Letut tuorepuurosta
Päivän oppi: Jämiä ei jätetä!
Meikä tykkää jatkojalostaa ruokia ja hyödyntää jämiä. Jotenkin kummasti tämä jatkojalostaminen yleensä johtaa lettujen tai vohvelien paistamiseen. Tähän mennessä olen paistanut lettuja mm. linsseistä, keitetyn riisin jämistä, bataattikeitosta, seistä (vai pitäisikö se sanoa seitistä? Kuulostaa hämäkäkin verkolta…) Omituisin lettukokeiluni oli se, kun tein letun jauhelihasta. Siitä ei ehkä sen enempää…
Viimeisin älynväläykseni oli hyödyntää tuorepuuron jämät lettuun. Oikeastaan ihan käsittämätöntä, että en ole tätä aiemmin älynyt. Tuorepuuromassasta tulee nimittäin ihan loistava lettutaikina. Chia-siementen ansiosta lettutaikinasta tulee todella helposti paistettavaa. Isoja lettuja en ole tästä taikinasta tehnyt, mutta pieniin lettusiin/pannukakkuihin tämä toimii ihan loistavasti.
Uskoisin, että lähes mikä tahansa tuorepuuroresepti toimii lettutaikinan pohjana. Itse teen tuorepuuron lähes aina samalla kaavalla. Kookos-riisijuomaa, matelimaitoa, riisijuomaa tai kookosmaitoa, gluteenittomia kaurahiutaleita, chia-siemeniä ja hiven suolaa. Suola on puurossa tärkeää. Ilman sitä puurosta tulee vain jotenkin plaah. Näitä raaka-aineita suurinpiirtein suhteessa 4dl nestettä, 1,5dl kaurahiutaleita, 2rkl chia-siemeniä. Tosin raaka-aineiden suhde ei ole niin nökönuukaa. En oikeastaan ikinä mittaile aineita, kaadan niitä vain näppituntumalla kulhoon ja annan turvota jääkapissa yön yli. Jos puuro on aamulla liian tönkköä, niin sitten vain hiven nestettä lisää. Aamulla joukkoon voi sitten lisätä mitä mieleen juolahtaa. Hunajaa, hedelmiä, marjoja, taatelinpalasia, rusinoita, maapahkinävoita, kanelia, siemeniä, pähkinöitä jne. jne.
No mites tästä sitten jalostetaan lettu? Helppoa kuin heinän teko. Lisää vain joukkoon kananmunia 1-3kpl (Riippuen siitä kuinka paljon alkuperäisesta tuorepuuromassasta on jäljellä) ja hieman psylliumia. Psyllium ei ole välttämätöntä, mutta sitä kannattaa lisätä, jos lettutaikina vaikutta kovin vatkulilta. Psyllium antaa myös letuille hieman enemmän rakennetta. Mikäli haluaa letuista pancakeja, niin sitten vielä joukkoon teelusikallinen leivinjauhetta. Tässä vaiheessa suosittelen lisäämään joukkoon myös hieman hunajaa, jos sitä ei vielä tuorepuuron joukossa ollut. 1tl-1rkl on hyvä määrä. Toki jokin muukin makeutus käy. Esim. kookossokeri on hyvä vaihtoehto. Sitten vain otetaan ruokalusikallisen verran taikinaa ja paistellaan voissa tai kookosöljyssä pieniä lettusia. Tarjoillaan marjojen tai hedelmien kanssa. Jos oikein herkuttaa, niin kermavaahdon tai kookoskermavaahdon kanssa nämä ovat ihquja.
Joulun jälkeiset päivät ovat muutenkin jämien hyödyntämisen kulta-aikaa. Eilen täytin ravioleja savustetun peuran jämillä ja tämän aamun tuorepuuroon humpsahti luumusopan jämät. Hmm – voisinpa kuvitella, että lanttu- tai porkkanalaatikon jämistä voisi syntyä mainio lettu tai vohveli. Ehkä on pakko testata. Ihania välipäiviä itse kullekin!