Jaammeko kaiken kämppisasunnossa?

Kalliokaksio

Olemme asuneet nyt reilu kaksi kuukautta Kalliossa kämppiksinä. Monet ovat kysyneet, että miten me jaetaan kaikki kulut ja kotityöt – tehdäänkö yhteiset ruuat, kuka ostaa vessapaperia tai kenen vuoro on siivota. Entä kuka pesee pyykit tai käy kaupassa? 

Peppi oli asunut jo aiemmin kämppiksen kanssa, mutta Minealle tämä kaikki oli ihan uutta. Alkuun oli kuitenkin selvää, että jonkinlaiset säännöt pitäisi sopia. Niillä säännöillä on tähän asti menty ja ajattelimme nyt avata niitä teillekin.

Kulut

Peruskulut kuten esimerkiksi vuokran, sähkön ja veden jaamme luonnollisesti puoliksi. Päätimme tehdä niin, että toinen mestä maksaa koko vuokran vuokranantajalle, sillä näin se on selkeintä vuokranantajan kannalta. Toinen puolestaan maksaa oman osuutensa vuokrasta toisen tilille.

Onneksi meillä on molemmilla omat henkilökohtaiset vuokrasopimukset. Yhteisellä sopimuksella olisimme pian meinaan pulassa. Nimittäin Kelan tuleva uudistus siirtää kaikki opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että asuinkumppanin tulot vaikuttavat myös toisen asumistukeen. Erillisillä sopimuksilla pystymme todistamaan Kelalle, että olemme kämppiksiä, emmekä elatusvastuullisia toisillemme. Kelan muutos tulee voimaan ensi syksynä.

Muut elämiseen liittyvät kulut hoidamme kumpikin omalta osaltamme. Vessapaperit, käsisaippuat ja siivousaineet ostamme yhteiseen käyttöön vuorotellen. Lisäksi yksi asia, jonka jakaminen ilahdutti meitä, oli Helsingin Sanomat. Enää molempien ei tarvitse tilata lehteä ja laskukin puolittui.

Ruoka

Kumpikin meistä ostaa ja tekee omat ruokansa. Uskomme tämän olevan paras ratkaisu, sillä muuten olisimme nyrkit pystyssä makuasioista, ruuanlaittovuoroista tai puhuttakaan siitä, mikäli toinen on syönyt kaiken. Tiedättehän, ruokajutuilla on tapana mennä tunteisiin.

Tästä huolimatta päätimme ottaa riskin ja jakaa muutamia juttuja. Ostamme vuorotellen yhteiseen käyttöön esimerkiksi voin ja juuston. Lisäksi voimme hyvin käyttää toistemme mausteita, jauhoja ja hilloja.

Siivous

Kotityöt jaamme tasan molempien aikataulut huomioiden eikä meillä ole yhteistä siivouspäivää. Molemmat siivoamme omat huoneemme, kun siltä tuntuu. Yhteiset tilat eli keittiö ja vessa tulee yleensä jommalta kummalta imuroitua oman huoneen siivouksen yhteydessä.

Onneksi omistamme tiskikoneen, sillä se on jokapäiväinen pelastus. Kumpikin laittaa omat tiskinsä koneeseen ja tyhjennyksen hoitaa jompi kumpi. Keittiössä Minea on ehkä ahkerampi heiluttamaan rättiä ja Peppi kiikuttelemaan roskat ulos.

Molemmat pesevät omat pyykkinsä. 

Yhteiset tilat

Keittiössä molemmat mahtuvat tekemään ruokaa yhtä aikaa, jes! Suihkuvuoroistakaan ei tarvitse kinastella, sillä meillä on melko eri päivärytmi.

Istumme monesti yhdessä keittiön pöydän ääressä tai Minean huoneessa sohvalla katsomassa telkkaria. Omat ovelliset huoneet tuovat kuitenkin rauhaa ja omaa tilaa.

Tässä oli meidän kämppisasuminen pääpiirteittäin! Millaisia kokemuksia teillä on kämppisasumisesta? Miten teillä jakaantuu kulut ja kotityöt? Mitkä asiat ovat tuottaneet haasteita? Entä heräsikö jotain kysymyksiä kämppiselämästä?

Pus, Peppi ja Minea

Kommentoi