Salomon Fellraiser

Päivän oppi: Takerru hyviin juttuihin.

Allekirjoittanut on potenut viime päivät jonkinmoista myötätuntoflunssaa Sekopääjuoksijan sairastuttua oikein kunnon flunssaan. Niinpä männäpäivien rötväilyt ja nessuvuoret eivät ole oikein kirvoittaneet postausaiheita, joten tästä syystä pienoinen blogihiljaisuus. Toivotaan, että sekä myötätuntoflunssa että kunnon flunssa on kohta selätetty ja päästään tekemään jo jotain muutakin kuin neppailemaan sohvalla. Ainakin viikon kuluttua on näköpiirissä jotain kauan odotettua, kun suuntaamme kahden viikon aktiivilomalle Madeiralle. Olemme nimenneet tuon reissun korkeanpaikanleiriksi, sillä Madeiralla jos missä riittää polkujuoksumestoja ja mäkitreenimahdollisuuksia. Odotan tuota lomaa jo niin paljon, että en meinaa lenkkareissani pysyä. 

No pysytään nyt silti vielä hetki. Lupasin taannoin kirjoitella käyttökokemuksia Salomonin Fellraiser –maastolenkkareista, joten lunastetaanpas nyt vihdoin lupaus. Kilsoja lenkkareille on niiden käyttöönottopäivän eli Jouluaaton jälkeen kertynyt 122,27km. Säälittävä määrä, mutta kyllä tuonkin perusteella pystyy jo jonkinmoista analyysia vetämään.

Alustukseksi on todettava pari asiaa. Ensinnäkin (harmi kyllä) Salomon ei edelleenkään sponssaa meikäläistä, joten kirjoitan testikokemuksia puhtaasti omaksi ilokseni ja toiveena, että joku maastolenkkareita metsästävä saisi kenties tästä jotain apuja lenkkarimeressä kahlaamiseen. Fellraisereista ei löytynyt yhtään suomenkielistä testiä tai blogikirjoitusta, joten siinäkin mielessä voi olla hyvä idea julkaista ”käyttökokemuksia”. Toiseksikin haluan korostaa sitä, että lenkkarien valinta on hyvin yksilökohtainen prosessi, johon vaikuttaa moni eri tekijä. Niinpä kerron tässä jutussa ainoastaan lenkkarin ominaisuuksista omien kokemusten kautta, enkä ryhdy suosittelemaan kenkää tietyntyyppiselle juoksijalle. Lenkkarien sopivuuden itselle tietää vain testaamalla. Tästä jutusta kannattaa siis ottaa vinkkejä lähinnä siihen, millaisiin olosuhteisiin lenkkarit voisivat sopia.

Itse valitsin Fellaraiserit alunperin syystä, että kaipasin kevyempää maastolenkkaria Salomonin Speedcrossien tilalle. Juoksukenkien keveys houkutti, mutta samalla myös pelotti, sillä kevyempi kenkä olisi väistämättä huonommin vaimentava, mikä taas saattaisi aiheuttaa ongelmia. Myöskin siirtyminen Speedcrossin korkeasta 11mm dropista Fellraiserin 6mm droppiin mietitytti. Lähinnä spekuloin sillä, miten ongelmajalkani reagoisivat tuohon dropin madaltumiseen eli olisiko seurauksena akilles- tai kantapäävaivoja.

Keveyden suhteen Fellraiserit lunastivat odotukset. Vaikka Speedcrossien ja Fellraiserien painossa ei ole eroa kuin 30 grammaa, niin silti Fellraiserit tuntuivat jalassa huomattavasti kevyemmiltä. Tämä oli vähän mohlojenkin oloisten Speedcrossien jälkeen todella miellyttävää ja tykästyin Fellraisereiden juoksutuntumaan saman tien. Kevyet lenkkarit toimivat hyvin polkujuoksussa, joka ei ole tasaista taivaltamista, vaan välillä loikitaan juurakoiden ja kivien välissä. Speedcrossien kanssa olin kärsinyt toistuvasta nilkkojen nyrjähtelystä, mikä johtui ehkä ainakin osittain juurikin tuosta korkeasta dropista. Fellraisereiden kanssa tätä ongelmaa ei ilmennyt, vaan nilkkojen nyrjähtely loppui niiden kanssa kokonaan. Toinen muutos tapahtui askelluksessa. Kantapää edellä askeltava juoksutyylini tuntui muuttuvan enemmän päkiävoittoiseksi. En tiedä voiko askellus muuttua noin radikaalisti ainoastaan vaihtamalla mataladroppisempaan kenkään vai kiinnitinkö vain aiempaa enemmän huomiota juoksuteknikkaani. Niin tai näin, mutta Fellraiseraille juostessa tuli jotenkin sellainen fiilis, että jalat tulevat paremmin kropan alle, minkä ansiosta juoksu muuttui (hivenen) vaivattomammaksi.

Fellraiserien pito pehmeämmällä pohjalla juostessa on erinomainen. Toimivat loistavasti sateen pehmittämillä poluilla ja mutaisilla pätkillä. Sen sijaan kovilla alustoilla ja liukkailla pohjilla kenkä ei toiminut. Minun testijaksolleni sattui liukkaiden pohjien kelijakso, jolloin jouduin myös pois metsäpoluilta koville ja jäisille ulkoilureiteille. No sanomattakin on selvää, että peilijäällä ei toimi kuin nastalenkkari, mutta Fellraiserit eivät toimineet myöskään jäisellä, hiekoitetulla alustalla. Niiden pohjassa olevat gripit ovat niin korkeat, että lenkkari jää vain sutimaan jään päälle tarraamatta kiinni hiekoitukseen. Lisäksi kovalla alustalla Fellraisereiden vaimennus on minun jalalleni auttamattomasti liian huono. Eritoten kantapäät olivat kovilla näiden kanssa ja olisin kaivannut lisävaimennusta. Selkeästi kyseessä on pehmeiden pohjien maastolenkkari, joita ei voi suositella asfalttijuoksuun ja koville pohjille.

Lenkkari ei myöskään mielestäni tukenut jalkaa juurikaan, mikä saattaa meikäläisen kohdalla pidemmillä matkoilla johtaa siihen, että kropan väsyessä jalan mahdolliset asentovirheet korostuvat. Toisaalta mielenkiintoista on se, että juoksemillani yli 20km lenkeillä ongelmia ei ilmaantunutkaan oikeaan jalkaani, jossa tuota pientä ylipronaatiota ilmenee, vaan vasempaan jalkaan, jonka kanssa ei ole aiemmin ollut juurikaan ongelmia. Testijakson aikana kärsin lievistä penikkaoireista vasemmassa jalassa sekä juoksijan polvi tyyppisestä kipuilusta samaisessa jalassa. No nämä ongelmat tosin saattoivat johtua myös juoksualustoista ja omasta kropan käytöstäni eikä lenkkareista. Moninaisia ovat juoksijan jalkavaivojen tiet....

Yksi positiivinen asia Fellraisereista pitää vielä mainita. Nimittäin ne kuivuvat todella nopeasti. Jos astuu lätäkköön, niin vedessä puljaaminen ei kauaa menoa haittaa. Vesi pumppautuu lenkkarista ulos nopsaan ja jalat kuivuvat hetkessä. Tämä on kyllä iso plussa, sillä kuka nyt haluaisi märin jaloin juosta. Polkujuoksussa tuo puljaaminen tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, joten tuota ominaisuutta kyllä arvostaa lenkkarissa paljon.

Kaiken kaikkiaan tykkäsin Fellraisereista. Ne jäävät käyttööni ainakin lyhyemmille polkupätkille ja pehemeille alustoille. Haluan kuitenkin testata myös hieman paremmin jalkaa tukevia ja vaimentavia kenkiä, joten seuraavaksi testiin lähtee Salomonin Wing Pro kakkoset. Niitä suositeltiin minulle Salomonilta alunperin, mutta hylkäsin ne silloin, koska halusin testata noita kevyempiä Fellraisereita. Wingseillä en ole vielä päässyt lenkille asti, mutta jo pelkästään ensisovituksella ne vaikuttavat aikalailla erilaisilta kuin Fellraiserit. Jään odottamaan ekaa lenkkiä niillä sekä sponsorisopimusta jonkun lenkkarivalmistajan kanssa.... Tulis meinaan ihan tarpeeseen jo. Melko kalliita kokeiluja nämä meikäläisen lenkkaritestit....

Salomon Fellraiser: ylläoleva tekniset tiedot infolaatikko kopioitu http://www.salomon.com/fi/

Salomon Fellraiser plussat ja miinukset:

+ kevyet
+ miellyttävä juoksutuntuma pehmeällä pohjalla
+ kuivuvat nopeasti
+ hyvä pito mutaisella ja pehmeällä pohjalla

- vaimentaa huonosti kovilla pohjilla juostessa erityisesti kantapäästä 
- ei tue jalkaa kovin hyvin
- ei toimi jäisellä pohjalla

 

Kommentit

Taru/WJ (Ei varmistettu) http://wannabejuoksija.blogspot.fi/

Kiitti hyvästä arvoista, jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa! Sponsorisopimusta ei (valitettavasti) löydy täältäkään, mut oon siinä mielessä paremmassa asemassa, kun voin lukee sun testailukokemuksia :D. Itsellä kanssa Speed Crossit, jotka on kyllä mut vakuuttanut aika täydellisen hyvin. Tosin keveämpää kisakenkää myös poluille vois miettiä, Salomonilta, tottakai.. Lenkkariuskollinen kun olen :).

Hymyileoletupea

Hei olipa kiva kuulla, että tykkäsit mun lenkkariarviosta :) Mä oon kans pitäytynyt vielä Salomoneissa ja miks sitä toimivaa vaihtaiskaan. Salomonilla on niin laaja mallistokin, että saa aika montaa lenkkaria testata ennen kuin tarvii vaihtaa merkkiä. Fellraisereita voin kyllä suositella, jos kaipaat keveempää kenkää. Ja toki Salulla on sitte se heidän  "Pro-mallisto" eli S-lab, josta löytyy paljon noita kevyempiä kenkiä. Avomieheltä löytyy noita useita pareja ja tykkää niistä paljon. Houkuttelis kovin testata noita myös itse jossain kohtaa. Sitä sponssisopimusta odotellessa....

Wings Proilla juoksin nyt ekat lenkit ja tykästyin niihin kovasti. Ne on painoltaan Speedcrossien kanssa samaa luokkaa. Tosi hyvin vaimentavat lenkkarit, joten vois toimia mun ongelmakoiville. Voisin kirjoittaa noistakin sitte arvion, kun saan vähän kilsoja alle. 

Kivaa, kun kävit Taru kommentoimassa. Sulla on ihan loistava blogi! Inspiroivaa ja ajatuksia herättävää luettavaa joka postauksessa. 

 

 

Oiva (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä arviosta. Mulla on myös Speed Crossit, taitaa olla aika suositut lenkkarit :) Mutta haluaisin kans vähän kevyemmät juoksukengät. Nuo Fellraiserit menee ehdottomasti harkintaan. Kirjoittele ehdottomasti juttua myös noista Wings Pro -kengistä. Nekin kiinnostaa.

Hymyileoletupea

Voi Oiva, miten olen missannut sun kommentin! Nyt vasta bongasin sen :) 

Kiitos ja kiva kun tykkäsit mun arviosta. Wings Prot on nyt saaneet kilsoja alle ja tällähetkellä tuntuu, että nyt oon löytänyt mun kengät!!! Kävin eilen juoksemassa vaihteeksi Fellraiserilla, kun halusin vähän kevyemmät popot mutaiselle alustalle. Meikkiksen ongelmajalat ei oikeen diganneet tuosta lenkkarien vaihtumisesta ja heti tuli ongelmia... Taas olis pitänyt muistaa se, että toimivaa ei kannata vaihtaa :) 

Mutta, jos satut olemaan sellanen onnellinen tapaus, jolla ei oo mitään ongelmia jalkojen kanssa, niin lämmin suositus Fellraisereille. Keveytensä ansiosta ihan loistavat! 

Mäpäs riipustan myös noista Wings Proista josain kohtaa testikokemuksia. Kivoja juoksutreenejä sulle Oiva! 

Ranja
Haavekuvia

Jos huvittaa vastailla, mulla olisi sulle haaste. :) Mut mikään pakko ei ole!

http://www.lily.fi/blogit/haavekuvia/vastaus-haasteeseen

Hymyileoletupea

Hei kiitos Ranja haasteesta :) Ilman muuta vastailen. Tämä tuli siinä mielessä loistavaan saumaan, että mulla on joku tukos aivoissa, enkä saa mitään tekstiä julkaistua, vaikka asiaa olis vaikka kuinka. Ehkä tämä avaa tukoksen :) Joten kiitos haasteesta! 

Päivi / Äiti treenaa nyt (Ei varmistettu) http://aititreenaanyt.blogspot.fi

Kiitos postauksesta, tästä oli hyötyä! Mielessä olisi syksylle salomonin lenkkari joka pitäisi myös jäällä ilman nastoja joten kuten. Eli en ainakaan osta Fellraiseria :D Nyt on postissa tulossa kesäksi X-screamit, koska niiden pitäisi toimia myös asfaltilla jolla osa mun lenkeistä kulkee maaston lisäksi. Speedcross kuulemma pitää myös jäisellä ilman nastoja, mutta epäilen silti pitääkö oikeasti? on tää vaikeaa!

Hymyileoletupea

Heippa Päivi! Kiva kun kävit lukemassa ja vielä kivempaa, jos tästä oli sulle hyötyä :)

Multa löytyy myös Speedcrossit, mutta niitä en ehtinyt testailemaan hirveesti talvella. Saattaa pitää hieman Fellraisereita paremmin, mutta voi olla myös sama ongelma kuin Fellraisereissa eli ne melko isot gripit jää sutimaan :) Speedcrossista ja sit tietty myös se Spikecross -versio, jossa on nastat. Ilman nastoja jos haluaa jäisemmällä pohjalla mennä, niin maatolenkkareista kannattaa sitten valita ehkä joku vähemmän grippejä sisältävä malli. Mutta kyllähän se melkosta sutimista on ilman nastoja :)

Kävin kurkkimassa sun blogissa ;) Kivoja juttuja sulla. Jään ehdottomasti seurailemaan. Kirjota ihmeessä käyttökokemuksia noista X-screameista. Kiinnostais kuulla, miten ne pelittää. Sallun sivuilla ne luokitellaan "cushionning" -osastoon, joten eritoten kiinnostais, miten hyvin nuo lenkkari vaimentaa. 

Mukavaa kevättä ja lenkkejä sulle :)

Muusa82 (Ei varmistettu)

Moi, kiitos tästä postauksesta! Onko sulla muuten sama koko näissä ja Speedcrosseissa? Voinko summissa tilata saman koon kuin speedcrosseissa?

Hymyileoletupea

Moi ja kiitos kommentistasi :) Speedcrosseilla en oo enää juossut pitkään aikaan, mutta mulla on kaikissa Salluissa sama koko (normaalia kengän kokoani yhtä suurempi, mikä on siis tarkoituksella jalkojen turpoamista ajatellen) eli aika hyvin menee nuo koot mielestäni yksiin eri mallien välillä. Uskoisin, että voit hyvin tilata samaa kokoa kuin Speedcrossit. Mahtavia polkulenkkejä ja keveitä kilometrejä uusien lenkkarien kanssa :)

Kommentoi