Ne 4 Post-it lappua eli miten syön ja miksi

Uskon todella vahvasti siihen, että olet mitä syöt. Tässä ne 4 Post-it lappua, joiden pitäisi avata mahdollisimman yksinkertaisesti miten syön. 

img_349492504376688.jpeg

Mahdoinkohan muistaa kaiken? No pääpiirteittäin ainakin. Tavoitteeni on syödä mahdollisimman vähän lisä- ja säilöntäaineita sisältävää ja prosessoitua ruokaa. Suosin luomua aina, kun sitä on saatavilla ja pörssini sen kestää. Valmistan ruokani lähes aina itse, mutta välillä on myös ihanaa istua valmiiseen pöytään ja herkutella. Sallin itselleni EI-listalta syömisen silloin, kun siltä tuntuu, yleensä kerran viikossa. 

Syön lähes aina 4-5 ateriaa päivässä. Aamupala on minulle erityisen tärkeä. Näin ei ollut vielä puoli vuotta sitten, jolloin en syönyt mitään aamulla. Minulle ei muka ollut nälkä herätessä. Järkevää syömistä, kun lähtee tyhjällä vatsalla töihin ja syö kevyen lounaan vasta klo 11. Ei ihme, että alkupäivä on vähän hapokasta, kun töihin tullessa kiskoo pari kuppia kahvia tyhjään vatsaan ja sinnittelee tämän jälkeen vatsa kurnien lounaalle. Tuo aamupalan passaaminen on jo ihan maalaijärjelläkin ajateltuna typerää. Jos keho on ollut 8-12 tuntia paastotilassa yön jäljiltä, niin kaiken järjen mukaan sen on saatava ravintoa, jotta pääsee taas liikkeelle. Siispä ei enää aamupalan passaamista. Sitä paitsi nykyään minulla on todellakin kova nälkä aamulla. Ja vähän terveellisempää sitten kaataa kurkusta alas sitä kortisolia kohottavaa mokkaa, kun pääsee työmaalle. Tällä hetkellä aamupalani sisältää lihaa, kalaa tai kanaa ja kourallisen pähkinöitä. Kyllä vain – syön välillä pihviä aamiaiseksi. Silloin tällöin teen myös aamiaiselle tuorepuuron jo illalla valmiiksi. Viikonloppuisin herkuttelen yleensä paistamalla lettuja, luonnollisesti ilman sokeria ja gluteiinia. 

img_20140405_110524.jpgAamupalalettu kananmunasta, kookosmaidosta ja kookosjauhoista. Päällä mustikkaa, vadelmaa ja rahkavaahtoa. 

Töissä minulla on lähes aina mukana eväät, jotka syön lounaalla klo 11. Lähes poikkeuksetta lounaani on salaatti, jossa on mukana proteiinia 20-40 grammaa. Proteiini on käytännössä noin 100-150 grammaa lihaa, kalaa, siipikarjaa tai mereneläviä. Silloin harvoin, kun syön työpaikan ruokalassa, valitsen salaattipöydän. Työpäivän aikana juon kahvia 3-4 kuppia. Kahvini juon nykyisin mustana. Minulle, joka join ennen kahvini maidolla tai pikemminkin maitoni kahvilla, oli melkoinen opettelu mustaan kahviin. Mutta koska työpaikkani kahvimaitona on vähälaktoosinen, iskukuumennettu, kevytmaito, motivaatio päästä eroon sen kittaamisesta oli melko suuri. Kyseinen tuote on nimittäin oman mittapuuni mukaan aika kaukana ihmiselle kelpaavasta ravinnosta. Koska rakastan maitokahvia yli kaiken, olen kuitenkin tehnyt sellaisen kompromissin, että sallin itselleni maitokahvin viikonloppuisin. Tällöin käytän maitokahviin joko raakamaitoa tai luomutäysmaitoa. Kahvin lisäksi juon töissä kupin-pari vihreää teetä päivässä. 

img_20140305_111610.jpgLounaseväänä kylmäsavuhärkää, kananmunia, salaattia, parsakaalia, porkkanaa, herneitä ja auringonkukansiemeniä.

Jos olen menossa heti töiden jälkeen treenaamaan, minulla on töissä mukana välipalaa, jonka syön pari tuntia ennen treeniä. Se on jotain hitaasti imeytyvää proteiinia ja hitaasti imeytyvää hiilaria. Usein tämä on keitetty kananmuna ja marjoja tai täysjyväriisikakkuja ja liha- tai kanaleikkelettä. Välillä myös marjoja ja rahkaa tai raejuustoa, mutta noita maitotuotteita pyrin syömään harvoin. 

