Sillä sipuli

Päivän oppi: Sipuli on vihannes (on se vihannes, Timo!) 

Tiesittekö, että sipuli on vuoden 2015 vihannes? Hyvinkin ansaitusti sanoisin. Vaikka sipulia syödään paljon, on se jokseenkin aliarvostettu. Sipuli mielletään varmaankin enemmän mausteeksi kuin superfoodiksi. Aina hehkutetaan valkosipulin terveellisyyttä, mutta hypetetäänpäs välillä nyt ihan tavis sipulia. Miksi sitä kannattaa popsia ja usein? Ja miten muuten tätä terveystuotetta voisi hyödyntää? Otetaanpas selvää…

img_175872038086.jpeg

capture.pngJos ylläoleva on vaikeaselkoista, niin suomentaisin kaiken tuon vaikkapa niin, että syömällä sipuleita teet hyvää sydämellesi, pidät pöpöt kurissa, parannat vastustuskykyäsi ja huolehdit suolistosi hyvinvoinnista. Sipulin väitetään jopa vähentävän riskiä sairastua syöpiin. Tälle väitteelle on olemassa myös jo tieteellistä tutkimusnäyttöä. Kitkerien kasvisten rikkiyhdisteet tekevät kropallemme gutaa. Niitä kannattaa sisällyttää ruokavalioonsa paljon. Sipulien lisäksi rikkiyhdisteitä on runsaasti mm. parsakaalissa, keräkaalissa, kukkakaalissa ja valkosipulissa. 

Sipuli, aivan kuten valkosipulikin kannattaa nauttia raakana, koska kypsentäminen voi tuhota sipulin hyviä ominaisuuksia. Eri sipulilajikkeista se tavallinen keltasipuli on terveysvaikutuksiltaan varsin mainio. Myös punasipuli  on loistava valinta ja se sisältää hieman keltasipulia enemmän antioksidantteja. Kannattaa suosia luomua. 

img_227951330929.jpeg

No miten sipulia voisi sitten hyödyntää muilla tavoin kuin syömällä? www.healthybliss.net sivustolla väitetään, että flunssaa voi torjua leikkaamalla sipuli kahtia ja pitämällä palasia esim. makuuhuoneen pöydällä flunssakauden aikana. Valkoinen sipuli toimii kuulemma tässä parhaiten. Itse olen sen luokan ituhippihörhö, että olen taipuvainen uskomaan tämänkaltaisiin poppakonsteihin. Pitääpä siis testailla. Kuoritun ja halkaistun sipulin väitetään imevän itseensä tehokkaasti bakteereita, joten ei kannata jättää puolikasta sipulia jääkaappiin ja käyttää sitä myöhemmin. Kerralla siis koko sipuli käyttöön.

Perinteisin sipuliin (ja valkosipullin) liittyvistä poppakonsteista lienee tunkea sipulia sukkiin yöksi. Puhdistaa kuulemma verta ja nopeuttaa flunssan paranemista. Itse olen kokeillut flunssassa valkosipuli-sukka niksiä ja väittäisin, että se jopa toimi. Edellisyö tuli nukuttua sekä keltasipulia että valkosipulia sukissa. Miksikö? No meikä nyt vaan sattuu uskomaan luonnon konstien positiiviseen voimaan. Uskon että sipulit sukissa kehoni puhdistuu kuona-aineista. Ei kokonaan, mutta ainakin vähäsen. Seuraavana aamuna makkarissa tosin haisi kuin paikallisen grillikioskin tiskillä… Toinen astettava radikaalimpi flunssan tappokonsti on vetää halkaistu sipuli sideharsolla otsaan yöksi. Hmm – miltäköhän näyttää otsa aamulla? 

No, jos haluat yllämainittujen poppakonstien sijaan hyödyntää sipulia ihan perinteisellä tavalla eli syömällä, niin teeppä se vaikkapa seuraavasti. Pilko punasipulia, tomaattia ja avokadoa kulhoon. Murskaa joukkoon valkosipulia ja purista sekaan sitruunan mehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Nam! Tämä menee tällaisenään tai vaikkapa tacojen välissä. 

img_181138878705.jpeg

Sillä sipuli! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *