Aamujeni pelastus - munakahvi

Päivän oppi: Kyseenalaista! Viisas ihminen ei niele mitään purematta. 

Syön todella paljon kananmunia. Niin paljon, että virallisten ravitsemussuositusten mukaan meikkis olisi jo aikoja sitten kupsahtanut ja kuopattu. Näiden suositusten mukaanhan kananmuna luokitellaan suurinpiirtein vaaralliseksi aineeksi, joka tukkii verisuonet ja nostaa kolesterolin pilviin. Valtion virallisten ravitsemussuositusten mukaan suositeltava annos kanamunia on 2-3 kpl viikossa. Meikä vetää tuon päivässä. Kananmunan aminohappokoostumus on aivan omaa luokkaansa. Täydellistä ruokaa urheilijalle. Tämän lisäksi kananmuna sisältää rutkasti vitamiineja ja hivenaineita. Luokittelenkin kananmunan superfoodiksi. Kovin helpolla ei meikäläistä saa vakuutettua rajoittamaan munien syöntiä. Tosin yritän myös pitää munavapaita jaksoja. Tämä siitä syystä, että minkä tahansa ruoka-aineen liiallinen syöminen voi aiheuttaa yliherkkyyden tai jopa allergian. Runsasta kananmunien syöntiä en myöskään suosittele yhdessä paljon hiilareita sisältävän ruokavalion kanssa. Tai itse asiassa en suosittele runsasta hiilarien syömistä ylipäätään. Se nyt kai on jo käynyt selväksi.

Posti toi lomalukemiseksi minulle todella mielenkiintoisen kirjan, jota olen nyt kahlannut innoissani läpi parin päivän ajan. Kyseessä on Timothy Ferrissin 4 Tunnin keho. Kirja sisältää runsain määrin Ferrisin itselleen tekemiä ihmiskokeita liittyen mm. painonpudotukseen, lihasmassan lisäykseen, seksiin ja urheiluvammojen parantamiseen. Ferrissillä on paljon överiksi meneviä metodeja, joita en itse välttämättä lähtisi kokeilemaan, mutta esim. painonpudotuksen suhteen allekirjoitan hänen mielipiteistään aika paljon. Laihduttajalle tämä kirja olisikin ihan ässä. Jos Ferrissin ruokavaliota noudattamalla ei paino putoa, niin sitten se ei putoa millään. Kirja sisältää myös rutkasti mielenkiintoista tutkimustietoa, joiden tuloksia Ferriss vahvistaa omilla kokeillaan. Ferriss on myös kananmunafani. Munista kirjassa kerrotaan mm. seuraavanlaista tutkimustietoa: "Satunnaisissa ja kontrolloiduissa kokeissa kananmunien syönti tehosti rasvan palamista ja kiihdytti perusaineenvaihduntaa. Eräässä tällaisessa kokeessa ryhmä ylipainoisia naisia söi aamiaiseksi kaksi kananmunaa kahdeksan viikon ajan (vähintään viitenä päivänä viikossa) ja toinen ryhmä samanpainoisen ja saman verran kaloreita sisältävän bagelin. Ensimmäisen ryhmän naiset laihtuivat 65%:ia enemmän ja - mikä tärkeämpää - heidän vyötärönympäryksensä pieneni 83%:ia enemmän. Ryhmien välillä ei havaittu merkittäviä eroja kokonaiskolestroli-, HDL- ja LDL-kolestroli- tai triglyseriarvoissa". Huoletta siis vain kananmunaa napaan! Olen pitkään ollut myös sitä mieltä, että kaloriteoria on aikansa elänyt ja kalorien laskeminen aika lailla turhaa. No toki itseään voi laihduttaa kiduttamalla, mutta miksi tehdä näin, kun laihtua voi myös pysymällä kylläisenä ja syömällä paljon. No tämä nyt on ihan oma aihealueensa, johon ei kannata uppoutua sen enempää. Yllä oleva kananmunatutkimus vain on yksi loistava osoitus kaloriteorian paikkaansapitämättömyydestä. Ferrissin kirja kumoaakin kaloriteoriaa useaan otteeseen. Suosittelen kirjaa lämpimästi. Jos ei muuta, niin se ainakin herättää kyseenalaistamaan asioita. 

Palatakseni aiheeseen, viimeaikainen villitykseni ja aamujeni pelastaja on ollut munakahvi. Olen karsinut maitotuotteet ruokavaliostani nyt lähes tyystin. (Tämäkin on aihe, joka vaatinee oman postauksensa perusteluineen. Palaan siis aiheeseen myöhemmin.) Kahvini juon nykyisin siis lähes aina mustana. On kuitenkin pakko myöntää, että maitokahvin kaipuu on välillä suorastaan valtaisa. Tästä syystä olen kokeillut/kehitellyt jo jos jonkinmoista kahvimaidon korviketta melko huonoin tuloksin. Eräänä kaaosaamuna minulle iski kiireessä älynväläys munien paistamisen sijaan nakata kananmuna kahvin joukkoon. Plenderiin kananmuna, pari teelusikallista kookosöljyä, mausteita (esim. kanelia ja/tai vanilijaa) ja kaiken päälle vastakeitettyä kahvia. Sekoitetaan kunnes syntyy lattemainen juoma. Lopputuloksena on täydellinen energiajuoma, jolla pystyy myös tarvittaessa korvaamaan aamiaisen. Munakahvi ei toki ole mikään minun keksintöni ja erilaiset energiakahvit (bulletproof, voikahvi) ovatkin olleet "muotivillityksenä" jo pitkään. Kehotankin kaikkia jättämään Edit ja Batteryt sun muut myrkkyjuomat kaupan hyllylle ja kokeilemaan eri variaatiota energiakahveista. Kananmuna toimii kahvin joukossa loistavasti. Maitoa en enää kaipaa. Muistakaapa kuitenkin aina valita luomumunia. Muna on pitkälle sitä, mitä kana on syönyt. Ja me olemme pitkälle sitä, mitä syömme. 

Huomenna koittaa kauan odottamani Crossfitin on ramp -kurssin aloitus. Aiheutin puolimarotonilla itselleni jonkinmoisen rasitusvamman jalkaani, jota olen nyt yrittänyt parhaani mukaan parannella. Jännittää, miten jalka kestää crossfitissä. Perkeleen kantapääopisto taas! Ehkäpä on aika loogista, että reilu kaksikymmentä kilsaa aiheuttaa jaljakipuilua, jos sitä on aiheutunut jo viidenkin kilometrin juoksemisesta. Kaiken lisäksi suoritin tänään Firman siirtotallien maalaustalkoissa lentävän alastulon jakkaralta jonkin omituisen korkkiruuvivoltin muodossa. On suoranainen ihme, jos selvisin tuosta ilmalennosta ilman minkäänlaisia jälkiseuraamuksia. Se on ainakin varmaa, että en aio aloittaa kurssia selittelemällä vammojani. Katsotaan, miten ämmän käy. Raporttia takuulla tulossa. Instan puolella tulee muuten olemaan tällä viikolla kaikki loma-aamujeni aamiaiset. Sieltä voi käydä katsomassa vinkkejä, jos hivenen erilainen ja varmasti täyttävä aamiaisruokailu innostaa. 

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.