Kolme kesäkirjasuositusta

Kesäloman alettua olen lähinnä lööbannut ja lukenut. Välillä ulkona, sateella sohvalla. Lomakirjojen valinta on tähän mennessä onnistunut hyvin. Tässä suosittelussa kolme kesäkuun aikana lukemaani kirjaa:

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Kovasti hypetetty Daisy Jones & The Six kertoo kuvitteellisen 70-luvun rockbändin vaiheista dokumentin muodossa. Aiheenahan sekoilun täyttämä rockmytologia on kulunut, mutta Daisy Jones tuo siihen oman raikkaan näkökulmansa. Vaikka kaikki bändin jäsenet pääsevät haastatteluissa ääneen, on päätarina kuitenkin laulaja Daisyn. Myös kosketinsoittaja Karen ja bändin mieslaulaja Billyn vaimon Camilan erilaiset tarinat nousevat esiin. Henkilöt saavat kasvaa ja pystyvät oikeasti muuttumaan. Enempää en tästä voi oikeastaan sanoa paljastamalla liikaa.

Teksti on rakennettu hyvin, niin että lukija tuntee olevansa osa tapahtumia ja näkee tilanteet päässään. Haastattelujen muotoon rakennettu kirja on nopealukuinen, juuri mainio kesäkirja.

TV-sarjakin on kuulemma tulossa.

Kristin Hannah: Satakieli

Jälleen toinen maailmansota! Myös Satakieli voisi olla tosi kulunutta settiä, mutta sekin onnistuu tuomaan populaarikulttuurin tyhjiin ammennettuun aiheeseen jotain uutta. Satakieli kertoo ranskalaisten sisarusten Viannen  ja Isabellen elämästä saksalaisten miehityksen aikaan. Viannella on lapsi ja mies sodassa, ja hän tekee kaikkensa selviytyäkseen talossaan, vaikka joutuukin majoittamaan sinne natsikomentajia, ensin kiltimmän ja sitten hirviön. Isabelle ryhtyy osaksi vastarintaliikettä.

Goodreadsin arvosteluissa joku kirjoitti, että miten voi olla mahdollista, että näille henkilöille tapahtuu kaikki mahdollinen paha, jota tuon sodan aikana kenellekään tapahtui. Kirja on paksu ja siihen tosiaan on tungettu kaikki, mutta tarina eteni kevyesti. Uutta ja kiinnostavaa näkökulmaa oli etenkin naisten osuus vastarintaliikkeessä sekä se, ettei kirjaan oltu tungettu yhtään pakollista rintamakohtausta. Näkökulma on siis täysin naisten. Raskaista aiheista huolimatta Satakieli ei ole raskas kirja, vaan pelaa myös toivolla.

Graeme Simsion: Rosie -sarja

Kesäkuussa luin sarjan kolmannen osan The Rosie Result. Kaksi ensimmäistä osaa ovat The Rosie Project ja The Rosie Effect. Kirjat kertovat fiksusta, mutta sosiaalisesti kömpelöstä genetiikan professori Donista, joka ensimmäisessä osassa etsii elämäänsä naista, toisessa saa hänen kanssaan lapsen ja kolmannessa pohtii tämän lapsen erityispiirteitä.

Ihmissuhdejuonien lisäksi kirjat tutkivat sosiaalisia tilanteita ja niissä hyväksyttyä toimintaa. Don joutuu tämän tästä ristiriitaisiin tilanteisiin, kun hänen oma logiikkansa ja sosiaaliset normit eivät pelaa yhteen. Tilanteita käsitellään yleensä huumorin kautta ja monesti Don pärjää omien erityiskykyjensä avulla.

Etenkin viimeinen osa käsittelee Donin ja tämän pojan mahdollisia autismidiagnooseja persoonallisuuden ja ongelman häilyvän rajan kautta. Kirjat ovat ensisijaisesti kevyttä luettavaa, mutta käsittelevät suuria teemoja.

Muita kirjajuttuja:

Maailmankuvan avartamisen tärkeydestä: Educated

Reippaasti maailman katolla: Girl Who Climbed Everest

50 kirjaa, jotka luin tänä vuonna

Kulttuuri Kirjat Suosittelen