Lenkkareita mä metsästän

Päivän oppi:Vähemmän Ben & Jerryä, enemmän lenkkiä...

No onpas nyt suorastaan perkeleellisen hankalaa metsästää itselleen juoksukenkiä. Voi kuinka kadehdinkaan sellaisia ihmisiä, jotka voivat marssia kauppaan, valita mukavimman tuntuiset lenkkarit ja juosta niiden kanssa ilman mitään ongelmia tietämättä sen enempää millaisilla ominaisuuksilla varustetuilla kengillä juoksee. Meikäläiselle taas lenkkarien valinta ei ole ollenkaan näin helppoa. Tuoreessa muistissa on omat Asics -kokeilut penikkatauteineen, kantapää- ja polvikipuineen. Tästä syystä olenkin ollut vähän haluton suorittamaan mitään lenkkarikokeiluja.

Salomon Speedcross 3 CS

Nyt olen kuitenkin alkanut halajamaan itselleni hieman kevyempiä polkulenkkareita Salomon Speedcrossieni rinnalle. Speedcrossit ovat toimineet minulla tähän mennessä tosi hyvin, mutta kaipaisin kuitenkin rinnalle jotain hieman nopeampaa kenkää. Paino sanalla hieman, nimittäin meikäläisen jalkaongelmilla ja juoksutekniikalla en voi tässä kohtaa haaveillakaan mistään höyhenen keveistä kisakengistä. Salomonin S-Lab malliston kengät houkuttelisivat kovasti, mutta tuon sarjan kengät ovat lähes kaikki minulle liian matala droppisia. Speedcrossien droppi (kengän kantapään ja päkiän välinen erotus) 11mm on melkoisen korkea, joten saattaisi olla aikamoinen shokki jaloille siirtyä johonkin minimaalisen dropin kenkään. Sain aikanani pienoisen kammon noista pienemmän dropin kengistä, kun hankin crossfittiin Inovin kevyet lenkkarit ja sain parin treenikerran jälkeen akillesjänteen tulehduksen. Lisäksi kun vielä juoksutyylini tuppaa välillä olemaan melko yllätys yllätys kantapää edellä askeltavaa, niin isompi droppi ja hyvä vaimennus kantapäässä olisi plussaa. Tai siis tämähän on yksi käsitys asiasta. Nimittäin mitä enemmän tutkin, sitä enemmän sain oman pääni sekaisin, minkälaiset lenkkarit minulle olisivat sopivimmat. Netti on pullollaan ristiriitaista tietoa ja esimerkiksi Salomonin nettisivut ovat, anteeksi vaan, todella kehnot. Todella turhauttavaa, ettei edes merkin omilta sivuilta saa kunnolla tietoa kaikkien lenkkareiden ominaisuuksista. Lopulta päätin, että ainoa tapa löytää toimivimmat kengät on alkaa testaamaan eri malleja. Pysytään nyt kuitenkin ensi alkuun Salomoneissa ja toivotaan, etten joudu kokeilemaan kovin montaa paria. Matti kurkistelee jo kukkaron nyörien välistä...

Jotain faktatietoa on kuitenkin jo olemassa siitä, minkälaiset kengät minun kannattaisi valita. Kävin joku aika sitten fysioterapeutilla tsekkauttamassa askellustani. Fyssari kuvasi askellusta juoksumatolla ja tuolloin näkyi selvästi tuo kantapääaskellus ja oiken jalan pienoinen ylipronaatio. Tuo kantapääaskellus yhdistettynä lievään ylipronaatioon oli aiheuttamut minulle oikean säären sisäosan penikkataudin. Tuolloin fysioterapeutti suositteli minulle neutraalia lenkkaria, joka on kiertojäykkä. Lenkkarin kiertojäykkyys ei ohjaa jalkaa mihinkään suuntaan, kuten ylipronaatiotuki. Pikemminkin se tarjoaa vastusta jalan taipumukselle taittua sisäänpäin juostessa. Ylipronaatiotuettuja kenkiä haluan tuosta oikean jalan ongelmasta huolimatta välttää, koska vasemmassa ei tuota ongelmaa ole ja oikeassakin se on ihan pieni. Neutraalisti askeltavalle ylipronaatiotuettu lenkkari saattaa aiheuttaa isojakin ongelmia ja niitä en toden totta kaipaa enää lisää. Niinpä lähetin Salomonille sähköpostia ja tiedustelin, mitkä heidän malleistaan ovat neutraaleja ja mitkä pronaatiotuettuja. Vastaukseksi sain seuraavaa: ”All Salomon shoes are neutral and do not offer pronation control. Some models may offer more step control but they do not compensate.” Elikkäs pronaatiotukea ei Salluissa tarvitse pelätä. Salomonilta suositeltiin minulle Wings Pro –lenkkaria, joka on Speedcrossiin verrattuna paremmin tuettu ja vaimennettu. Salomonilta mainittiin tämän lenkkarin miinuspuolena se, että Wings Pro ei ole mutaisella alustalla yhtä pitävä kuin Speedcross. Kun nyt haukuin tuossa edellä noita Salomonin nettisivuja, niin pakko antaa plussaa tuosta heidän asiakaspalvelustaan. Sieltä vastattiin minulle saman tien. Palvelua ei valitettavasti tällä hetkellä saa suomeksi, mutta kun kirjoittaa kysymyksensä englanniksi saa siihen vastauksen viivana. Iso peukku tästä! Pidän tuon Wings Pron mielessä yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona jatkoa ajatellen. Tässä kohtaa Wingsien iso miinus on kuitenkin niiden paino. Kengät painavat nimittäin 295g, mikä on jopa hieman enemmän kuin Speedcrossit painavat. Ja kun tuo pienempi paino oli syynä tälle lenkkarin metsästykselle, niin hylätään nämä lenkkarit tällä erää. 

Mikäli haluan kevyemmät lenkkarit, joudun hieman tinkimään niiden tukevuudesta. Kevyemmät kengät ovat väistämättä huonommin tuettuja ja vaimennettuja. Niinpä vähän pelottaa, että sopiiko kevyt kenkä minulle ylipäätään ja olenko nyt tieten tahtoen hakemassa lisää ongelmia. Huonommin tuetuilla kengällä oikean jalan pronaatio saattaa korostua ja penikkavaiva palata takaisin. Lisäksi huonommasta vaimennuksesta saattaa seurata kantapääongelmia. Silti ajatus vähemmän mohloilla kengillä juoksemisesta houkuttelisi kovin.

Lisähaastetta lenkkarimetsästykselle aiheuttaa se, että täällä hemmetin periferiassa on kauppojen tarjonta suorastaan surkea. Polkujuoksulenkkareita ei juurikaan löydy. Speedcrossia löytyy ja joku S-labin malli, mutta siinäpä se. Toisaalta en myöskään usko, että kaupassa sovittamalla saa lenkkareista mitään käsitystä. Toki kaupassa huomaa sen, mikä lenkkari tuntuu omaan jalkaan mukavimmalta seisoessa ja muutaman askeleen kävellessä, mutta kunnolla lenkkarin ominaisuudet omalle jalalle tulevat esiin vasta, kun sillä juoksee useamman kilometrin vaihtelevassa maastossa.

Niinpä päätin ottaa riskin ja tilata pläjäytin Salomonin Fellraiser kengät. Nuo lenkkarit ovat mielestäni ihan älyttömän rumat ja olikin melkoinen kynnys hankkia sellaiset itselleni. Sitten kuitenkin totesin, että nykyiset Speedcrossini ovat ihan yhtä rumat ja lenkkarit ovat kuitenkin koko ajan yltä päältä mudassa, joten aivan sama, miltä ne näyttävät. Tämä kokeilu lähtee nyt hieman riskillä, mutta luotan siihen että meikäläisen jalat kyllä kertovat hyvinkin nopeasti sopivatko lenkkarit mulle. Fellraiserit ovat Salomonin lenkkareista melko kevyet polkujuoksukengät, painoa on 240g ja droppia 6mm. Ne ovat näin ollen myöskin melko kevyesti tukevat ja vaimentavat kengät. Kuten todettua tuo matala droppi on mulle suuri kysymysmerkki, samoin tuo heikompi tukevuus ja vaimennus. Katsotaan nyt kaivanko taas verta nenästäni ja heitän rahojani kankkulan kaivoon. Lenkkarit pääsevät pikapuoleen testiin. Pistän raporttia tulemaan, minkälainen oli ero Speedcrossien ja Fellraisereiden välillä. Nastalenkkareidenkin ostoa pitäisi varmaan alkaa myös suunnittelemaan... Ja toki olisi myös huikeaa vähän juostakin noiden lenkkareiden kanssa. Meikä on meinaan viime aikoina keskittynyt enemmänkin testailemaan Ben & Jerryjen eri makuja, kehittelemään parasta viljatonta piparireseptiä (en oo onnistunut) ja leikkimään yhden mäyräkoiran kanssa.... See you later alligator!

