Mitä kehosi kertoo?
*(Kuvissa tämän päivän ruokiani)
Ruokavalioni muutoksen yhteydessä tulin enemmän tietoiseksi siitä, miltä kehossani tuntuu ruokailun jälkeen. Eläessäni pastan suurkuluttaja -aikakauttani, minulla ei mielestäni ollut minkäänlaisia vatsaongelmia ja olo syömisen jälkeen oli ihan ”normaali”. Normaalia oli syömisen jälkeinen ähky, väsymys, vatsan turvotus ja energian katoaminen. Nuo oireet mielestäni ihan vain kuuluivat syömisen jälkeiseen olotilaan. Tyypillisiä kehon toimintoja ajattelin. VHH- ruokavalioon siirryttyäni minulle tuli melkoisena ahaa-elämyksenä se, että mikään noista ei ole normaalia. Ruokailun jälkeen voikin olla ”oireeton” eli normaalia onkin se, että syötyään ei tunne mitään muuta kuin kylläisyyttä. Sittemmin olen kehittänyt itselleni melkoisen hyvän tutkan siitä, mitkä ruoka-aineet minulle sopivat ja mitkä eivät. Itse asiassa tämä on älyttömän yksinkertaista. Ei oireita = hyvä ruoka. Oireita = huono ruoka. Tämän yksinkertaisen säännön mukaan olen rakentanut ruokavalioni. Helppoa kuin mikä. Yksinkertaistettuna siis vältän kaikkia niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat minulle oireita. Helppoa tämä on juuri siksi, että kroppamme antaa meille suoraa palautetta siitä mitä syömme. Kaiken lisäksi palaute on yleensä lähes välitön. Pitää siis vain antaa kehollemme mahdollisuus tulla kuulluksi.
*Aamupala – kanaa ja salaattia
Hyväksymme helposti sellaiset kehon reaktiot normaaleina, joiden ei pitäisi olla niitä ollenkaan. Närästys, röyhtäily, ilmavaivat, vatsakivut, löysä vatsa, päänsärky, väsymys. Kaikki nämä ovat sellaisia oireita, jotka usein kuittaamme kehomme normaaliksi toiminnaksi ruokailun jälkeen. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Ei ole normaalia, että syömisen jälkeen vatsaa kivistää tai että se turpoaa ilmapalloksi. Jos näin käy, niin olet syönyt jotain, mikä ei sovi kehollesi. Syömisen jälkeen olon tulisi olla kylläinen, mutta ei ähky. Vatsan ei kuulu olla turvonnut. Ei ole oikein, jos syömisen jälkeen joutuu höllentämään vetskaria ja avaamaan housunnappeja. Röyhtäily, närästys ja ilmavaivat eivät myöskään kuulu normaaliin vatsan toimintaan. Kaverini totesikin joskus varsin osuvasti: ”itku pitkästä ilosta, pieru hiilarista.” 🙂 Jos ruokailun jälkeen poksuu ja ritisee, niin jotain on mennyt ruokavalinnassa vikaan. Talking about haiseva vastalause. Keho yrittää viestittää, että nyt on nautittu jotakin, mikä ei sinne kuulu.
Hyvin usein kuulee myös todettavan, että ”jestas, kun alkoi syömisen jälkeen väsyttää”. Työpäivän lounas sisältää jotain väärää, mikäli sen jälkeen tekee mieli mennä nukkumaan. Ruoan pitäisi antaa meille energiaa, ei viedä sitä. Kannattaa tarkkailla syömäänsä hiilareiden määrää ja laatua, jos on taipumusta väsähtää syömisen jälkeen. Ilta-aikaan nautitut hiilarit voivat auttaa saavuttamaan paremman unen, joten kannattaa ajoittaa niiden syöminen mielummin sinne kuin aamiaiselle tai keskelle työpäivää.
*Lounas – katkarapusalaattia
Itse olen viimeaikoina pannut merkille sen, että jos erehdyn syömään höttöhiilareita, kuten esim. karkkia, niin seuraavana aamuna kärsin mojovista silmäpusseista ja lisäksi silmäni alkavat vuotamaan. Miettikääpä siis naiset tätä, kun seuraavaksi läträätte silmävoiteiden kanssa tai aamulla tuskailette peilistä tuijottavaa pussiotusta. Aina ei välttämättä pelkästään ikä vaikuta näihin ikäviin lieveilmiöihin, vaan myös se mitä laitamme suuhumme. Kehoomme joutunut kuona pyrkii aina jotakin kautta ulos. Minulla näköjään silmien.
*Iltapäiväteetä töissä – vihreä tee virkistää, tasaa verensokeria, auttaa palautumaan treenistä, poistaa kuona-aineita ja vähentää näläntunnetta.
No miten sitten oppia kuuntelemaan kehoaan ja mistä tietää, mikä ruoka-aine sopii omalle kropalle? Mikäli kärsii jostakin oireesta, niin usein suositellaan ruoka-aineiden karsimista. Eli jättää pois yksitellen ruoka-aineita ja tarkkailla muutoksia olotilassa. Itse suosittelisin myös kokeilemaan yksittäisten ruokien tai ruoka-aineiden nauttimista ja tarkkailemaan kehon tuntemuksia tämän jälkeen. Miltä tuntuu vatsassa, jos syöt keitettyjä perunoita tai ranskalaisia? Miltä tuntuu ruisleivän tai vehnäleivän syömisen jälkeen. Aiheuttaako jokin tietty hedelmä tai maitotuote oireita? Väsyttääkö puuron syömisen jälkeen tai tuleeko nopeasti uudelleen nälkä? Miltä tuntuu vatsassa sen jälkeen, kun olet nauttinut yhden nimeltämainitsemattoman vatsan hyvinvointiin räätälöidyn vihreäpurkkisen jogurtin? Yksi purkki kyseistä jogurttia muuten sisältää yli kymmenen palaa sokeria. Yli kymmenen! Mieti, kuinka hyvää tekevää se voi olla vatsallesi tai kehollesi ylipäätään? Käytä järkeäsi, lue tuoteselosteita, kyseenalaista asioita ja mieti mitä syöt. Tämän jälkeen tunnustele oloasi, kuuntele mitä kehosi kertoo ja anna sille tilaisuus. Tiedän, että keskuudessamme on myös sellaisia teräsvatsoja, jotka eivät oireile mistään. Lucky them ja hyvä niin. Turha muuttaa mitään, jos voi hyvin. Pointtini on siinä, että ei ole mikään etuoikeus voida hyvin. Sen pitäisi olla mahdollista ihan jokaiselle. Pitää vain oppia tietämään, mikä on kehossamme normaalia ja mikä ei ja syödä sen mukaisesti. Pitäkää huolta itsestänne, niin voitte hyvin. ♡
*Päivällinen – kesäkurpitsalasagnea, höyrytettyä parsa- ja kukkakaalia, salaattia ja kurpitsansiemeniä.