Suomen ainoa ihminen, joka ei syty Skamista?

Kalliokaksio

Teinidraamasarja saa jo sanana haukottelemaan, joten miksi tuhlaisin aikaani. Typerät ihmissuhdekiemurat, lukiobileet, ekat kännit, riidat vanhempien kanssa, erilaiset taustat ja itsensä löytämisen haasteet tv-sarjoissa ja leffoissa on jo nähty. Olivat ihan kelpo katseltavaa silloin, kun oli itsekin teini.

Näin ajattelin, kun Minea joululoman jälkeen hehkutti jotain Skam-nimistä teinisarjaa. Hymähdin ja jatkoin rikossarjojen katsomista. Mutta kuinkas kävikään. Ei se Minea ollutkaan ainoa, joka oli sen nimiseen sarjaan hurahtanut. Törmään Some-kanavillani, Hesarissa, julkisilla paikoilla ja erilaisissa keskusteluissa yhä uudelleen sanaan Skam. Sitten eteeni pöllähtää uutinen, että sarjan jaksoja on klikattu yli neljä miljoonaa kertaa Yle Areenassa. Mutta sekään ei vielä saa minua menemään sivustolle ja klikkaamaan ensimmäistä jaksoa. ”Ei oo mun sarja”, ajattelen. Kunnes Minea linkkaa Colour me -blogin postauksen "Skam-addiktion 10 vaihetta" ja kirjoittaa linkin perään: "Voitko nyt kattoo sitä skamii pliis". Vastaan: "Ok ok ok! Ton perusteella pakko kai antaa mahis."

Siitä se lähti. Ajattelin, että no ehkä saisin tästä hyvän postauksen, ”Suomen ainoa ihminen, joka ei syty Skamista”. Tuli perjantai-ilta ja painoin ensimmäistä Skam-jaksoa. Jakso loppui. Ei sytyttänyt suuresti. Plussaa näyttelijäsuorituksille, puvustukselle ja ohjaukselle. Mutta käsikirjoitus aika tylsä. Ennalta arvattava, eikä oikein lähtenyt liikkeelle. Mutta koska halusin tietää, miksi muut tästä syttyvät, jatkoin katsomista. Osittain myös hyvän postauksen toiveessa.

On edelleen perjantai-ilta ja Minea tulee iltavuorosta kotiin. Havahdun. Oho lähes koko ensimmäinen tuotantokausi katsottu ja yksi kyynelkin vieritetty poskilta. Missä välissä tämä muuttui vetäväksi. Missä välissä teinien naiivit ihmissuhdeongelmat saivat silmäni kostumaan. Missä välissä sarja voitti minut puolelleensa.  

Jatkan katsomista. Eka kausi meni siinä. Samoin toinen. Jos vielä tuo kolmaskin. Ja niinpä niin Skam-addiktion 10 vaihetta toteutui myös minun kohdallani. Uskomatonta.

Vaikka sarjan käsikirjoitus oli paikoin hyvin ennalta arvattava, se ei haitannut. Sillä tajusin jossain kohtaa, että sellaistahan teinien käytös on, ennalta-arvattavaa ja niin nähtyä. Mutta se, mikä sarjasta teki hyvän, oli aitous. Kaikki tapahtumat ja kohtaukset olivat rakennettu luonnollisiksi. Katsoja pystyi samaistumaan teinien ajatuksiin. Parhainta oli se, että ihmissuhdekiemurat oli esitetty kauniisti ja syvällisesti niin, että niissä oli joku pointti. Pointti, jonka jokainen voi sisäistää. Pointti, jonka jokaisen tulisi sisäistää. Lisäksi vaikka sarjan nimi on suomeksi häpeä, ei katsojan tarvinnut hävetä. Teinien käytös oli esitetty niin, että se sai katsojan myötätunnon sykkimään roolihahmolle.

Kakkoskausi oli ehdottomasti suosikkini. Kolmaskin oli hyvä, mutta jotenkin Nooran ja Williamin tarina kolahti minuun. Kolmosessa oli ehdottoman hyvää se, että siinä käsikirjoitukseenkin oli saatu jo yllättävyyttä. Sarja käsittelee isoja ja ajankohtaisia asioita kauniisti ja nimenomaan aidosti.

Neljäs kausi tulee ilmeisesti keväällä. En jää odottamaan sitä kuin kuuta nousevaa, mutta todennäköisesti löydän itseni myös silloin yks kaks sohvalta, läppäri sylissä ja kyyneleet silmäkulmissa.

Ja koska Skam-addiktion 10 vaihetta toteutuivat myös minun kohdallani, suosittelen sarjaa kaikille, jotka eivät ole sitä vielä syystä tai toisesta katsonut. Sen sijaan jos Evan, Nooran ja Isakin tarinat ovat tuttuja, niin kerro, mitä mieltä sä oot sarjasta. Mikä kausi kolahti sulle parhaiten? Entä mitä veikkaat, kenen tarinaa me seurataan neloskaudella?

 

Pus, Peppi

(Kuvat: Press Photo / Skam, http://www.imdb.com)

Kommentit

Taru Mari
Stuff About

No voi himpura. Kai se pitää itsekin sitten katsoa, kun kaikki sitä hehkuttaa. :D

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Joo, kannattaa kyl ehdottomasti katsoa! Etenkin toi toinen tuotantokausi oli huippu.

blurredesquisse

Mä suhtauduin myös aluksi aika skeptisesti koko sarjaan, mutta pistin kuitenkin ensimmäisen jakson pyörimään, sillä halusin tietää mistä kaikki tämä hypetys johtuu. Ja niinhän siinä kävi, että koukkuun jäin. Toi linkkaamasi Skam-addiktion 10 vaihetta ei todellakaan ole tuulesta temmattu... :D Kolmoskausi on vielä hitusen kesken, mutta kyllä kakkonen oli munkin ehdoton suosikki. Neloskaudella voitaisiin tutustua paremmin Sanan tarinaan!