Salomon Fellraiser

Hippu the dog tarkasti uudet Fellraiserit heti tuoreeltaan.

 

 

 

 

 

Kommentit

Lotta Katariina
Pumpui

Hyvän näköisethän nuo on! 

Mulla on Speedcrossit, ja sitten Inovin X-talonit kevyempään juoksuun ja kuiville keleille. Hotsittaisi kokeilla Inovin niitä uusia Terraclaw-kenkiä myös. Ja Niken polkukenkiä, koska niiden lesti sopii mulle tosi hyvin jalkaan... 

Hymyileoletupea

Mun avomies kehui noita mulle kanssa, kun irvistelin niille, että nehän on tosi hyvän näköiset :) Ehkä mä vielä lämpenen noille. En oo vielä päässyt lenkille näiden kanssa (kun on näitä B&J ja mäyräkoira busineksia tässä), mutta jalassa nuo Fellraiserit tuntui todella mukavilta. Kevyet ja varpaille on hyvin tilaa. Sen kyllä huomaa heti, että kantapäässä ei ole yhtä hyvin vaimennusta kuin Speedcrosseissa. Tosin se johtuu varmaan myös ihan tuosta matalammasta dropista. 

Nuo Niken polkukengät olisi houkuttanut mua kans ihan hirveesti. En kuitenkaan uskaltautunut vielä pois Salomoneista.

Inovin mallisto vaikuttaa myös tosi houkuttelevalta ja on hyvän näkösiä myös :) Miten hyvin vaimennetut noi X-Talonit on? Toi Terraclaw voisi olla kokeilemisen arvoinen. Mua kiinnostaisi ne Inovin nastarit. Kättä taskuun.... vähän kalliiksi tulee nää kaikki lenkkarihimotukset. 

Onko sulla jotain juoksijan jalkaongelmia vai kuulutko sä noihin onnekkaisiin, jotka saa vaan valita mukavimman tuntuiset kengät ja juosta niillä ilman ongelmia? 

Lotta Katariina
Pumpui

X-talonit on ihan flätit ja joustavat. Terraclawta en vielä ole päässyt livenä hypistelemään niin siitä en niin tiedä.

Mulla on suht pieni mutta kokoisekseen tosi leveä jalka eikä holvia juuri ollenkaan, eli kapean malliset ei mahdu yleensä jalkaan. Tavan juoksulenkkareita hankkiessa meinasi epätoivo iskeä kun ei millään löynyt sopivia, lopulta sitten arvoin Sauconyn ja Niken välillä, ja päädyin Niken Zoom Pegasus 32:een joka on ollut ihan superhyvä.

Hymyileoletupea

Eli siis ongelmansa kullakin :) Mä oon ollut tähän mennessä niin kovin rajoittunut näiden merkkien suhteen. Tavislenkkareissakin on aina ollut pakko ostaa ne Asicsit ihan niinku mitään muita vaihtoehtoja ei olis olemassakaan. 

X-Taloneista näyttää olevan paria droppi -vaihtoehtoa 3mm ja 8mm. Voi voi - mä olen nyt niin vajonnut tänne lenkkarimaailmaan. Tää selvittelytyö on mennyt ihan överiksi. Just vitsailin avomiehelle, että mä oon kohta joku Salomonin polkujuoksukenkien kävelevä tietosanakirja. Oon googlettanut melkein kaikkien mallien ominaisuudet sataan kertaan läpi ja osaan ne suurin piirtein ulkoa. Ohjeistin jo tota mun polkujuoksukonkariakin hänen kenkävalinnassaan, enkä ole lainkaan varma kuinka toivottua se oli :D 

Ellinen (Ei varmistettu)

Hienot nuo kuvat mäyräkoirasta. Ja lenkkareista :D

Hymyileoletupea

Kiitos :D Hippu on kokenut blogi-poseeraaja. Seikkailee normaalisti ihanaisen Hellan ja viinilasin välissä -blogin puolella. 

Kommentoi