Jaakko Halmetojan luennolla

No niin, mä olen rakastunut! Nimittäin Jaakko Halmetojaan. Tajusin juuri, että en edes älynnyt ottaa eiliseltä luennolta yhtään fotoa Jaakosta - damn! Olen vaan tuijottanut lavalle ja hymyillyt. Ihan huikean inspiroiva ilta. Menkää ihmeessä kuuntelemaan Halmetojaa, jos siihen tulee mahdollisuus. Sen lisäksi, että luennoilta saa hirvittävästi tietoa ja eväitä hyvinvointiin, Halmetoja on ihan huikean hyvä esiintyjä. Rakkaus aiheeseen, hyvä olo ja energia ihan huokuu hänestä. 

Jaakko Halmetojan luento Kulttuurikeskus Kehräämöllä 14.5.2014. Kuva pöllitty Hametojan facebook-seinältä/instagramista.  

Parikymmentä minuuttia luennon alun jälkeen ja selvittyäni fanitukseni aiheuttamasta euforisesta wow-olotilasta, ensimmäinen ajatukseni oli, että "voihan nyt perseen suti". Nimittäin itseni tietäen tämä luento johtaa nyt siihen, että jatkossa näette Johannan takuuvarmasti kyykkimässä nokkos-, voikukka-, siankärsämö- ja horsmapuskissa ja potentiaalisesti syömässä muurahaisia (=loistava sinkin lähde). Näin on nimittäin käynyt jo aiemminkin. Tällöin vain kyykin keräämässä ja kuivaamassa ko. kasveja hevoselleni. Olen mm. kaivanut kynsinauhat verillä voikukanjuuria ja kuivannut niitä. Kodinhoitohuoneeni lattia on ollut vuorattuna siankärsämöillä, kanervalla ja vadelmanlehdillä. Olen kuivattanut inkivääriä ja tarjonnut sitä msm:n kanssa nivelten hyvinvointiin. Halmetoja suositteli kuivattuja marjajauheita ja vinkkasi Marjatila Raitaniemestä. Juu tuttu pulju. Ko. firman marjajauheet ovat olleet kovassa käytössä... Niin hevosellani. :) Pikkuisen alkoi huvittamaan, kun tajusin, että vaikka syönkin itse kohtuu terveellisesti ja paljon erilaisia superfoodeja, niin silti hevoseni on jossakin vaiheessa syönyt vieläkin terveellisemmin. Miksi olen jättänyt hyödyntämättä sen tiedon itseeni, mikä minulla on luonnonkasvien käytöstä hevosten hyvinvointiin? Luontohan on ihan pullollaan kaikkea hyperterveellistä. Samalla vaivalla, kun olen käynyt kyykkimässä erilaisia kasveja hevoseni hyödynnettäväksi, olisin voinut hyödyntää niitä myös itse. No jatkossa kyykitään sitten oman edun nimissä. Ja koska en halua enää vuorata olohuonettani nokkosilla (kodinhoitohuonetta ei enää ole), hepalle yrtit tulevat tällä hetkellä Unkarista Better Choice -nimisestä firmasta. Kyseisen firman Päivi Ahlfors on muuten ihan huippu tietäjä yrttien- ja luonnonkasvien käytössä hevosten hyvinvointiin. Suosittelen lämpimästi. 

Halmetojan johtoajatuksena luennolla oli se, että luopuisimme minun täytyy/minun pitää -ajattelusta ja vaihtaisimme nämä moodit minä saan/minä valitsen -ajatteluun. Mielestäni hieno näkökulma, joka pätee ihan kaikkeen elämässä. Täytyy/pitää versus saan/valitsen. Melkoinen ero ja vaikutus asenteeseen noiden kahden välillä. Minä saan liikkua, minä saan syödä hyvin, minä valitsen parempaa ravintoa, minä valitsen hyvinvoinnin. Upea tapa ajatella, eikö vain? 