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Jep. Hauskaa, että monelle on käynyt samalla tavalla sarjan kanssa. Itsekin ajattelin Sanan tarinaa neloselle. -Peppi

Mia K.
Voi taivas

Uuhh.. mä en oo vielä jaksanu katsella :D Jotenkin kuvittelin sen olevan ns tylsä?! Ilmeisesti ei.. ☆

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Mulla oli pitkään sama ajatus. Ja sanotaan, että ekat jaksot tuntuivat vähän tylsiltä. Mutta heti, kun tutustui roolihahmoihin ja pääsi heidän ajatusmaailmaansa mukaan, niin sarja alkoi vetämään ja lujasti. Jotenkin oli niin uskottavaa ja helposti samaistuttavaa, että unohti kokonaan ajantajun. Ja olen siis täysin dekkarien perään, mutta silti tämä teinidraama upposi myös minuun.

kiasophie
Sparks by K

Hei mahtavaa, että tekin tulitte tänne Lilyyn! <3 

Siis mä oon katsonut ehkä neljä jaksoa Skamia ja sen jälkeen luovutin. Luovutin varmaan liian aikasin, mutta mulla menee mielenkiinto heti jos ensimmäinen jakso ei saa mua koukkuun. Ehkä pitäisi antaa vielä mahdollisuus. 

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Jee!<3 Luulen, että olisin itsekin jättäny siihen pariin jaksoon ja lopettanut katsomisen, kun ei lähtenyt heti vetämään. Oli kuitenkin pakko saada tietää, miksi niin moni siitä hurmioitui, joten jatkoin katsomista. Eli, jos vain suinkin on aikaa, niin ehdottomasti kannattaa katsoa pidemmälle. 

-Peppi

EllaGusGus

Skam on ihana! Mä olin myös tosi skeptinen, mutta lopulta katsoin kaikki kaudet ihan muutamassa päivässä. Nyt kamala ikävä kaikkia hahmoja, joten mietin pitäisikö vetää uusi kierros ennen neloskautta :D

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Niinpä! Areenassa on kuulemma myös vastaava ruotsalainen teinisarja Ovikoodi. En oo ite vielä testannut, mutta jos haluut Skam-ikävään jotain muuta, niin toi vois toimia. Ja jos joku on ehtinyt katsoa Ovikoodi-sarjaa, niin kertokaa ihmeessä mielipiteitä! -Peppi

Kirsi Karoliina
Otherefore

Luulen et Skam vetoaa niin vahvasti, koska teini-ikä on meistä kaikille aika samanlainen kokemus, riippumatta onko lukiossa tai amiksessa. Teininä asiat koetaan massana, ja mieltä askarruttavat teemat ei fundamentaalisesti muutu eri ikäluokkien kohdalla. Teinit samaistuu, entiset teinit samaistuu. Lukion jälkeen mennään opiskelemaan ja siirrytään työelämään, kunkin elämä muokkautuu erilaiseksi samoin kuin mielipiteet yhteiskunnasta, politiikasta, parisuhteista, jne. Siksi ehkä monista "aikuisten sarjoista" ei tule samanlaisia ilmiöitä.

P.S. Veikkaan neloskauden päähenkilöksi Sanaa tai mahdollisesti Vildeä

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Hyvä pointti! Nuorten maailmaan on helppo samaistua ja se on ikuinen, kiinnostava teema. Jostain syystä kuitenkin muut teinisarjat, kuten Gossip Girl tai Beverly Hills eivät ole oikein kiinnostaneet minua. Siksipä yllätyin, että Skam toden tosiaan iski myös muhun. Vilde olisi hyvä vaihtoehto neloselle. Melkein jopa kiinnostavampi kuin Sana siinä mielessä, että olisi ehkä vähän yllättävämpi valinta. -Peppi

Kirsi Karoliina
Otherefore

Skamin vahvuus verrattuna Gossip Girliin tai vastaaviin on varmasti just se maanläheisyys ja aitous. Päähenkilöillä on aknea ja itse tehdyt meikit, kohtauksissa kuvataan vaikkapa kemian tunteja, ja vapaa-ajan aktiviteetit ei ole mitään muotinäytöksiä ja cocktail-kutsuja. Ainoa mitä Skamissa kritisoisin, on se kuinka moni sarjan lukioikäisistä asuu omillaan tai on muutoin vailla vanhempien läheistä valvontaa.

 

Kalliokaksio
Kalliokaksio

Totta. Pohjoismaalaisissa sarjoissa on usein läsnä tietynlainen aitous, joten juuri siksi diggaan erityisesti niistä. Toki aitous johtuu varmasti myös siitä, että kulttuuri, miljöö, puvustus ja rekvisiitta on luonnollisesti lähellä sitä, mihin ollaan täällä Suomessa totuttu. Mua ei taas itseäni häirinnyt vanhempien vähäinen läsnäolo tai valvonta. Sen sijaan paikoin harmitti ruudulla näkyvät viestit, joita ei oltu käännetty suomeksi. -Peppi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.