ottamista. Oman kodin ja työn löytymisen myötä olen päätynyt ottamaan uudella tavalla vastuuta niin omasta taloudestani kuin omasta tekemisistäni sekä muista ihmisistä. Vapaa-ajallani haluan kantaa enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnistani, niin fyysisestä kuin henkisestäkin. Viime vuosien kiivaan ympäristökeskustelun myötä on ollut lähes mahdotonta olla kiinnostumatta maapallomme hyvinvoinnista, ja niinpä olen nostanut vastuun ympäristöstä huomionarvoisimpien asioiden joukkoon arjessani. 

Ympäristöystävällisyys, nollahukka, taloudellisuus, minimalismi, hyvinvointi. Siinä lueteltuna minua viime vuosina kiinnostaneet ”toimintamallit”, joita haluan jatkossa soveltaa omassa arjessani. Olen lukenut aiheista netissä, katsonut YouTube-videoita, kuunnellut podcasteja ja pinnannut satoja postauksia Pinterestissä. Kaikki tämä on kuitenkin kovin… yksinäistä. Olen myös puhunut näistä aiheista avopuolisolleni ja ystävilleni – välillä heidän kyllästymiseensä asti – mutta  kunnon keskustelujen osalta saldoni on jäänyt heikoksi, muutamaa samanhenkisen tyypin kanssa käytyä lyhyttä juttutuokiota lukuun ottamatta. Mitä siis tehdä, kun ajatuksenvirtaa ja puheripulia ei saa tyrehdytettyä? Perustetaan blogi!

Kaikki huomioon ottaen on blogi kaikesta siitä, mitä haluan elämässäni huomioida. Tästä se lähtee.

Puheenaiheet Raha Ajattelin tänään Vastuullisuus