Totesin edellisessä postauksessani, että "olet mitä syöt". Halmetoja kumosi tämän vanhan sanonnan heti alkuunsa ja muutti sen muotoon "olet mitä imeytät". Suoliston hyvinvointi ja mineraalien palauttaminen ruokavalioon olivat luennon tärkeimpiä teemoja. Mineraalien palauttamisessa luonnonkasveilla on suuri merkitys. Markettien vihannes- ja hedelmäosastoilta löytyvät lajikkeet on jalostettu energiarikkaiksi, mutta samalla niistä on tullut mineraaliköyhiä. Mm. banaani ja maissi ovat nykypäivänä melko kaukana siitä, mitä ne alunperin ovat olleet. Villikasvien vastustuskyky ympäristön stressitekijöitä vastaan on huomattavasti suurempi kuin jalostettujen kasvien. Tämän vastustuskyvyn ansiosta luonnonkasvi sisältää rutkasti enemmän erilaisia mineraaleja verrattuna esim. kaupan jäävuorisalaattiin, joka on todella ravintoköyhää kamaa. Kaupan salaateista kannattaa suosia mahdollisimman tummia lajikkeita ja tuoreyrttejä. Meikkis siis suuntaa jatkossa kaupan salaattihyllyn lisäksi ulos keräämään rehunsa. Sitä paitsi kaikki luonnossa oleva on vieläpä ilmaista. Pelkkää säästöä siis. 

Maissi ennen ja nyt (kuva lainattu Halmetojan materiaaleista) 

Tässä lyhyesti tiivistelmää eilispäivän luennolta tarttuneista ravintovinkeistä. Toivottavasti teen luennoitsijalle kunniaa ja tiivistän hänen ajatuksiaan oikein. 

♥ Käyttömäärät! Superfoodeja pitää syödä riittävästi, jotta niistä saa tarvittavan määrän ravinteita. Esim. marjoja vähintään 200g päivässä.

♥ Hedelmät ovat kehittyneet marjoista -> syö aina ennemmin marjoja kuin hedelmiä. 

♥ Punaherukan silmut ovat paras kotimainen c-vitamiinin lähde.

♥ Kitkerät kasvikset sisältävät rikkiä ja ovat hyvä kollageenin lähde (mm. kaalit, retiisi, sipulit). Kasvien kitkeryys = hyvä mineraalisisältö. MSM on hyvä rikkilisä. Nauti se esim. sitruunaveden joukossa tai jonkin muun c-vitamiinipitoisen kanssa. 

♥ Marjajauheet ovat kätevä vaihtoehto, jos tuoreita- tai pakastemarjoja ei ole saatavilla. Valitse kokonaisista marjoista, kylmäkuivaamalla valmistettu jauhe.

♥ Yhdistele eri marjajauheita, koska eri marjoissa olevat väripigmentit tehostavat toistensa vaikutusta. Eri väripigmentit vaikuttavat kehon eri osiin, joten tästä syystä niitä on hyvä saada monipuolisesti.

♥ Älä kerää kasveja heti sateen jälkeen, koska silloin niissä on paljon nitraatteja.

♥ Voikukanlehdet kannattaa kerätä varjopaikasta, jolloin ne ovat vähemmän kitkerän makuisia.

♥ Nokkosen siemenet on yksi Suomen huikeimpia superfoodeja. 

♥ Nokkonen on luonnon antihistamiini. Nokkostee on siitepölyallergioista kärsivälle ihan ehdoton juoma keväällä. 

♥ Peltokorte on huikea piin lähde, kurpitsansiemenöljy hyvä sinkin lähde, parapähkinät seleenin (liota parapähkinät aina ennen käyttöä), kaneli (= valitse luomulaatuinen ceylon kaneli) ja inkivääri taas kromin lähteitä.

♥ Käytä salaattien (=keräämäsi luonnonkasvit) kanssa aina öljyä. Näin eri ravintoaineiden imeytyvyys paranee. 

♥ Suoliston kunto vaikuttaa keskeisesti mielialaan (suora linkki suoliston ja aivojen toiminnan välillä, esim. mielihyvähormoni serotoniini valmistetaan suolistossa) 

♥ Syö hapatteita, esim. hapankaali on huikean hyvä suoliston terveyden ja immuniteetin kannalta. 

♥ Mikä yhdistää niiden maiden kansalaisia, jotka elävät pisimpään? = Hapatteet ja väripigmentit. Runsaasti väripigmenttejä on mm. kaakaopavussa, spiruliinassa ja marja-aroniassa. 

♥ Elämme liian tasalämpöisessä ympäristössä (=Halmetojan mukaan elämme viidakossa), koska vietämme niin paljon aikaa sisätiloissa. Iho tarvitsee vaihtelevaa lämpöä. Sauna, avanto ym. ovat ihon terveyden kannalta hyviä.

♥ Kehomme sisältää kymmenkertaisen määrän bakteereja suhteessa ihmissoluihin. Olemme bakteereja :)

♥ Maitohappobakteerikapseli aukaistuna ja esim. tuorepuuron tai mahlan joukkoon sekoitettuna monistaa bakteerit. 

♥ Stressi kuluttaa elimistön vitamiineja hillittömästi, erityisesti B-ryhmän vitamiineja. Mehiläisen siitepöly on erittäin hyvä B-vitamiinin lähde. 

♥ Pähkinät (ainakin para-, hassel- ja saksanpähkinät) kannattaa liottaa (yön yli) aina ennen käyttöä. 

♥ Ylipainoiselle painonpudotukseen lehtivihreän ja mausteiden lisääminen ruokavalioon on ihan ehdotonta. Valitse laadukkaat, luomulaatuiset mausteet ja käytä niitä runsaasti.

♥ Kurkuma on maustekasveista nappivalinta mm. tulehduksien hillitsemiseen. Yhdistä mustapippurin kanssa, niin tehostat kurkuman imeytymistä. 

♥ Ravinnon neste luo kehon vitaalisuuden. Valmista itse kasviksista mehuja. Esim. suoliston terveyden kannalta loistava mehu syntyy porkkanasta, selleristä, L-glutamiinista ja ripauksesta laadukasta suolaa (=käsittelemätön merisuola). Ko. mehu toimii loistavasti myös laihduttajalla. 

Siinäpä "pieni" lista luennolla tulleista ravintovinkeistä. Asiaa oli yllä olevan lisäksi vielä rutkasti enemmänkin. Halmetoja on oikea kävelevä ravitsemuksen ja hyvinvoinnin tietopankki. Halmetojan innoittamana valmistin tänään aamiaiseksi poikkeuksellisesti marja-/viherpirtelöä. Ainesosina Sun Warriorin Ormus Supergreens -jauhetta, sitruunavettä, mustikoita, banaania, camu camu -jauhetta, chia-siemeniä ja kookosöljyä. Yleensä nautin nuo viher- ja marjapirtelöni keskellä päivää tai palkkarin pohjana. Tänään halusin kokeilla, miten tuo pirtelö toimii aamiaisena normaalin protskupitoisen aamiaiseni sijaan. Hyvin toimi. Nälkä ehkä yllätti hiven aiemmin kuin tavallisesti, mutta energiatasoni on ollut koko päivän ihan loistava. Voi mikä inspiroiva hyvän mielen ilta oli eilinen. Oi ihana Jaakko. ♡

 

 

 

Kommentit

SuviY (Ei varmistettu)

Harmittaa niin vietävästi etten päässyt luennolle kun pukkasi kahta kokousta samana iltana esteeksi. Olisin varmasti ollut yhtä hurmioissani kuin sinä. Ensi kerralla kyllä menen vaikka olisi pää kainalossa. :D

Onneksi postasit tänne paljon hyviä vinkkejä! :)

Hymyileoletupea

Voi harmin paikka Suvi, mutta kiva jos postaukseni lievittää harmitustasi :) Eiköhän Halmetoja vielä tule uudelleenkin Poriin tai jonnekin lähiseudulle. On kyllä odottamisen arvoinen :) 

Kommentoi