Treenin jälkeen otan palautusjuoman, mutta se onkin ihan oma tarinansa. Treenin jälkeinen päivällinen/illallinen sisältää reilusti proteiinia, 40-50 grammaa. Tämä on aika, jolloin sallin itselleni vähän enemmän hiilareita. Yleensä bataattia, keitettyä hirssiä, tattaria tai quinoaa. Lisäksi salaattia, keitettyjä vihanneksia ja hapankaalia, jota lisään monelle aterialle. Mikäli en käy kuntosalilla, pudotan päivälliseltä nuo hiilarit pienemmälle. Tällöin hiilarit otetaan bataatin ja viljojen sijaan pavuista, herneistä, juureksista ja vihanneksista. Tällaisinä päivinä syön enemmän rasvaa. Treenipäivinä taas vähennän rasvan määrää.

img_313913740638440_1-hires.jpgKookosöljyssä paistettua seitiä, pinaattia, kurkkua, kurpitsansiemeniä ja macadamiaöljyä. Ravitsevaa ja yksinkertaista. 

Iltapalalla syön usein itsetehtyä siemennäkkäriä, keitettyä kanamunaa, kylmäsavuhärkää/kalkkunaleikettä/kylmäsavulohta ja vihanneksia. Näitä nautin kofeiinittoman teen kanssa. 

Vettä yritän juoda paljon, vähintään 2,5 litraa päivässä. Treenipäivinä tämä on helppoa, kun harjoitellessa kuluu vettä noin 1,5 litraa, mutta muuten tuo vaatii vähän pakottamista. Ateroiden yhteydessä yritän välttää veden juomista. Jos juon vettä ruokaillessa, puristan joukkoon sitruunamehua. 

Miksi syön näin? Lyhykäisesti – Gluteiini saa vatsani turpoamaan ja kipeäksi. Maitotuotteet aiheuttavat minulle vähäisesti ongelmia, mutta olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että maito ei ole ihmiselle tarkoitettua ravintoa. Sokeri aiheuttaa paljon ongelmia. Se koukuttaa minut välittömästi, vähentää vastustuskykyäni ja vaikuttaa negatiivisesti mielialaani. Heraproteiini olisi punttitreenaajalle paras palautusproteiinin lähde, mutta minulla se aiheuttaa välittömästi pahan aknen leukaperiin. Palautusjuomassa siis käytän tästä syystä riisiproteiinia.

img_20140218_184656_0.jpg Palautusjuomassa vadelmaa, ananasta, riisiproteiinia ym. 

Perusteluja EI-listan ruoka-aineille riittäisi vielä paljon. Pääasia on kuitenkin se, että näin syömällä voin tosi hyvin sekä henkisesti että fyysisesti ja jaksan liikkua. En usko, että ruokavalion suhteen löytyy mitään patenttiratkaisua, joka toimisi ihan jokaiselle, mutta pääpiirteittäin moni hyötyy samoista asioista. Jos EI-listalta pitäisi valita joku asia, jota suosittelen ihan kaikille, olisi se ehdottomasti sokerista/keinomakeutusaineista luopuminen. Uskoisin, että niiden hylkäämisestä hyötyisi jokainen. Sokeri vain ei tarjoa mitään ravintoarvoa keholle. 

Olisi kuitenkin tekopyhää väittää, että valintani perustuvat pelkästään terveydellisiin seikkoihin. Varmasti tärkein vaikuttaja ruokavaliolleni on puhtaasti pinnallinen. Haluan pysyä hoikkana ja kuitenkin saada myös vähän lihasmassaa tähän laihanlöysään vartalooni. Tällä ruokavaliolla varmistan sen. Lisäksi saan syödä paljon ja tuntea olevani kylläinen. Jos minulle sanottaisiin, että voit tästä eteenpäin mättää naamaasi niin paljon sokeria kuin napa vetää, etkä liho grammaakaan, niin todennäköisesti marssisin saman tien karkkihyllylle ja kantaisin selkä vääränä namuja himaan. Karkki ja kaikki sokerista tehty on hyvää. Ei siitä mihinkään pääse. Tai siis heti korjaus. Karkki ja kaikki sokerista tehty on hyvänmakuista, ei hyvää tai ainakaan hyvää tekevää. Näillä siis mennään. Toimii mulla. 

No eipä tästä neljän lapun Post-it postauksestakaan tullut lyhyttä ja ytimekästä. Tämä on nimittäin aihe, josta minulla riittäisi asiaa vaikka kuinka ja paljon…

Loppuun vielä kuva, jossa pahimmat sudenkuoppani. Silmät kiinni ja ohi karkkihyllyjen….

img_20140411_142321.jpg

 

hyvinvointi mieli liikunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.