Paistaa se

Päivän oppi: Ei ole mitään risukasaa.

Viime päiviin on mahtunut taas monenmoista. Hyvinkään hevossairaalareissu ei tuonut mukanaan hyviä uutisia. En halua mennä sen enempää Hyvinkäällä tapahtuneeseen eli näiltä osin kysymys- ja vastausboksi on sulkeutunut. Tämä siitä syystä, että diagnooseja ja ehdotuksia tuntuu olevan yhtä paljon kuin on kommentoijiakin. Ja siihen minulla ei ole varaa, että alan spekuloimaan. Siinä hajoaa pää. Oman toimintakykyni säilyttääkseni minun on kuunneltava vain omaa intuitiotani ja luotettava siihen, että tunnen hevoseni niin hyvin, että tiedän miten toimia. Nyt olen yrittänyt opetella elämään tässä tilanteessa, olla spekuloimatta, ottaa se, mitä annetaan ja elää sen mukaisesti päivä kerrallaan. Olen yrittänyt sivuuttaa tunteet ja pelata järjellä. Lähes mahdotonta minulle, mutta se on ainut tapa toimia tässä tilanteessa. On pakko nollata päänuppi kaikelta tulevalta ja hakea positiivisia asioita tästä hetkestä. Muuten romahtelen ja se ei johda hevoseni kannalta tässä kohtaa mihinkään hyvään. Ikävä diagnoosi on vaikea niellä ja luonnollista on alkaa protestoimaan sitä vastaan. Kyseenalaistaa pitääkin, mutta loputtomiin en voi sitäkään tehdä. Nyt pitää vain hyväksyä tämä hetki tällaisenään ja toimia hevoselleni parhaalla tavalla. 

Hyvinkään reissun jälkeen kävin läpi muutaman sellaisen ”miksi aina minulle” -momentin. Möyrin itsesäälissä, kirosin huonoa tuuriani ja haistattelin universumille. Pohdin, että ”olisihan tämä nyt taas pitänyt arvata”. ”Tässähän olikin niin älyttömän kivaa muutama kuukausi, että pakkohan minut oli palauttaa maan pinnalle”. Se avarilla poskeen ilmiö taas. ”Näinhän se aina mun elämässä menee, että ikinä ei saa olla kaikki hyvin ja tasaisesti.” Ei saisi tuudittautua hyvään oloon, iloita kun elämä on mallillaan, saati sitten sanoa ääneen, että olen niin onnellinen nyt. Ei, koska sitten se universumi näpäyttää saman tien ja kaataa kauhakuormaajalla lastillisen niskaan. Ei jumankekka saa pitää ääntä onnestaan. Huonosti siinä käy, jos on kovin iloinen. Kohta se taivas kuitenkin putoaa niskaan, jos nyt on kaikki hyvin. Pitää olla varuillaan, hipi hiljaa ja sitten voi jostain jumalan armosta paistaa sinne risukasaankin. 

Mutta sitten iski kapinahenki. En saatana elä elämääni niin, että pelkään nurkan takana lastinsa kanssa odottavaa kauhakuormaajaa. En helvetti soikoon ole hipi hiljaa, jos olen onnellinen. En jumalauta elä sillä ajatuksella, että eteeni tulevat vastoinkäymiset ovat joku minulle osoitettu näpäytys. Enkä perkele sentään enää ajattele, että olen maailman pahin epäonnen soturi. En en en! Kieltäydyn totaalisesti tuosta kaikesta negatiivisesta ja buhuu miksi aina mulle -asenteesta. Kieltäydyn murehtimasta ennakkoon, kieltäydyn stressaamasta asioista, joihin en voi vaikuttaa. Otan sen mitä annetaan ja se siitä. Ja jos se taivas putoaa niskaan, niin mietitään sitten taivas niskassa, miten rämmitään eteenpäin. Vastoin kaikkea opittua siinä piileekiin viisaus, että itketään vasta sitten, kun kakat on jo housuissa. Ei niihin kauhakuormaajan lasteihin voi kuitenkaan etukäteen varautua. 

Ja loppujen lopuksi, ei ole mitään risukasaa. On vain se aurinko. Ja minähän niin hymyilen, kun se paistaa! 

 

 

 

Hyvinvointi Mieli Ajattelin tänään Syvällistä

Ihmiskoe – yhteenveto

Päivän oppi: Joskus pitää astua paskakasaan, jotta oppii arvostamaan puhtaita kengänpohjia. 

img_6111499685624.jpeg

No niin – lupasin yhteenvetoa viime viikkoisesta ihmiskokeesta ja tässäpä sitä vihdoin tulee. Jos ihmiskoe pitäisi tiivistää yhteen lauseeseen, niin voisin sanoa vaikka jotenkin niin, että koe oli aika lailla syvältä, mutta kuitenkin sitten lopulta myös aika hedelmällinen kokeilu. Syvältä oli laskea joka ikinen teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen öljyä, puolikkaat appelsiinit, valkosipulin kynnet ja ihan kaikki. Syvältä oli punnita, pähkäillä, räknätä, karsia, laskea, laskea ja laskea. Syvältä oli tehdä ruokaa kädet sidottuna. Syvältä oli ensin saada loistoidea jostain ateriasta ja sitten huomata, että se ei mahdu budjettiin. Syvältä oli menettää hetkittäin kokkailun ilo ja vain suorittaa haastetta. Mutta kuten elämässä ylipäätään, niin asioilla on aina myös kääntöpuolensa. Niin hanurista kuin kaikki edellämainittu olikin, niin useaan otteeseen koin myös todellisia onnistumisen hetkiä. Loppujen lopuksi onnistuin viikon aikana kehittämään monta uutta reseptiä, joissa useassa hyödynnettiin raaka-aineita epätyypillisellä tavalla. Noiden kokeilujen onnistumisesta tulin erityisen hyvälle mielelle. Letut keitetystä riisistä, vohvelit bataattikeitosta ja lettu seitistä. Oli palkitsevaa hyödyntää jämiä uusilla tavoilla. Oli myös mukavaa huomata, että pienellä budjetillakin voi tehdä mielenkiintoista ruokaa eikä luovuus kuole, vaikka raaka-aineita ei voi käyttää mielinmäärin. 

Alla esimerkkiä, miten laskin haasteen aterioita. Taulukosta näkyy, että todellakin laskin joka ikisen raaka-aineen hinnan. Melkoisen kaistapäistä touhua, mutta halusin mahdollisimman totuudenmukaisen hinnan aterioille. Laskuvirheitäkin varmasti mukaan mahtuu, esim. sitruunoiden hinnan laskin päin seiniä. Jos 3 sitruunaa maksoi 0,95€, niin tällöin 1/4 sitruunan hinta ei taida olla 0,25€… No varmasti mokailin toiseenkin suuntaan. Marjoja tuli hyödynnettyä melko paljon, koska ne eivät miinustaneet budjettia. Toisaalta syön normaalistikin ihan tuhottomat määrät mustikkaa, joten siinä mielessä runsas marjojen määrä ei tässä poikennut normaalista. Lupasin laskea myös näiden itse kerättyjen ruoka-aineiden vaikutuksen budjettiin siinä tapauksessa, että ne pitäisi hankkia kaupasta. Mustikkaa tuli viikon aikana syötyä yhteensä 950g ja vadelmaa 170g. Kaupasta ostettuna näiden hinta olisi n. 14 euron luokkaa. Melkoinen säästö siis kerätä marjansa itse. 

ihmiskoe_excel.png

ihmiskoema-su.png

Viikon suosikit olivat nämä

img_5616570480268.jpeg

img_5523434036892_0.jpeg

img_828062755069_0.jpeg

img_7393584355628_0.jpeg

img_4604648004069_0.jpeg

Mielestäni suoriuduin haasteesta kohtalaisen hyvin, vaikka budjetissa en pysynytkään. Budjetti vaikutti luonnollisesti ruokamääriin eli söin normaalia vähemmän. Nälkäinen en silti missään vaiheessa ollut, en edes torstain smoothiepaaston aikana. Mitä sitten kaipasin budjettikokkailuni aikana? Eniten kaipasin yrttejä ja mausteita. Yrttejä ei budjettiviikolle mahtunut mukaan ollenkaan. Niitä käytän normaalisti melko paljon. Maustaa olisin myös halunnut enemmän, vaikkei mikään ruoka maun puutteesta kärsinytkään. Proteiiniakin olisin kaivannut enemmän. Haasteviikon aikana ravintoainejakauma kääntyi paljon enemmän hiilarivoittoiseksi, mitä se tavallisesti on. Myös suuri osa tavallisesti käyttämistäni ns. superfoodeista jäi käyttämättä, vaikka hieman sainkin niitä mukaan sullottua. 

Mitä sitten opin? No jaa? Ainakin sen, että hieman luovimalla saa aterioiden hintaa hilattua alas melkoisesti. Jämiä pystyy hyödyntämääñ monella tavalla, kunhan pistää luovuuden peliin. Parasta haasteviikossa oli ottaa riskejä. Kehittää resepti ja kokeilla, miten se toimii. Hengissä ollaan, joten hyvinhän ne toimivat. Tästä on kiva palata ”normaaliin”. Tänään on hampurilaispäivä. Pulled beef purilaisia, Dr. Pepperissä haudutetusta naudan etuselästä, itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä New York Timesin maailman parhaimmalla hampurilaissämpyläohjeella, väliin coleslawta, kurkkua ja tomaattia. Om nom nom! Kantapääopiston keittiössä kaikki hyvin. 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli