Kyynikon rinnassa läikähti lämpö

pienennetty kuva pinnalla pysymisen.jpg

Olipa upea kesä! Kaksoispiste jäikin yllättävien helteiden myötä kesätauolle, koska aikaa ei raaskinut käyttää koneella istuen. Nyt ehtii taas muistella kesän kirjoja.

Juhannuksen aikoihin luin Libby Pagen uutuus- ja esikoiskirjan Pinnalla pysymisen taito. Pidän uimisesta niin paljon, että minulle tulee pelkän turkoosipohjaisen uima-altaan näkemisestä hyvä olo. Valitsinkin kirjan pelkän kannen perusteella, vaikka en yleensä niin tee. Uimahallinturkoosi oli lupaus hyvästä, ja kauniin alkukesän pehmentämänä tein poikkeuksen.

Pinnalla pysymisen taito on kertomus 87-vuotiaasta Rosemarysta, joka on asuu englantilaisessa pikkukaupungissa ja harrastaa intohimoisesti uintia. Hänelle tärkeä maauimala uhataan lakkauttaa ja myydä suuryritykselle. Rosemary ryhtyy pelastamaan uimalaa. Apuna hänellä on nuori paikallislehden toimittaja Kate. Kate on yksinäinen ja epävarma itsestään. Hän saa projektista sisältöä elämäänsä ja Rosemarysta hyvän ystävän.

Parasta kirjassa oli se, että sankaritar on vanha nainen, jolla on hieman karismaakin. Rosemaryn tarina oli kiinnostava, ja olisin halunnut hänelle vielä isomman roolin (Katen kustannuksella). Kirjassa käsitellään kauniisti vanhenemista ja lesken ikävää. Oli myös mukavaa lukea pikkukaupungin yhteisöllisyydestä ja asukkaiden rohkeudesta. Olen itse työskennellyt paikallislehdessä Katen ikäisenä, ja toimittajan työstä oli kiva lukea.

Tottakai ns. feelgood-kirjat ovat yleensä helppolukuisia ja alleviivaavia. Tämä kirja oli sitä minun makuuni liiankin kanssa. Juoni ja henkilöt olivat melko uskottavia, mutta kirja oli silti naiivi ja ajoittain pateettinen. Yhdessä vaiheessa tarkistin, ettei kirja sittenkin ole lasten- ja nuortenkirja. Ajattelin jättäväni kirjan kesken, mutta teksti oli niin höttöistä, että olin pian lukemisen sijaan pikemminkin silmäillyt kirjan loppuun

Hienoisesta lapsellisuudesta huolimatta Pinnalla pysymisen taidossa oli paikoitellen jotain hyvin sympaattista. Huomasin kirjan loppupuolella hieman lämpiäväni tarinalle, etenkin Rosemarylle. Ensisijaisesti kirja sopii kuitenkin romanttisten tarinoiden sydänystäville, jotka haluavat onnellisen lopun. Pesunkestäville kyynikoille suosittelen sitä luettavaksi vain omalla vastuulla.

Libby Page
Pinnalla pysymisen taito
alkuteos: The Lido
Otava 2018
331 s.

 

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *