Jämiä ei jätetä - Anti-kalorinlaskijan sämpylät

Lounas herkkusämpylöistä.

Mitä syntyy, kun Johanna ostaa viikonloppuna kahvinsa joukkoon kermaa, tekee mantelimaitoa, kokkaa yhtenä päivänä vähähiilarista pizzaa ja seuraavana Alexander Gullichsenin avokadopasta-kastiketta kera kesäkurpitsan? No ensinnäkin syntyy hirvittävä kaaos keittiössä, jonka siivoamiseen menee aikaa enemmän kuin itse kokkailuun. Mutta sitten tämän kokkailukaaoksen lopputuloksena syntyy myös hirvittävä määrä erilaisia ruoka-ainejämiä, joiden olemassaolo saa aikaan pienoisen harmistuksen aina jääkaappiin kurkatessa. 

Trip to heaven - The Alexander Gullichsenin avokadopasta-kastike ja kesäkurpitsaa.

Yritän olla nykyisin hyvin tarkka sen suhteen, että en heittäisi ruokaa turhaan menemään. "Entisessä elämässäni" harrastimme taloudessamme aina säännöllisin väliajoin jääkaapin tyhjennyksiä, jotka oli nimetty "etnisiksi puhdistuksiksi". Etnisissä puhdistuksissa jääkaapista lähti aina säkkikaupalla roskikseen joko käyttökelvotonta tai sitten jopa ihan käyttökelpoista ruokatavaraa eli siis valtava määrä erilaisia jämiä. Shame on me - tiedän, ihan hirvittävää tuhlausta! Nykyisin olen varmaankin niin nuuka ja niin nälkäinen, että pyrin hyödyntämään jääkaapista parhaani mukaan ihan kaiken. Jämiä ei jätetä, etniset puhdistukset ovat mennyttä elämää. 

Itsetehtyä jäätelöä... kookosta, banaania ja granaattiomena. Nautittuna keinussa ♡ kesä

Olen melkoisen peloton kokkailija ja usein sapuskani syntyvät aikamoisella mututuntumalla. Ei reseptejä, ei mittoja, ei kauppalistoja. Otetaan, mitä kaapsta löytyy ja lätkitään sekaisin. Toki välillä kokkaan myös resepteistä, mutta useimmiten en. Näin ollen tällaiset jämätilanteet saavat kokeilukokin sormet syyhyämään ja syntyy kaikenmoista räpellystä. Sanottakoon nyt vaikka niin, että on ihan hyvä, etten ole kovinkaan nirso. Esim. päähänpisto laittaa pizzaan tekemäni tomaattikastikkeen jämät nokkosmunakkaan sekaan johti varsin mielenkiintoiseen lopputulokseen... Ei huonoon silti :)

No mutta palataanpas tähän tämänkertaiseen jämätilanteeseen. Nyt nimittäin sain aikaan jotain mainitsemisen arvoista. Jääkapissani oli sunnuntain pizzan jäljiltä puoli pussia Edam-juustoraastetta, puoli pussia Emmental-juustoraastetta, puoli pussia Aura-juustomurua, kahvikerman jäminä puoli purkkia kuohukermaa ja vielä avokadopastakastikkeesta ylijääneet kaksi kesäkurpitsan sisäosaa. Tämän lisäksi pakkasessa oli mantelimaidon valmistuksesta ylijäänyttä mantelimassaa. Pähkäilin hetken, mihin kaikkeen voisin jämiä hyödyntää. Olen käyttänyt mantelimaidon valmistuksesta ylijäänyttä massaa ennenkin sämpylöiden pohjana ja se toimii siinä loistavasti, joten päätin pyöräyttää lämpimäiset. Ja voi, miten mainioita näistä tulikaan. Tai voiko nyt tullakkaan muuta kuin hyvää, jos yhdistää kasan erilaisia juustoja sämpyläksi? :) Kaikki kalorinlaskijat voivat tässä kohtaa häipyä takavasemmalle, sillä näissä sämpylöissä on kaloreita varmaankin joku triljoona. Hiilareita ei sen sijaan juuri nimeksikään. En taas mittaillut mitään, joten alla oleva resepti on laadittu hieman mututuntumalla. Nimesin sämpylät Anti-kalorinlaskijan sämpylöiksi. Tässäpä siis tulee sämpyläohje, joka vie takuulla kielen mennessään (tai sitten olin vain niin anti-nirso ja pro-nälkäinen näitä syödessäni...)

Anti-kalorinlaskijan sämylät

4 kananmunaa

n. 2-3dl mantelimassaa (mantelimaidon teosta ylijäänyt massa, voi korvata mantelijauhoilla)

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 kesäkurpitsa raastettuna

80g Edam-juustoraastetta

80g Emmental-juustoraastetta

80g Aura-juustoraastetta

1 dl kuohukermaa

hiven suolaa

3 rkl psylliumia

Sekoita kananmunien joukkoon kaikki aineet, psyllium viimeisenä ja anna tekeytyä hetken. Muotoile haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista uunissa n. 175-200 asteessa, kunnes väri on kauniin ruskea. 

Anti-kalorinlaskijan sämpylät

Kommentit

Meillä ei ruokaa juuri roskikseen (biojätteisiin!) laiteta. Sämpylöihin saa piilotettua tosiaan vaikka mitä. Olen mestari siinä. Pannukakku on toinen, jonne voi laittaa esim. puurojen tai jogurttien jämät. Tai suolaisiin versioihin vaikka just juustoja, kasvista, lihaa...

Sosekeittoihin kaikki kaapissa pitkään pyörineet vihannekset. Ja sitten sosekeiton jämät taas sämpylöihin...Sämpylöitä ei syömättä jää, mutta noin teoriassa korppujauhoiksi.

Hymyileoletupea

Sämpylät on kyllä loistavia tuohon jämien "kätkemiseen". Niihin saa helposti lykättyä kaikenmoista sekaan. Tuo pannari onkin hyvä vinkki. Niitä en olekaan juuri harrastanut, paitsi tavis pannareita aikaa ennen VHH:ta :) Suolaista versiota voiskin joku kerta koittaa.... Ja testailla myös jotain vähähiilarista makeaa pannaria. Nam :) Sosekeittoja duunailen myös paljon. Ei olekaan tullut käytettyä niiden jämiä sämpylöihin vielä. Kiitti Natis hyvistä vinkeistä :) Kokeilukeittiö sai taas uusia inspiraatioita :) 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.