Aamiaisuskovainen

Päivän oppi: Älä jätä aamiasta väliin. Älä edes kiireen varjolla.

 

Oi ihana aamiainen! Casa Kantapäässä on muodostunut viime kuukausien aikana tavaksi syödä aamiaista huolella. Ja tästäpä olenkin erityisen onnellinen, koska meikä on aamiaisuskovainen. Aamiainen on pyhä asia! Ei se aina ole ollut näin minullekaan, mutta parin viimeisen vuoden huolellisten ihmiskokeiden ansiosta olen täysin vakuuttunut siitä, että kunnollinen aamiainen on parasta hyvää mitä itselleen voi tehdä. Hyvä aamiainen, hyvä päivä!

Onnekseni olen tainnut saada myös sydänkäpyseni käännytettyä aamiaisuskontooni ja näinpä olemme nauttineet uskollisesti aamiaisemme joka ikinen aamu. Helmi tapa aloittaa päivä yhdessä syöden. Aamiainen on todellakin päivän tärkein ateria. Yön paastotilan jälkeen pitää ravita itseään ja runsaasti. Jos aamiainen ei nyt laske, niin älä huoli. Hyvin pian se alkaa laskemaan, kunhan ottaa aamiaisen tavaksi. Ja parempaa tapaa ei ole – trust me!

Olen yrittänyt päästä eroon siitä ajatuksesta, että aamiaisella syödään aina yhtä ja samaa ruokaa. Näinhän siinä helposti käy, kun on kiire töihin ja on helpompaa mennä aamusta toiseen samalla kaavalla. Aamiainen on ateria siinä missä lounas tai päivällinen ja tästä syystä haluan valmistaa senkin ajatuksella. Harva kuitenkaan syö joka ikinen päivä samaa lounasta, joten miksi puputtaisi yhtä ja samaa joka aamu. Kehottaisinkin rikkomaan kaavoja. Aamiaisen ei tarvitse olla puuro tai leipä eikä välipalan tarvitse olla rahka tai leipä. Toki ne voivat olla noitakin jos kroppa niillä toimii, mutta aamiainen voi olla myös pihvi ja välipala voi olla myös salaatti. Syömisen ei tarvitse olla niin ryppyotsaista. Sovella ja tunnustele fiiliksiä. Joskus on ihan hyvä poiketa totutusta. Kroppa kertoo kyllä sitten, toimiiko se vai ei. Olenkin viime aikoina hieman muuttanut käsityksiäni sen suhteen, miten kehomme toimii ja miten eri ateriat kannattaa koostaa. Ihmisten elintavat ja kropat ovat erilaisia ja tarvitsevat ja käyttävät eri tavoilla perusravintoaineita. Ravintoasiat eivät ole niin mustavalkoisia. Jos päivä lähtee käyntiin parhaiten hiilaripitoisemmalla aamiaisella, niin syö puurosi.

Jos aamiaisen tekoon ei tunnu riittävän aamulla aikaa, niin valmistele se jo illalla. Itse teen hyvin usein pirtelön ja salaatin tai tuorepuuron illalla valmiiksi. Salaatin kylkeen on sitten helppo paistaa vaikkapa pari kananmunaa, eikä mene kuin hetki. Meillä aamiaiseen kuuluu aina viherpirtelö sekä sen lisäksi vaihtelevin variaatioin mm. kasviksia, kananmunia tai lihaa, kanaa, kalaa tai tuorepuuroa tai vaikkapa banaanivohveleita ja marjoja. Kahvia toki myös. Arkiaamujen aamiaisille pyrin useimmiten tekemään proteiinipitoisempia aterioita, jotta päivä käynnistyy pirteänä ja vatsa pysyy kylläisenä lounaalle asti. Viikonloppuisin herkutellaan ja mennään välillä metsään croisanttien ja suklaakakkujen kanssa. Mutta toisinaan on ihan hyväkin mennä metikköön. Se on inhimillistä ja piristävää.

Loppuun vielä pirteän vihersmoothien ohje. Tällä lähtee päivä käyntiin varmasti hymyssä suin. Tätä on helppo soveltaa ja jättää tarvittaessa esim. chili pois, jos sitä ei satu kaapista löytymään. Suosittelen silti kokeilemaan chilejä myös smoothieiden joukossa. Piristää ja tehostaa aineenvaihduntaa. Ihania aamuja! 

capture-2.png

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *